Zobacz pełną wersję : macie sposoby na rysy na lakierze?
maciek070188
21-02-09, 13:42
mam troche rys lekkie i niektore mocniejszcze na czerwonym lakierze R-51 lakier macie jakies lekarstwo na to ? czy kupic lakier i pedzelkiem lekko?:cool:
skolopendra
21-02-09, 13:56
kupic lakier i pedzelkiem lekko?
albo kredka ,wybór należny do Ciebie
maciek070188
21-02-09, 14:01
ale czy kredka jak sie zrobi czy to nie zejdzie ???
skolopendra
21-02-09, 14:03
nie zejdzie ???
kredka to kredka ,a ty cudów wymagasz :D
maciek070188
21-02-09, 14:04
zadnej kredki an allegro nawet nie ma;/ :(
znalazlem te kredki wlasnie o nich czytam..:)
skolopendra
21-02-09, 14:09
a to co :cool:
http://www.allegro.pl/item560103491_kredka_koloryzujaca_na_glebokie_rysy _polecam.html
myślę, kredka w jakimś stopniu powinna zamaskować te ryski. Po zamalowaniu kredką spoleruj czymś powierzchnię Pozdrowionka
maciek070188
21-02-09, 14:19
i co myslisz ze ta kredka nie zejdzie po np 5 myciach? bo tam niby jest akryl dodany
skolopendra
21-02-09, 14:29
bo tam niby jest akryl dodany
akryj jest i w farbach na ścianę za 30 zł 10L
. jaki problem po każdym myci przejechać kredką?
.no chyba że jest ich łącznie 30m :rolleyes:
maciek070188
21-02-09, 14:32
no troche jest duzo zabawy;d to moze lepiej kupic farbe i wykalaczka zapelnic te rysy i bedzie na stale mam nadzieje;] i na to kredka moze heheh
zdecyduj sie na jedno ;] bo co za duzo to nie zdrowo ;p ja jestem za lakierem ;] w ASO Hondy mozna kupic za 20 pln lakier do tzw zaprawek taka mala fiolka 9ML lecz powinno starczyc ;] a potem papierem wodnym 1500 przejechac i bedzie spoko ;]
maciek070188
21-02-09, 15:27
hmmm no no ciekawe ciekaweee i chyba tak zrobie dzieki Ziomuś:)
Pasta tempo i wszystko w temacie. Te kredki to przecież nic innego jak wosk koloryzujący.
Jak coś głębszego to farbka (jak lakier do paznokci wygląda), ale nie wykałaczką w ryse, tylko pędzelkiem NA rysę i dookoła trochę (one mają jakiś składnik, który rozpuszcza lakier i jak dasz tylko w środek to ci tylko powiększy ubytek), czekasz aż wyschnie i polerka tempo lub inną pastą lekkościerną.
Z ciekawości spojrzałem w tabelę lakierów i nie ma koloru R-51 w palecie dla tego modelu :rolleyes:
maciek070188
21-02-09, 18:04
hyhyhy masz racje tez tak myslalem malowana byla w takim razie;p a jakie sa czerwone? albo gdzie ejst r-51?
jaka farbbka?
R-51 jest w palecie Hondy, jest to czerwony, ale nie wystepuje w Civicu (wg. rozpiski na Honda-tech.com) Jeśli masz taką wlepkę na słupku, to jest oryginalnie, a w rozpisce którą czytałem jest babol.
Farbka z ASO czy innego sklepu z farbami, wygląda jak lakier do paznokci. Można kupić wg. kodu lakieru :)
maciek070188
21-02-09, 19:33
a gdzie jest to wklepane w jakim mijscu hmmm?
mam taka nalepke na slubku ale moze wiesz ktos nalepij po malowaniu rozumiesz? chyba ze orginalny nie wiem do koca szczerze
Otwórz drzwi i patrz na słupek :P Powinny być naklejki z kodem lakieru, typem wnętrza, oraz naklejka z zalecanym cisnieniem w oponach.
maciek070188
21-02-09, 20:19
nom jutro zobacze;d heheh
powiedz niech ci w mieszalni zrobią setke lakieru i właśnie musisz mieć taki włosek lub zoorganizować sobie coś takiego nast. zamoczyć lekko w tym lakierze i jednym pociągnięciem w miare powolnym naniesc lakier na ryske. Puźniej poczekać aż wyschnie i spolerować cały element i nawoskować powinno pomuc zamaskować. Chyba że ryska jest tak mała że nie dochodzi do podkładu to wystarczy spolerować. I nawoskować
Tak ja robiłem
no kredka to mega glupota niestety, zbyt piekne by to bylo ;p ale to co mowicie z tymi farbkami z ASO to kozackie rozwiazanie!! no i 20zl na 9ml to calkiem calkiem jak na ASO :) chyba wlasnie tak zrobie a nie bede skladal na lakiernika 300zl :/ za tyle to wole soie nadkola zrobic bo mi rdza przezarla na wylot po tej zimie :(
maciek070188
21-02-09, 22:50
zima wychodzi i jeba.. sól. mi lekkie cypeczkiw wychodza ale jak tylko bedzie wiosna to czyszcze od spodu i jakas gumam lub barankiem czy czym smaruje cale podwozie i nadkola i zakaldam na przod nowe plastiki bo na tyl raczej nie tam mazne grubo guma:) a co do wypowiedzie Miska to dobrze radzisz dzieki a jaki to wlosek skombinowac? z czego zrobic a 50 ml chyba se kupie u lakiernika w jakis sklepie i styka mi:)
Ciężko mi powiedzieć bo lakiernicy z tego co wiem mają takie coś gotowe. Sprubój z jakiegoś pędzla dużego jeden włosek wyrwać, no musisz sobie sam poradzić jakoś. AA i kolega mi kiedyś mówił, że cieniutką igłą też to robił. Także coś skombinujesz
maciek070188
22-02-09, 13:04
dzieki dzieki misiek za pomoc :) no dam rade jakos bedzie gitt ale juz na wiosne czekam bo teraz to lipka;p
ja miałem u siebie przytarty tylni błotnik tak, że było już podkłąd widać. Zamalowałem to dokłądnie malutkim pędzelkiem lakierem bazowym, jak wyschło to szlifowałem delikatnie papierem wodnym, chyba 2000, a potem pasta Tempo K2. Nie ma większego śladu po zarysowaniach, a to co pozostało jest praktycznie niewidoczne, więc polecam ten sposób.
maciek070188
22-02-09, 16:05
dzieki wielkie karpik za fachowe doradzenie:)
Wie ktoś może gdzie idzie kupić taki lakier zaprawkowy ?? Wczoraj gościu w sklepie lakierniczym powiedział że do Hondy nie ma takich.
dopisuję się do tematu również poszukuję lakieru zaprawkowego nie można kupić już nigdzie z tego co wstępnie na googlach wyczytałem. Istnieją lub istniały zestawy zaprawcze firmy K2. Macie jakieś namiary gdzie można kupić coś takiego ? potrzebuje jakoś zabezpieczyć odrpyski na masce po kamieniach. W zestawie był pojemnik z lakierem 9ml + pędzelek taki malutki. Kolor knight hawk black. Oczywiście poszukujemy zestawu dedykowanego dla hondy. pozdrawiam.
Odgrzewam temat, ale zestawy zaprawkowe znajdziecie na pielegnowacauto.pl - mi zmieszali kolor g82p (cypress green pearl) naprawdę fajnie i w zestawie za kilkanaście zł dostajesz pełny komplet materiałów. Ja jestem bardzo zadowolony.
odpryski najlepiej takim czymś potraktować:
http://allegro.pl/brunox-epoxy-150ml-spray-odrdzewiacz-grunt-na-rdze-i3321918039.html
rdza na pewno się nie pojawi a na to można lakier położyć.