PDA

Zobacz pełną wersję : Fabryczne radio . Czy jest uszkodzone ???

wojtek5300
22-02-09, 19:32
Fabryczne radio w civie 2002 5d d16v1 gubi chyba zasilanie . Dwa trzy razy w miesiącu jak wchodze do samochodu po przekreceniu kluczyka radio krzyczy o CODE i ustawienia stacji radiowych szlak trafia Może ktoś tak miał i naprawiał uszkodzenie ? . Wcześniej przez trzy lata uzytkowania to sie nie zdazyło ,chyba że odlączałem akumulator . Klemy w aku sa dokręcone i nie ma luzów . Akumulator kręci rozrusznikiem bez problemu .Czy radio z CD po lifcie będzie pasowac bez przeróbek do wersji przed liftem ?

Mr_Harry
23-02-09, 19:59
Co do pasowania radia to nie ma znaczenia czy przed czy po lifcie, ale znaczenie ma jaka klima - manual czy klimatronic (pseudo klimatronic). W przypadku klimy manualnej radio jest symetryczne, natomiast regulacja głośności jest z prawej nie z lewej. Radio CD ma inną kieszonkę pod radiem niż radio na kasetę, które ma kieszonkę nad radiem.

jacob
23-02-09, 20:08
Co do pasowania radia to nie ma znaczenia czy przed czy po lifcie, ale znaczenie ma jaka klima - manual czy klimatronic (pseudo klimatronic). W przypadku klimy manualnej radio jest symetryczne, natomiast regulacja głośności jest z prawej nie z lewej. Radio CD ma inną kieszonkę pod radiem niż radio na kasetę, które ma kieszonkę nad radiem.

Mr_Harry co do pseudo klimatyzacji, to civic posiada zwykla klime jak i pelnowartosciowa automatyczna klimatyzacje z czujnikiem temp. jedyne czym sie rozni to nie posiada cyfrowego wyswietlacza ale to nie znaczy ze jest pseudo :]

Mr_Harry
23-02-09, 21:10
Dobra, nie czepiam się Hondy, ale klimatronic mi się jakoś kojarzy z dwustrefową klimą, funkcją rozmrażania szyby przedniej, no i oczywiście wyświetlaczami :) W sumie kolega o radio pyta...

filipfm
24-02-09, 00:07
Dobra, nie czepiam się Hondy, ale klimatronic mi się jakoś kojarzy z dwustrefową klimą, funkcją rozmrażania szyby przedniej, no i oczywiście wyświetlaczami :) W sumie kolega o radio pyta...

Niestety u nas przyjelo sie mowienie climatronic o kazdej automatycznej klimatyzacji.
A to jest nazwa zastrzezona dla VAG ;-) tak samo jak np. TDI.
Klima automatyczna w civicu VII spelnia moim zdaniem przeslanki okreslajace jej automatycznosc - rozklad rozplywu i jego sily i ustawienie konkretnej temperatury, a to ze pokretlem a nie guziczkami i wyswietlaczem to juz kwestia techniczna

Jet-Set
24-02-09, 09:12
Podłączę się pod temat. Czy możliwa jest zamiana radia z kasetą na takie z CD i czy wymaga to dodatkowych kombinacji ?

Mr_Harry
24-02-09, 14:03
Jakie kombinacje masz na myśli? Musisz mieć radio+kod+kieszeń. Jak masz samo radio to kod kosztuje w ASO 100 a kieszeń pod radio 120.

Szejklo
24-02-09, 14:19
IMO nie opłaca się zmieniać kaseciaka na seryjne CD, jakość radia jest delikatnie mówiąc przeciętna, brak odtwarzania mp3 albo wyjścia aux na początku nie przeszkadza ale z czasem, gdy co roku muszę wyrzucać z auta po 20-30 płyt zgromadzonych przez ten okres trochę zaczyna męczyć, szczególnie jak się ma w głowie myśl że na JEDNĄ płytę mp3 weszłaby prawie cała ta "kolekcja". Do tego sam montaż/demontaż nie należy do najprostszych. Dlatego według mnie jak wymieniać to na coś dobrego, niekoniecznie ori...

Jet-Set
25-02-09, 10:57
Rozumiem że kod da się zdobyć jakimś "innym" sposobem, a kieszeń spod obecnego radia nie pasuje ?

Dlatego według mnie jak wymieniać to na coś dobrego, niekoniecznie ori..
A o tym nie pomyślałem, a to faktycznie chyba lepszy pomysł. Montaż takiego radia wymaga dodatkowych sanek do zamontowania ? Pewnie potrzebna będzie przejściówka na ISO

Mr_Harry
25-02-09, 15:13
Kieszeń nie pasuje, bo jest nad radiem a nie pod radiem i ma inne wymiary i kształt. Do radia typu uniwersalne są specjalne ramki na allegro, coś koło 50 zł. Przejściówka to nie wiem, ale chyba iso zwykłe jest.

dberk
25-02-09, 20:08
taka ramka
http://www.bartex-caraudio.com.pl/product_info.php?cPath=27_103&products_id=4069&osCsid=c11fc3687268e6088c4858cd80a75003
i kostka iso--honda
oraz sporo rozbierania

LemonR
25-02-09, 20:32
Potrzebna będzie przejściówka Honda-ISO koszt około 20zł.

Sensor
01-05-09, 15:10
Moje fabryczne radio kasetowe wyświetla "ERR E". Wcześniej auto pytało o kod "CODE". Podejrzewam że na dobre zablokowałem. Czy ktoś miał podobny problem.

Hrabia Von Lesser
01-05-09, 22:10
Moje fabryczne radio kasetowe wyświetla "ERR E". Wcześniej auto pytało o kod "CODE". Podejrzewam że na dobre zablokowałem. Czy ktoś miał podobny problem.

...ale co? wpisywałeś niewłaściwy kod parokrotnie, czy nagle - z niewiadomo jakiej przyczyny - zrobił się FATAL ERROR ???

Jezeli opcja pierwsza to na rozkodowanie radia przez OBD2 do aso, lub jakiegoś komputerowca trza się udać, jak opcja druga to nie wiem...

Sensor
01-05-09, 23:29
Wydaje mi się że to na wskutek źlw wpisanego parokrotnie kodu. Nie mam pojęcia dlaczego radio zażądało kodu skoro nie odpinałem akumulatora. Czy mogło to się stać po wizycie na stacji diagnostycznej i podpięciu do komputera?

Hrabia Von Lesser
02-05-09, 03:37
Wydaje mi się że to na wskutek źlw wpisanego parokrotnie kodu. Nie mam pojęcia dlaczego radio zażądało kodu skoro nie odpinałem akumulatora. Czy mogło to się stać po wizycie na stacji diagnostycznej i podpięciu do komputera?

Rozumiem , ze nie znasz kodu. Spróboj raz jeszcze rozpiąć klemę, by znów radio poprosiło o kod - ten uzyskasz podając VIN w rozmowie tel z ASO (czasem chacą kase za tę usługę... dlatego warto zadzwonić do paru i prędzej czy później szczęście powinno się uśmiechnąć)

Mnie osobiście nigdy po podpięciu kompa nie rozkodowało się radio... ale tu wszystko jest możliwe.
Może jakieś błedy w elektryce...hmmm

r3x
08-05-09, 16:28
Podłączę się pod temat. Czy możliwa jest zamiana radia z kasetą na takie z CD i czy wymaga to dodatkowych kombinacji ?

Nie wiem, bo się nie znam, natomiast chce dodać, że radio na kasete jest lepsze od radia na CD bez wejścia na USB czy bez mp3.
Dlaczego?
Wystarczy sobie dokupić kasete (koszt do 20zł) z której wystaje kabel mini-jack. Można dzięki temu podpiąć odwarzać mp3/cd/komórke/wszystko_co_ma_wyjscie_mini_jack i z niego odtwarzać muze.
Jakoś dla "stockowych" głośników jest nierozróżnialna.

Rozumiem , ze nie znasz kodu. Spróboj raz jeszcze rozpiąć klemę, by znów radio poprosiło o kod - ten uzyskasz podając VIN w rozmowie tel z ASO (czasem chacą kase za tę usługę... dlatego warto zadzwonić do paru i prędzej czy później szczęście powinno się uśmiechnąć)

W książkce do mojej H jest napisane, że po 3 złych próbach ponowne wpisanie kodu będzie możliwe po 24h.

Sensor
09-05-09, 13:34
Radio odblokowane. Miałem trochę szczęścia. Najpierw wypiąłem akumulator. Radio było dalej zablokowane. Pojechałem do gościa który odblokowywuje radia. Gość był zaskoczony że radio nie zapytało o kod po 24h (po tygodniu nie zapytało). Przy próbie wyciągania radia znalazł mi kod wyryty na klapie od schowka. Wyciągnięcie radia dla tego gościa bylo niemożliwe. Zasugerował że może wyciągnąć radio za dodatkową opłatą albo sam wyciągne i przyniose mu do rozkodowania. Stwierdziłem że sam wyciągne radio. Tak też zrobiłem. Pomęczyłem się (na sczęście było na trzech śrubkach) i wyciągłem. Po wypięciu radio wpiąłem z powrotem. O dziwo radio poprosiło o kod. Nie pozostało nic innego jak wpisać wyrytypięciocyfrowy kod. Zaoszczędziłem 80 złotych , za które kupiłem na allegro transmitter fm. Jak go dostane opisze wam jak to działa i jaki jest z tego dźwięk.

password
31-07-11, 12:22
Wiem że ten temat jest stary ale nic podobnego nie znalazlem a nie chce tworzyc nowego tematu :). Mam problem z wyciągnięciem radia z Civica VII gen nie wiem jak sie za to zabrac i nie chce niczego polamac :confused: chce je wyciagnac bo chyba kabel od anteny mi sie poluzowal bo dziala mi tylko jedna stacja RMF :mad:. Może ktoś ma link do jakieś instrukcji albo ja zle szukalem i jest to gdzies na forum. Dodam ze ejst to seryjne radio po lifcie na cd bez mp3. Pozdrawiam ;)

owsikk
31-07-11, 12:47
Szukaj tematu o rozbieraniu środkowej konsoli. Pamiętam, że w tym temacie było coś o konsoli
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?81068-Pokret%B3o-od-zimno-ciep%B3o&highlight=pokr%EAt%B3o

Jeśli nie chcesz się narobić, w pierwsze kolejności sprawdź czy nie jest rozpięta czarna okrągła wtyczka - znajduje się na przednim lewym słupku, zaraz za otwieraniem maski. Ona łączy antenę z elektryką pod deską rozdzielczą.

password
31-07-11, 19:10
Wielkie dzięki sprawdze najpierw ten kabel a potem przeczytam ten temat ;)