Zobacz pełną wersję : kolektor 4-2-1 w d13b2
witam, od razu zaznacze ze prosil bym o odpowiedz osoby ktore maja autaka z silnikiem d13b2 lub mialy z nim do czynienia, kupilem ostatnio kolektor wydechowy 4-2-1 do d16z6 z zamiarem zalozenia do mojego, wyczytalem ze moze to nieco poprawic osiagi (taka mam nadzieje) kolektor tem mial niby pasowac bez problemu w moim silniku, po wstepnym zmierzeniu odleglosci otworow nie zabardzo sie z tym zgadzam, jak to jest prosze o odpowiedz ludzi ktorzy zakladali taki wlasnie kolektro u siebie, czy musieli pasowac otwory, nie chce na darmo jechac do mechanika i odkrecac stary kolektor, a i jeszcze jedno w d13b2 sonda jest 1 zylowa a w d16z6 jest 4 zylowa rozumie ze trzeba zostawic ta stara sonde , z gory dziekuje z odpowiedz i pozdrawiam..
Tak sonde zostawiasz oczywiscie stara,a kolektor powinien pasowac na 100% jedyna róznica była chyba w uszczelce
ten kolektor będzie pasował na 100%, nawet średnice wejść (4 dziury) i wyjścia sa takie same jak w d13. Uszczelki też są takie same. Przejrzyj sobie projekty i zobacz ile osób jeździ z takimi kolektorami. Ja mam kolektor z ebaya i też wszystko ładnie pasuje.
jogal to średnica kanałów jest tez taka sama?
jogal to średnica kanałów jest tez taka sama?
Wielkość "okien wylotowych" w głowicy.
Jak zwał tak zwał:D wiadomo o co chodzi
ja w swoim d13b2 zakładałem kolektor od d16a9 i pasował bez problemu, musiałem tylko spasować uszczelkę kolektor-głowica oraz sondę
D16Z6:
masa: 5,3kg
promienie kanałów o przekroju elipsy: 39.5 x 30 mm
wylot na dwururkę: 2x okrąg o promieniu 34.5 mm
D16A9:
masa: 7,8kg
promienie: 42.5 x 30.5 mm
wylot na dwururkę: 2x okrąg o promieniu 41.5 mm
http://www.honda.gda.pl/smf/index.php/topic,23573.0.html
nie wiem jakie ma wymiary seryjny kolektor.
Też kupiłem kolektor wydechowy z D16Z6 i chce go zamontować do D13B2. Trochę chce go jeszcze oczyścić.
Opłaca mi się odkręcać portki od kolektora żeby dokładniej go wyczyścić? Potem już raczej będzie potrzebna nowa uszczelka w to miejsce? Pod kolektor dać starą uszczelkę z D13B2 czy lepiej nową? Jeżeli nową to z D16Z6 czy D13B2?. Tam już na końcu na dole jest jeden uchwyt (takie ucho) do przykręcenia którego chyba nie ma przy EG3? Jeżeli nie będzie tam przykręcony to nic się nie stanie? Na końcu jest łączenie z katalizatorem tam też jest potrzebna uszczelka czy nie?
Jeszcze śruby chciałbym dać nowe to kupić w sklepie specjalizującym się w śrubach czy trzeba jakieś oryginalne? Smar miedziany na śruby dać zwykły czy to musi być jakiś specjalny?
Chyba nie jest to skomplikowana sprawa z wymianą i jak się nie ma dwóch lewych rąk to można samemu wymienić tylko potrzebny kanał?
ja wyczyściłem kolektorek bo miałem rozkręcony jak kupiłem - szprycha i druciak do mycia naczyń załatwił sprawę z oczyszczenie kolektora w środku.
ja dałem nową uszczelkę bo kupiłem razem z kolektorem - po zdjęciu starej okazało się, że stara jest w porządku. jeśli u ciebie stara będzie ok to nie ma potrzeby wymieniać na nową.
fakt, uchwyt jest trochę inny w EG3. u mnie nie przykręcałem i jest spoko.
dałem starą uszczelkę miedzy kolektorem a katalizatorem i robiłem na kanale - to dużeee ułatwienie
pozdro
A co zrobić z tą rurką przez które idzie ciepłe powietrze co idzie od osłony kolektora do patelni. Wywalić ta całą rurkę a później czym zaślepić przy patelni? Bo tam jest ten grzybek który otwiera albo zamyka dopływ powietrza. Więc jak się zatka całkowicie to potem nie będzie jakiś problemów jak w zimie będzie chciał zassać ciepłe powietrze a w ogóle powietrza nie dostanie?
A co zrobić z tą rurką przez które idzie ciepłe powietrze co idzie od osłony kolektora do patelni. Wywalić ta całą rurkę a później czym zaślepić przy patelni? Bo tam jest ten grzybek który otwiera albo zamyka dopływ powietrza. Więc jak się zatka całkowicie to potem nie będzie jakiś problemów jak w zimie będzie chciał zassać ciepłe powietrze a w ogóle powietrza nie dostanie?
mozesz cos pokombinowac i dorobic jakis uchwyt by brało ciepłe z kolektora
ogólnie masz czas do zimy :)
ja us siebie przewód od ciepłego powietrza z nad kolektora podwiesiłem jak najbliżej kolektora - mam kolektor bez osłony. tak przejeździłem całą zimę, dłużej chodzi na ssaniu i jest trochę większe spalanie. teraz jest wiosna wiec i spalanie trochę spadnie :)
czy kolektor D16Z7 jest taki sam jak kolektor w D16Z6 ?
Raczej nie, ale z D16Z9 jest bardzo podobny do tego od Z6
ja u siebie w Vgenie zakladalem z d16z6 i tez pasowal bez jakiej kolwiek zmiany wiec smialo mozesz zakladac :)
że od D16Z6 pasuje to czytałem tylko mi chodzi o ten od D16Z7 bo mam go na miejscu dlatego pytam żeby mieć pewność an 100% odnośnie tego od D16Z7 czy podejdzie bez przeróbek do D13B2 pozdro
na moje powinien pasowac bo to d seria
grzegorz82
29-04-09, 23:43
Mam pytanie ile % mocy daje zamiana kolektora na 4-2-1 ?
Obecnie posiadam silnik D15B2 i czy warto w to zainwestowac ?
zmiana kolektora na 4-2-1 nie daje więcej Km a poprawia dolny zakres obrotów
tak warto, popatrz na niektore cify w dziale 5 gen z d15b2 to sie dowiesz co i jak mozna zmodzić
zmiana kolektora na 4-2-1 nie daje więcej Km a poprawia dolny zakres obrotów
to spójrz na post LCFr'a kiedys jak jeszcze te kolektory nie byly tak dostepne (jebajowe) wrzucal wykresy przed i po takim polerowanym
Ja wrzuciłem do swojego D13B2 kolektor wydechowy od D16Z6 i jakieś dużej zmiany nie odczułem. Poza tym, że jest głośniejszy i chyba minimalnie żwawszy(możliwe, że tylko mi się tak wydaje). Czy koniecznie trzeba wywalić katalizator aby trochę bardziej odczuć poprawę osiągów? Może ktoś ma doświadczenie jak było jak miał w D13B2 kolektor 4-2-1 z katalizatorem i bez kata? Nie ma też na tym kolektorze takiego dosyć fajnego dźwięku chyba zasysanego powietrza przy wyższych obrotach ( Może dlatego, że jest głośniej i zagłusza to ten dźwięk). Mam jeszcze jeden problem bo często słyszę taki rzegot przy ok 3tyś i przy ruszaniu. Wydaje mi się że to osłona katalizatora lub osłona kolektora na dole. Jak kupiłem ten kolektor to ta dolna osłona była już posmarowana jakimś smarem chyba grafitowym. Też macie taki rzegot?
też jestem ciekaw skąd w tym d13 JDM więcej o 10km niż seryjny d13b2,
w seryjnym d13b2 podstawowe mody + kolektor 4-2-1 daje około 10km więcej. może w tym JDM o to chodzi ?
4-2-1 nie daje wiecej koni a lepszy dol... a max KM masz juz na wysokich obrotach gdzie 4-1 lepszy
ja u siebie odczułem poprawę dołu a podstawowe mody i kolektor 4-2-1 dały mi około 85HP