Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : kraweżnik + tylne kolo

DarQ
20-02-09, 23:11
witam

dzis odwalilem lipe tzn bawilem sie po parkinu (jazda na recznym itp) i niestety ale uderzylem lewa strona w kraweznik a tylne kolo dostalo nawet, centralnie, w jakis magicznie wystajacy, niewiadomo skad pustak...

no i jak sie domyslacie moj problem polega na tym ze kolo zostalo wygiete... tzn wychodze patrze a tu kolo pod zaje..stym katem... zalamalem sie bo niby nie bylo tak szybko a tu takie szkody caly beben itd jest wygiety mam nadzieje ze to aby wachacz ale w sumie sie nie znam i ocene zostawie Wam.... czy jest mozliwe ze uszkodzilem cos jeszcze??

kenny
21-02-09, 00:06
dawaj fotę

Tompro
21-02-09, 09:41
Prawdopodobnie łożysko koła (tylne jest z piastą zintegrowane) też do wymiany ale bez dokładnych fot ciężko powiedzieć co jeszcze.

Malak
21-02-09, 23:00
musze zmartic, bo wahacz czy tam felga to najmniejszy problem, mocowanie wahacza porzecznego do budy - taka 'belka' jest na pewno pogieta, a tego sie nie wymienia, takze jest rzezba zeby to pozniej mialo swoja geometrie...

przerabialem to i nie polecam ;-)

Tompro
22-02-09, 08:41
musze zmartic, bo wahacz czy tam felga to najmniejszy problem, mocowanie wahacza porzecznego do budy - taka 'belka' jest na pewno pogieta, a tego sie nie wymienia, takze jest rzezba zeby to pozniej mialo swoja geometrie...

Zależy jakie masz na tyle wahacze dolne poprzeczne. W lepszych wersjach w 5 gen. są takie wstępnie już wygięte i tam przy trafieniu kołem w krawężnik zgina się tylko wahacz a mocowanie do budy jest nienaruszone.

marcov
22-02-09, 14:32

Jak sie nie wymienia jak ja wymienialem?!

DarQ
22-02-09, 17:06
fotki zrobie jak bedzie lepsza pogoda bo mam slaby aparat a juz ciemno
a patrzylem na ten wahacz o ktorym mowil Tompro i chyba ja mam taki bo z 2giej strony tez jest cos wygiete ale jakby co to sie nie znam:PP

Tompro
22-02-09, 17:08
No to jak masz taki to zmień na początek ten wahacz i łożysko koła z piastą. Łożysko możesz też sprawdzić kręcąc kołem, jak nie będzie hałasować to może będzie ok.

Malak
23-02-09, 22:24
Jak sie nie wymienia jak ja wymienialem?!

Cwiartke w samochodzie tez mozna wymienic, ale nie polega to na odkreceniu i przykreceniu...
Te belki sa bardzi miekkie juz nie jedna taka widzialem, ale jak jest cala to tylko sie cieszyc. ja mialem 'wygiety' fabrycznie wahacz i nic to nie pomoglo, kolega tez mial wygiety i belka sie zlamala a wahacz caly...

marcov
23-02-09, 22:36
Ta belka jest elementem zamiennym, mozna ja normalnie nabyc w serwisie-kosztuje okolo 1300zl. Stara sie odwierca a nowa spawa do budy.

grafix
24-02-09, 00:05
wahacze regulowane sie przydadzą ,

vengador
01-03-09, 22:22
Najlepiej to kup całą lewą strone w używce kompletną i przełóż, co do mocowania na podłodze to może być wygiete ale to po prostu porównaj lewą z prawą, a poza tym to nie ma się co martwić pojedziesz na geometrie zawieszenia to i tak prosto ustawią i tak bo z tyłu jest dość pokaźna regulacja i nawet hondy owinięte o drzewo prosto jeżdżą.

Dziś niedziela więc nie pozdro a...

Pochwa

DarQ
04-03-09, 20:52
aloha zapomnialem o tych fotkach:P auto juz u mnie dzis odebralem... kupilem w uzywce caly wahacz 150zl ale autko postawili na rame i tak jak mowiliscie bylo prostowane koszt 400zł... jak dla mnie strasznie drogo to wyszlo no ale jest zrobione tak jak powinno:)

teraz aby wyprostowac alufke i geometria

jak narazie najdrozszy boczek w moim zyciu :P ale dzieki za rady i za podniesienie na duchu pozdr 4all
mozna zamknac :*