Zobacz pełną wersję : hamulce
krystianbialas
21-02-09, 15:27
mam niezłego zonka z hamulcami jak np. rano zaczynam jazdę hamuje mi tylko tył i lekko pród jak sie auto rozgrzeje hamulce działają dobrze jak auto jest zimne i np. w zakrecie nacisne hamulec to mie obraca jak bym zaciągnoł reczny płyn mam nowy 5+1 tarcze i kolocki ok miał ktoś juz taki przypadek???
Regulator siły hamowania? Zgaduję szczerze mówiąc.
krystianbialas
21-02-09, 15:56
z tego co mi wiadomo to d14d4 niema :confused:
z tego co mi wiadomo to d14d4 niema :confused:
Jak nie ma. W każdym aucie jest. Jak masz ABS to jest z reguły w pompie/modulatorze a jak nie masz to jest osobny.
Czyli rozumiem, że układ masz odpowietrzony i płyn na pewno nowy (sam zmieniałeś lub widziałeś, że jest zmieniany)? ABS masz w aucie?
krystianbialas
21-02-09, 19:11
jestem mechanikiem ale z takim przypadkiem spodkałem sie 1 razpłyn zmieniałem 6 miesiecy temu na 5+1 napewno niema powietrza itp abs niema:( sprawdziłem wszytko tylko zostało mi do spr. pompa hamulcowa i na przegrodzie czołowej mam coś własnie w stylu trujnika i podejzewam ze to jest wlasnie to ale pewnosci niemam ida tam przewody z pompy i od niego dalejna na koła koła
No to jest właśnie korektor. Mogą być też winne gumowe odcinki przewodów hamulcowych, ze starości lubią blokować przepływ to bym jako pierwsze sprawdził bo ewidentnie masz coś z przodem. Sprawdź tą pompe a jak będzie ok to rozkręć układ hamulcowy weź kompresor i przedmuchaj cały układ. Napełnij od nowa i odpowietrz.
krystianbialas
21-02-09, 19:37
dziś spr przewody gumowe załozyłem nowe wszytkie przy wymianie płynu i metalowe też bo były zkorodowane dzis tez spr siłe chamowania pród 205n a tył 160 więc oki niby dziala ale niedziała:(przewody są drozne sprawdziłem czy cilinderki nie sa zapieczone i czy zaciski tez spr wszytko oprucz pompy i kolektor jesli jest
No to bym na początek korektor dał inny na próbe, bo pompa to ma obwody po skosie to raczej wątpliwe, żeby ona taki objaw dawała.
krystianbialas
21-02-09, 19:52
tez tak myslałem zeby od tego zacząć zabawe a jaki koszt mniej więcej???
tez tak myslałem zeby od tego zacząć zabawe a jaki koszt mniej więcej???
Myśle, że koło 50 zeta max powinien kosztować. Popytaj ludzi na forum i powinieneś coś znaleźć. Aha staraj się szukać od takiej samej wersji hamulców jaką masz u siebie, żeby rozkład sił został taki sam.
krystianbialas
21-02-09, 20:00
myslałem o nowym staram sie zakladac nowe elemety ale luzik
No to nowy to tylko ASO. Jakbym miał zmieniać wszystko na nowe to bym zbankrutował ;) Coraz mniej mi zostaje z seryjnego auta a z układu hamulcowego to pozostały tylko dwie rurki idące do tylnych hamulców pod autem. Jak coś to moge polecić użytkownika x-tygrysek-x ma elementy używane ale w dobrym stanie i sprawne.
krystianbialas
21-02-09, 20:07
ok dzieki zagadam do niego ale spr po ile jest nowy mam manie sprawnego auta umnie niema prawa coś nie działac koszta to drugo zędna sprawa nowe to nowe i jak cos robie to od początku do konca ;)
spoko dzieki zagadam do niego jak by co ale najpierw spr ile koszyuje nowy
No ja mam podobnie, z tym, że jak pisałem z oryginału to niedługo mi się tylko buda zostanie w aucie wraz z blachami. Też jestem wszystkiego pewny bo sam wszystko robie to wiem co jest jak zrobione. A elementy używane z reguły odświeżam przed założeniem i sprawdzam czy są ok.
krystianbialas
21-02-09, 20:30
na szczescie autko mi sie nie psuje za duzonigdy mie nie zawiodło na tyle zebym niemugł jechać dalej:) a tak to tylko pierdoły
No moje też jest ok, ale ja mam manie majsterkowania i przeróbek ;) Mam pewną wizje co ma być jak zrobione, jakie ma mieć wyposażenie i powoli do tego dążę.
krystianbialas
21-02-09, 20:56
to cos jak ja z tym ze dałem ciała z dokładką pod zderzak ale juz jest inna wizja i zaczynam ją powoli robic