PDA

Zobacz pełną wersję : hamulce

krystianbialas
21-02-09, 15:27
mam niezłego zonka z hamulcami jak np. rano zaczynam jazdę hamuje mi tylko tył i lekko pród jak sie auto rozgrzeje hamulce działają dobrze jak auto jest zimne i np. w zakrecie nacisne hamulec to mie obraca jak bym zaciągnoł reczny płyn mam nowy 5+1 tarcze i kolocki ok miał ktoś juz taki przypadek???

pwl
21-02-09, 15:48
Regulator siły hamowania? Zgaduję szczerze mówiąc.

krystianbialas
21-02-09, 15:56
z tego co mi wiadomo to d14d4 niema :confused:

Tompro
21-02-09, 18:40
z tego co mi wiadomo to d14d4 niema :confused:

Jak nie ma. W każdym aucie jest. Jak masz ABS to jest z reguły w pompie/modulatorze a jak nie masz to jest osobny.

Czyli rozumiem, że układ masz odpowietrzony i płyn na pewno nowy (sam zmieniałeś lub widziałeś, że jest zmieniany)? ABS masz w aucie?

krystianbialas
21-02-09, 19:11
jestem mechanikiem ale z takim przypadkiem spodkałem sie 1 razpłyn zmieniałem 6 miesiecy temu na 5+1 napewno niema powietrza itp abs niema:( sprawdziłem wszytko tylko zostało mi do spr. pompa hamulcowa i na przegrodzie czołowej mam coś własnie w stylu trujnika i podejzewam ze to jest wlasnie to ale pewnosci niemam ida tam przewody z pompy i od niego dalejna na koła koła

Tompro
21-02-09, 19:15
No to jest właśnie korektor. Mogą być też winne gumowe odcinki przewodów hamulcowych, ze starości lubią blokować przepływ to bym jako pierwsze sprawdził bo ewidentnie masz coś z przodem. Sprawdź tą pompe a jak będzie ok to rozkręć układ hamulcowy weź kompresor i przedmuchaj cały układ. Napełnij od nowa i odpowietrz.

krystianbialas
21-02-09, 19:37
dziś spr przewody gumowe załozyłem nowe wszytkie przy wymianie płynu i metalowe też bo były zkorodowane dzis tez spr siłe chamowania pród 205n a tył 160 więc oki niby dziala ale niedziała:(przewody są drozne sprawdziłem czy cilinderki nie sa zapieczone i czy zaciski tez spr wszytko oprucz pompy i kolektor jesli jest

Tompro
21-02-09, 19:42
No to bym na początek korektor dał inny na próbe, bo pompa to ma obwody po skosie to raczej wątpliwe, żeby ona taki objaw dawała.

krystianbialas
21-02-09, 19:52
tez tak myslałem zeby od tego zacząć zabawe a jaki koszt mniej więcej???

Tompro
21-02-09, 19:56
tez tak myslałem zeby od tego zacząć zabawe a jaki koszt mniej więcej???

Myśle, że koło 50 zeta max powinien kosztować. Popytaj ludzi na forum i powinieneś coś znaleźć. Aha staraj się szukać od takiej samej wersji hamulców jaką masz u siebie, żeby rozkład sił został taki sam.

krystianbialas
21-02-09, 20:00
myslałem o nowym staram sie zakladac nowe elemety ale luzik

Tompro
21-02-09, 20:03
No to nowy to tylko ASO. Jakbym miał zmieniać wszystko na nowe to bym zbankrutował ;) Coraz mniej mi zostaje z seryjnego auta a z układu hamulcowego to pozostały tylko dwie rurki idące do tylnych hamulców pod autem. Jak coś to moge polecić użytkownika x-tygrysek-x ma elementy używane ale w dobrym stanie i sprawne.

krystianbialas
21-02-09, 20:07
ok dzieki zagadam do niego ale spr po ile jest nowy mam manie sprawnego auta umnie niema prawa coś nie działac koszta to drugo zędna sprawa nowe to nowe i jak cos robie to od początku do konca ;)

spoko dzieki zagadam do niego jak by co ale najpierw spr ile koszyuje nowy

Tompro
21-02-09, 20:14
No ja mam podobnie, z tym, że jak pisałem z oryginału to niedługo mi się tylko buda zostanie w aucie wraz z blachami. Też jestem wszystkiego pewny bo sam wszystko robie to wiem co jest jak zrobione. A elementy używane z reguły odświeżam przed założeniem i sprawdzam czy są ok.

krystianbialas
21-02-09, 20:30
na szczescie autko mi sie nie psuje za duzonigdy mie nie zawiodło na tyle zebym niemugł jechać dalej:) a tak to tylko pierdoły

Tompro
21-02-09, 20:43
No moje też jest ok, ale ja mam manie majsterkowania i przeróbek ;) Mam pewną wizje co ma być jak zrobione, jakie ma mieć wyposażenie i powoli do tego dążę.

krystianbialas
21-02-09, 20:56
to cos jak ja z tym ze dałem ciała z dokładką pod zderzak ale juz jest inna wizja i zaczynam ją powoli robic