Zobacz pełną wersję : pomocy. nie moge odpalić auta
witam
otóż mam silnik d15b7 i wymieniałem dzisiaj maglownice jednak zanim auto doczekało sie nowej maglownicy stało 2 tygodnie na dworze i dzisiaj po wymianie maglownicy autko odpaliło odpowietrzyłem układ kierowniczy po czym wyjechałem z warsztatu wykręciłem autkiem i zostawiłem je odpalone i po 5 minutach wróciłem do auta i chciałem nim ruszyć jednak auto mi zgasło i już nie udało mi sie go odpalić ponownie. rozrusznik kręcił jednak auto zachowywało sie jakby paliwa nie dostawało i parę razy wydało dziwne strzały. zaznaczę że w baku mam samą końcówkę paliwa
i teraz pytanie co się mogło stać? czy możliwe ze paliwo zamarzło?
ojoj po pierwsze dolej paliwa ... i postaw w cieplym miejscu na noc jak masz taka mozliwosc..
niestety teraz już auto stoi przed warsztatem. jak go jutro reanimować?
piotrek-mi
19-02-09, 21:09
dolej paliwa koniecznie, posłuchaj czy pompa chodzi, może wilgoć "weszła" na kable (jeśli był strzał to jest BARDZO prawdopodobne), może spróbuj odpalić z holu? Przyczyn może być mnóstwo...
strzały były z 3 w sumie a generalnie słyszałem ze autka nie powinno sie na holu odpalać więc co teraz czynić?
jak możecie to wymieńcie mi jakie mogą być przyczyny to jutro będę sprawdzał wszystkie aż w końcu może dojdę do tej co trzeba
z tego co wiem to aut wyposazonych w katalizator nie powinno odpalac sie "na pych" bo mozna go uszkodzic i takie tam ale nie wiem jak to wplywa na silnik. w kazdym badz razie raz sprobowadz nie zaszkodzi ale pierwsze co to wlej benzyny :)
Z tym paleniem na pych to jest tak, że niespalone paliwo, które prawdopodobnie przedostanie się do katalizatora, po ewentualnym uruchomieniu auta ulegnie spaleniu, co może zniszczyć katalizator (jak pieprze jak potłuczony to zwróćcie mi uwagę...).
Ja obstawiam, że cały syf, brud z baku ładnie osiadł Ci na dnie, pompka paliwa elegancko to zassała, no i filtra paliwa zapchało... Wlej mu przynajmniej 5l, a jak wtedy dalej będzie to samo, na Twoim miejscu sprawdziłbym filtr paliwa.
Sprawdz iskre wykręcając jedną swiece i przykladając ją do pokrywy zaworów kręcąc rozrusznikiem,jezeli nie bedzie to cewka sie juz nie nadaje w aparacie zapłonowym.
wlałem już 5 litrów paliwa i teraz ładuje akumulator bo już padł ;/ za jakieś dwie godziny pójdę i spróbuje go odpalić i napisze wam co się dzieje. dzięki za pomoc
i finał taki ze podczas holowania i prób odpalania były strzały i auto odpalało po czym przy mały obrotach gasło albo sie dusiło bardzo i raz podczas odpalania na holu zrobił sie wielki huk i jak sie okazało pękła beczka cała w ostatnim tłumiku i auto pochodziło z 30 minut tak i teraz już chodzi dobrze jednak ostatni tłumik do wymiany ;/