Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : dziwne zachowanie się silnika - obroty

donelvis
18-02-09, 20:10
otóż zaobserwowałem od pewnego czasu takie zachowanie się silnika (D15Z1):

- odpalam na zimnym, obroty są odpowiednio wysokie (bo ssanie automatyczne)
- przejadę jakiś odcinek aż silnik się nagrzeje do normalnej temperatury pracy i jak się zatrzymuję np na światłach to przy daniu na luz obroty wskakują na ok 1400-1500 i po chwili spadają do obrotów jakie nagrzany silnik powinien mieć na biegu jałowym

czy to normalne? jeśli nie to o czym to może świadczyć?

proszę o pomoc i z góry dziękuję!!!

siemens_15
19-02-09, 00:48
Ja bym na początek obstawiał silniczek krokowy. Wyczyść i zobacz czy są jakieś rezultaty :)

arekgr
19-02-09, 07:23
A poziom cieczy chłodzącej? Kuknij też czy czasem komputer nie miga jakiegoś błędu...

Bartas29550
19-02-09, 13:35
sprawdz wezyki przy kolektorze dolotowym

olszes
19-02-09, 14:43
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/search.php

donelvis
19-02-09, 17:55
Ja bym na początek obstawiał silniczek krokowy. Wyczyść i zobacz czy są jakieś rezultaty :)

a jak się go demontuje? jakie klucze potrzeba i gdzie jest ten krokowy?

A poziom cieczy chłodzącej? Kuknij też czy czasem komputer nie miga jakiegoś błędu...

- stan cieczy ok, komp zero błędów.

- z tym że muszę dodać, że po złapaniu błędu 48 (a łapię go - jak już kiedyś pisałem - zjeżdżając ze stromych górek) (dodam, że jest to błąd sondy lambda - LAF - czyli w przyp. mojego D15Z1 czujnik liniowego przepływu powietrza lub jego obwód) kasowałem ten błąd poprzez wyjęcie na jakies 20sek. bezpiecznika 7,5A backup i NIE ROBIŁEM UCZENIA !!!

wiec moze to przez to ze nie było tego uczenia kompa?

a nie robiłem uczenia bo w zimie by to długo trwało i czekam na cieplejsze dni...

http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/search.php

ciężko znaleźć dokładnie taki sam przypadek jak moj...
ciezko znalezc odpowiedz ktora cos wnosi...

KluH
19-02-09, 18:07
o silniczku krokowym i jego czyszczeniu jest bardo dużo artykułów. zalecam zapoznanie się z opcją szukaj.