Zobacz pełną wersję : Remont silnika... Jakie cześci ??
Witam, jestem zmuszony zrobic remont silnika d15z8 w ej9, po swpie okazalo sie ze lekka ruina jest. Bede wymienial uszczelniacze, pierscienie, panewki... co za tym idzie wszystkie uszczelki...
Mam prosbe doradzcie mi jakie marki jakie czesci kupic, zebym nie kupil jakiegos badziewia. Chce wesprzec sie waszymi doswiadczeniami ... Wiec jezeli mozecie to piszcie co i gdzie mozna kupic :) i na co zwrocic uwage dzieki z gory za odp
w jakim sensie jest ta ruina?
oem honda parts na remont tego silnika beda kosztowaly wiecej niz poł B16
Misiekemeryt160
22-02-09, 12:43
-uszcelke pod głowicę OEM
-pierscienie "RIK"
-uszczelniacze zaworowe tez dobrze byłby kupic OEM...(podobno firmy "hipol" mozna kupic jakieś po 3zł za sztukę....-ja bym nie spróbował)
-rozrząd ząłóż mitsuboshi rolka może byc koyo pompa wody aisin
-uszleki pod kolektory mogą byc jakies zaminniki tanie
-filtry kup firmy filtron.
- do tego olej jakiś
-uszczlki wąłka rozrządu wału itp tez moga byc z hipolu
Misiekemeryt160 wielkie dzieki za info , bede robil zakupy w tym tygodniu i bede szukal wedle listy.
Fawor
ruina w sensie nadmiernego picia oleju, okolo 1 litra na 1200 km ;/ jak sie nie paluje to jest spokojnie z olejem ale jak sie troche pogadania i jeszcze dotego dodac jeszcze co czwartkowe slizgawki to jest masakra. Chce miec narazie spokoj z tym i robie remont. Silnik jest o tyle dla mnie wazny bo chce w przeciagu roku zalozyc soft-turbo. Dlatego tez decyduje sie na remont calosci zeby bylo juz od a do z zrobione jak nalezy.
jakis czas temu robilem remont mialem podobny problem z olejem, zrobilem od tego czasu jakies 8tys nic sie nie dzieje zuzycie oleju jakies 0,1L na 7tys
pierscienie RIK
uszczelniacze VICTOR REINZ
uszczelka głowicy NIPPARTS
uszczelka pokrywy Erling
uszczelniacze wałka rozrzadu+wału korbowego NOK
uszczelka przepustnicy OEM
pasek stary mialem Gates`a i obok logo Gatesa było logo Hondy wiec kupiłem taki sam
napinacz KOYO
pompa wody GMB - NIE POLECAM - po 100km zaczeła strasznie "jęczeć" jak jest zimna ok ale jak złapie temeperature słychac ja bardziej niz silnik
przy okazji splanowałem głowice o 1mm co podniosło CR do 10:1, wypolerowałem i troche rozwierciłem kanały w głowicy
czesci to połowa sukcesu drugą równie ważną jest docieranie, szukaj na forum jest wszystko co waro wiedziec w tym temacie
Misiekemeryt160
24-02-09, 06:41
o skoro juz mowa o remncie silnika który w przytszłości ma iśc pod softowe turbo to wato pomysleć o nowych panewkach...
kuba_guzik110
05-03-09, 19:24
Moim zdaniem nie ma sensu uturbiać d15 lepiej poszukać d16 :) ja mam na sprzedaż swoją d16z6 :) nie pije oleju jest super :D
Mateussssz
17-03-09, 18:12
Nie chce rozpoczynac nowego tematu wiec pytam czy taki zestaw na remoncik silnika odpowiada!!
Uszczelniacze REINZ byc moze Oem
Pierscienie RIK
Uszczelka pokrywy juz jest OEM
Uszczelka glowicy NIPPARTS
Uszczelniacze walka rozrzadu OEM
Uszczelka miski olejowej "jakis zamiennik"
Co jeszcze by wymienic zeby rremont byl remontem !! Panewki jakiej firmy oprocz ACT i OEM ??
Rozrzad byl niedawno wymieniany wiec zostawaim w spokoju!!
Jesli ktos ma linki do stron gdzie mozna te czsci dostac oprocz(OEM) to prosilbym umiescic w tym watku!!
Aha i opinie tez beda wazne!!
Misiekemeryt160
17-03-09, 18:21
uszcelka głowicy...chyba lepiej by było jakbys założył OEM
Mateussssz
17-03-09, 18:23
Misiekemeryt160 sluchaj a gdzie mozna kupic te zamienniki co wymienilem??
Misiekemeryt160
17-03-09, 18:29
w sklepach z częściami samochodowymi pozamawiaj sobie albo do jakiejś hurtowni podskocz. Firma hipol zajmuje się dystrybucja takich miedzyinnymi części.
Mateussssz
18-03-09, 18:58
Na dzien dzisiejszy moj remont bedzie pewnie wygladal na takich czesciach:
Uszczelka glowicy "metalowa" NIPPARTS - 100zl
Uszczelniacze OEM - ok 200zl
Pierscienie RIK - 240zl
Napiszcie mi czy to dobre ceny i czy dobre czesci?? I oczywiscie co byscie jeszcze wymienili przy okazji chce zeby t bylo dobze zrobione!! Rozrzad byl niedawno wymieniany wiec jedna inwestycja odpada!! Napewno bedzie glowica planowana z gniazdami!! Jakies sugestie??
uszcelka głowicy...chyba lepiej by było jakbys założył OEM
warto
A pierścienie NPR?
Pełno tego na ebayu. Warto?
Misiekemeryt160
22-03-09, 09:43
A pierścienie NPR?
Pełno tego na ebayu. Warto?
nie słyszałem o nich nic, ludzie zakładają przeważnie rik i wszystko jest ok. Ale takie npr też mogą być dobre- mw ońcu to pierścienie i nie zużywają się po 10 000 tyś km