Zobacz pełną wersję : Pomocy!!! Brak Świateł Drogowych
Witam serdecznie wszystkich znawców tematu;D Mam problem z moją lalką civic 93' 1.3 16v HB, któregoś dnia przestały działać światła drogowe, bezpieczniki są ok, żarówka na desce działa, nie mam pojęcia co jeszcze sprawdzić. Pomoże ktoś???
maciek070188
20-02-09, 19:12
moze gdziesz styki przy zarowkach zamokly? czy cos
w komorze silnika też są bezpieczniki ale nie wiem za bardzo od czego. warto sprawdzić o ile nie sprawdzałeś.
A może spaliły się żarniki świateł drogowych?Sprawdzałeś żarówki?
maciek070188
20-02-09, 20:38
no wlasnie moze przepalone sa:) tak jak pisze albin
na 90% kostka którą podłączasz do żarówek
hmmm ale zeby od razu dwa zarniki poszly od swiatel drogowych to raczej malo prawdopodobne... ale sprawdzic trzeba. a te bezpieczniki pod kierownica to wszystkie po kolei sprawdzales dokladnie? bo czasem w taki sposob potrafia sie przepalic ze trudno ocenic np w slabym oswietleniu. jak juz dojdziesz do przyczyny to pisz bo samego mnie to zastanawia :D
Wszystko o czym piszecie sprawdzilem na poczatku, inne zarowki tez nie swieca. zarowki sa ok sprawdzane w innym aucie. styki w kostkach czyste, bezpieczniki pod kiera i w komorze silnika ok.
tak nagle przestały działać?
U mnie to postępowało stopniowo tzn był problem przy przełączaniu z mijania na drogowe a czasami całkiem gasły i trzeba było kilka razy wajchnąć . Przyczyną był wypalony styk (blaszka) w przełączniku koło kierownicy. Sprawdź przełącznik świateł ten przy kierownicy 2 śrubki wychodzi i odłączasz kostkę, rozkręć ( UWAGA NIE ZGUB CZĘŚCI I ZAPAMIĘTAJ CO W JAKIEJ KOLEJNOŚCI) zobaczysz blaszki po których się ślizga zwora zobacz w jakim są stanie.
powodzenia
Ja miałem taki problem i miałem kostki do wymianyy
Więc tak: doszedlem do tego, poswiecilem 1,5 godziny i przelacznik dziala jak nowiutki.
DLA ZAINTERESOWANYCH:
1. Odkręcamy plastik nad i pod kolumna kierownicy tuz przy kółku.
2. Zdejmujemy je, skręcamy kierownicę o 90 stopni od polozenia na wprost.
3. odkrecamy miedziana blaszke stykową klaksonu.
4. odkrecamy ramie wlacznika swiatel (2 srubki w pionie na rogach).
5. odpinamy kostki (2 szt. jedna duza druga malenka
6. podwazamy srodek przelacznika srubokretem az wyskoczy
7. rozkrecamy obudowę od strony gniazg
8. podwazamy wyjmujemy najpierw prowadnice wtyczek
9. wychodzi nam srodek, wyjmujemy, otwieramy bialy wlacznik gilotynowy, czyscimy wszystkie styki i gra gitara.
Pozdrawiam i zachecam zrobic samodzielnie,, "elekrtycy" zrobia to samo, powiedza ze wymienili i kasuja po 150-200 zl
yogiszczecin
03-09-09, 07:47
Mam podobny objaw, kiedys mi się same wyłączyły światła, mimo,że był włączony przełącznik. Poruszyłem nim i zaczeło działać, aż tu pewnego wieczora odpalam auto, włączam światła a tu lipa, pozycyjne są, a mijania ni chu chu! Bezpieczniki są OK, wiec też rozkręce przełącznik i go dokładnie obejrzę/zbadam i uleczę (jkak się da i niczego nie spierd*le po drodze :-)