PDA

Zobacz pełną wersję : Radio nie działa.

MarceLL
19-02-09, 20:50
Witam!

Szukałem, czytałem wszystkie tematy o radiu i jest dużo tematów na temat niedziałającego radia, ale wszystkie są powiązane z niedziałającym lub resetującym się zegarkiem. U mnie zegarek działa, nie resetuję się, natomiast nie działa radio. Problem pojawił się przy montowaniu halogenów, ale po kolei: radio mam zasilane po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję. Przed montażem wyłączyłem radio i samochód stał w garażu jakieś 2 dni, podłączyłem instalację halogenów, kabelek od halogenów wpiąłem w pierwsze możliwe miejsce, w którym było zasilanie tam gdzie są bezpieczniki pod kierownicą, podłączyłem kabelek od masy i podczas podłączania wtyczki od halogenów, która nie za dobrze pasowała do przycisku, coś nie łączyło i halogeny włączały się na chwilę i wyłączały same, więc zostawiłem to z myślą, że załatwię lepszy przycisk i wtedy to podłączę. Pojechałem się przejechać i jadąc chwilę chciałem włączyć radio no i lipa, bo NIE DZIAŁA. I teraz mam takie pytania:

1.Czy możliwe jest, że podczas podłączania tych halogenów i nie łączenia tego przycisku mogło wywalić inny bezpiecznik niż bezpiecznik samych halogenów?

2.Sprawdzałem bezpiecznik nr 23 pod kierownicą, który jest opisany w manualu Stereo radio/cassete player. Wyciągnąłem go i zgasł zegarek, i nie było zasilania zapalniczki. Czyli bezpiecznik jest dobry, ale dlaczego w manualu jest napisane, że jest on tylko od radia? Tak po prostu jest napisane? czy to ja mam jakąś dziwną instalację albo radio jest zasilane jakoś oddzielnie?

3.Czy jeżeli byłby spalony bezpiecznik nr 32 pod maską ten od ECU, zegarka i od radia (jak tu wyczytałem na forum) to zegarek mógłby działać, a radio nie? Nie wymieniałem tego bezpiecznika, bo naczytałem się tu, że po wyciągnięciu go trzeba uczyć kompa od nowa itp. (a przy obecnych temperaturach to chyba było by ciężko dobrze to zrobić). Bezpiecznik wygląda na dobry, drucik nie jest przerwany, ale jest jakiś taki lekko pokrzywiony.

Sorry, że to takie długie, ale chciałem jak najdokładniej opisać problem. Jak ktoś ma jakieś pomysły, co może być nie tak, i może odpowiedzieć na moje pytania to byłbym wdzięczny.

kamilek1916
19-02-09, 20:57
Witam!

Szukałem, czytałem wszystkie tematy o radiu i jest dużo tematów na temat niedziałającego radia, ale wszystkie są powiązane z niedziałającym lub resetującym się zegarkiem. U mnie zegarek działa, nie resetuję się, natomiast nie działa radio. Problem pojawił się przy montowaniu halogenów, ale po kolei: radio mam zasilane po przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję. Przed montażem wyłączyłem radio i samochód stał w garażu jakieś 2 dni, podłączyłem instalację halogenów, kabelek od halogenów wpiąłem w pierwsze możliwe miejsce, w którym było zasilanie tam gdzie są bezpieczniki pod kierownicą, podłączyłem kabelek od masy i podczas podłączania wtyczki od halogenów, która nie za dobrze pasowała do przycisku, coś nie łączyło i halogeny włączały się na chwilę i wyłączały same, więc zostawiłem to z myślą, że załatwię lepszy przycisk i wtedy to podłączę. Pojechałem się przejechać i jadąc chwilę chciałem włączyć radio no i lipa, bo NIE DZIAŁA. I teraz mam takie pytania:

1.Czy możliwe jest, że podczas podłączania tych halogenów i nie łączenia tego przycisku mogło wywalić inny bezpiecznik niż bezpiecznik samych halogenów?

2.Sprawdzałem bezpiecznik nr 23 pod kierownicą, który jest opisany w manualu Stereo radio/cassete player. Wyciągnąłem go i zgasł zegarek, i nie było zasilania zapalniczki. Czyli bezpiecznik jest dobry, ale dlaczego w manualu jest napisane, że jest on tylko od radia? Tak po prostu jest napisane? czy to ja mam jakąś dziwną instalację albo radio jest zasilane jakoś oddzielnie?

3.Czy jeżeli byłby spalony bezpiecznik nr 32 pod maską ten od ECU, zegarka i od radia (jak tu wyczytałem na forum) to zegarek mógłby działać, a radio nie? Nie wymieniałem tego bezpiecznika, bo naczytałem się tu, że po wyciągnięciu go trzeba uczyć kompa od nowa itp. (a przy obecnych temperaturach to chyba było by ciężko dobrze to zrobić). Bezpiecznik wygląda na dobry, drucik nie jest przerwany, ale jest jakiś taki lekko pokrzywiony.

Sorry, że to takie długie, ale chciałem jak najdokładniej opisać problem. Jak ktoś ma jakieś pomysły, co może być nie tak, i może odpowiedzieć na moje pytania to byłbym wdzięczny.

ja za bardzo na elektryce sie nie znam mialem kiedys sam problem z radiem ale wywalilo mi bezpicznik pod maska wiec problem latwy do zdiagnozowania... Jesli chodzi o Twoj problem to hmmm moze bezpiecznik w radiu?

Mierzej
19-02-09, 21:46
a co z pamięcią radia? niektore radia jak nie maja "pamieci" podlaczonej to sie nie wlacza nawet po przekreceniu stacyjki.
i mozna to obejsc tak ze polaczyc glowne zasilanie z pamiecia, minus jest taki ze radio nie pamieta stacji itd

albo pociagnac kabelek podlaczyc np przed stacyjka i wtedy sie bedzie mialo pamiec na ktorej jest na bank napiecie

maciek070188
19-02-09, 21:46
bezpiecznik w raDIU RACZEJ:) a jak nie w radiu to bezpiecznik od radia masz pod kierownica pewnie:)

V-gen
19-02-09, 21:51
Jakie masz radyjko i czy instalacja fabryczna z przejściówką na ISO czy po prostu powycinane przewody i poskręcane kabelki do kostki ISO

MarceLL
19-02-09, 22:26
ja za bardzo na elektryce sie nie znam mialem kiedys sam problem z radiem ale wywalilo mi bezpicznik pod maska wiec problem latwy do zdiagnozowania... Jesli chodzi o Twoj problem to hmmm moze bezpiecznik w radiu?

Bezpiecznik pod maską tak jak mówiłem tylko oglądałem, nie wymieniając go, bo nie wiem co i jak, z tym resetem kompa w taką pogodę. Zresztą działa mi zegarek, więc bezpiecznik raczej dobry.

bezpiecznik w raDIU RACZEJ a jak nie w radiu to bezpiecznik od radia masz pod kierownica pewnie

Bezpiecznika radia nie sprawdzałem, bezpiecznik pod kierownicą sprawdzany, jeżeli to ten, o którym napisałem w moim pytaniu nr 2.

Jakie masz radyjko i czy instalacja fabryczna z przejściówką na ISO czy po prostu powycinane przewody i poskręcane kabelki do kostki ISO

Radio to Pioneer DEH2920MP, podłączone za pomocą kostki, nic nie robiłem z przewodami.

Co do tego bezpiecznika w radiu, to myślałem o nim, ale wykluczyłem go z tego względu, że radio cały czas było wyłączone podczas instalacji halogenów. Mam tak, że jeżeli wyłączę zapłon, przekręcę kluczyk do zera i nie wyłączę radia przyciskiem power to po ponownym przekręceniu kluczyka w pierwszą pozycję radio samo się włączy. I tak jak napisałem, radio było wyłączone przyciskiem power czyli nawet jak przekręcałem kluczyk w pierwszą pozycję, żeby zobaczyć gdzie można podłączyć halogeny, gdzie jest napięcie, to radio cało czas było off.

Dzięki wszystkim za odpowiedzi, sprawdzę ten bezpiecznik w radiu, elektrykiem nie jestem, ale tak jak napisałem wyżej myślałem, że jeżeli coś jest podłączone do napięcia, a nie jest włączone przez przycisk zasilania to nic mu nie grozi. No i zostaję jeszcze ten bezpiecznik pod maską, tyle, że nie chcę tego teraz robić, bo warunki nie sprzyjają, żeby resetować i uczyć kompa (o ile to w ogóle takie istotne tak jak wszyscy piszą), dlatego pytałem, o to czy jeżeli byłby spalony ten bezpiecznik to działał by zegarek?

Siwyyy86
20-02-09, 01:36
jesli zegarek dziala bez zarzutu to pod maske na razie nie zagladaj. pierwsze co powinienes sprawdzic to bezpiecznik w radiu skoro wszystko inne dziala i nie sugeruj sie tym ze radio bylo caly czas wylaczone. byc moze w momenie wlaczenia radia, przez kable poszlo wieksze napiecie i bezpiecznik sie spalil a to tylko ulamek sekundy. i jeszcze jedno, jesli bezpiecznik w radiu jest ok to przeloz radio do fury kolegi i sprawdz czy dziala.

maciek070188
20-02-09, 07:56
no to na 90 procent bezpiecznik w radiu powinnes miec takie w domu 20 stki:)

MarceLL
20-02-09, 14:03
Radio działa. Wyciągnąłem bezpiecznik z radia, który okazał się być dobry, no i załamka, że to nie to, włożyłem bezpiecznik, włączam radio i o dziwo się włączyło. Nie wiem co to mogło być, czy zrobił się jakiś reset po wyciągnięciu bezpiecznika czy coś nie łączyło w kostce, bo ją też wyciągałem? W każdym bądź razie radio działa, wielkie dzięki za wskazówki. Pozdrawiam.

maciek070188
20-02-09, 17:59
to widzisz mozliwe ze reset sie zrobil no pozdro ziomus:)