Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spalanie odetkane D14A3

arek_1988z
20-02-09, 16:00
Szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Moje auto zaczęło dużo palić (ok. 10 litrów ostatnio przy jeździe na rozgrzanym silniku w warszawie bez wielkich korków) , więc wymieniłem jej:
-Lambdę
-świece
-termostat

Spalanie się nie zmieniło. Nie mogę zresetować kompa- gdzieś jest podtrzymanie chyba (nawet wyjęcie aku nie pomogło)

Spalanie wzrosło jak mi się zdaje po wyciągnięciu zwężki pod przepustnicą. I teraz się zastanawiam, czy czasami po tym zabiegu nie zwariował mi komputer...

Dziś brat stojąc za moim autem powiedział, ze strasznie mi śmierdzą spaliny benzyną. Tak jakby się przelewała przez tłumik. I dodatkowo idzie dość duży smog z rury.

Czujnik temperatury powietrza dolotowego został sprawdzony i wg. miernika działa. ładowanie wporządku.

Gdzie dalej szukać? Komputer? Czy coś innego? Dodam, że tuż po zakupie H paliła dużo mniej. Ok. 8 l

Pomóżcie :)

uniu1
20-02-09, 16:08
Proponję na początek zrobić samodiagnostykę silnika- wtedy przekonasz się czy większość czujników w silniku jest sprawna

Apropo komputera (brak resetu) Masz alarm?

Karuzel
20-02-09, 16:26
a jak ta trasa wyglada ktroa pokonujesz?? skoro w korki i ciagle powoli to nie dziw sie ze tyle pali w takie pogody..a podlaczales pod jakis tester?? po zdjeciu klemy auto powinno sie odpalic ipowinno chodzic az do momentu az sie ugrzeje..tak sie uczy sterownik..sprobuj tak jeszcze

pwl
20-02-09, 16:48
Jak Ci spaliny mocno benzyną śmierdzą to możliwe jest, że Ci przelewa ;/

Mi po odetkaniu spalanie nie wzrosło.

arek_1988z
21-02-09, 00:01
a jak ta trasa wyglada ktroa pokonujesz?? skoro w korki i ciagle powoli to nie dziw sie ze tyle pali w takie pogody..a podlaczales pod jakis tester?? po zdjeciu klemy auto powinno sie odpalic ipowinno chodzic az do momentu az sie ugrzeje..tak sie uczy sterownik..sprobuj tak jeszcze

No właśnie nie korki. Normalne poruszanie się w mieście. ponad 10 litrów i śmierdzi benzyną z rury wydechowej. Ewidentnie przelewa i nie przepala wszystkiego co podaje...auto też moim zdaniem nie ma mocy tyle ile powinno.

Proponję na początek zrobić samodiagnostykę silnika- wtedy przekonasz się czy większość czujników w silniku jest sprawna

Apropo komputera (brak resetu) Masz alarm?

Mam...alarm z centralnym zamkiem. Zakładany samemu.

skolopendra
21-02-09, 11:58
Spalanie wzrosło jak mi się zdaje po wyciągnięciu zwężki pod przepustnicą.

plus cięższa noga ,zimne powietrze = 10 litrów benzyny

auto też moim zdaniem nie ma mocy tyle ile powinno.

to je wyślij na hamownie
więcej szczegółowych odpowiedzi znajdziesz już w tematach na forum