Zobacz pełną wersję : Luz i sworzen Civic Vgen pomocy
Witam posiadam civica rocznik 1994 Vgen hb 3drzwi bylem ostatnio na przegladzie i gosciu powiedzial mi ze mam gumy pod wachaczami zurzyte i luz na drazku ukłądu kierowniczego jakie czesci musze szukac zeby to zakupic no i wymienic prosze o nr katalogowy albo linki z allegro normalnie czuje jak jade jak mnei rzuca po ulicy czekam na odpowiedz pozdrawiam
skolopendra
17-02-09, 14:39
o nr katalogowy albo linki z allegro
a możne byś tak sobie pobrał epc i sprawdził ?
tu masz tuleje wachacza http://allegro.pl/item559020121_tuleje_wahacza_przedniego_honda_civi c_crx_komplet.html komplet na jedna strone
a możne byś tak sobie pobrał epc i sprawdził ?
skad mam pobrac epc jestem ciemny w tych sprawach a w szczegolnosci mechanika cos tam wiem ale nie za duzo :P
Dziś wymieniałem u siebie końcówkę drążka kierowniczego. Wymiana banalna pod warunkiem że masz jako taką orientację że ta wymiana może mieć wpływ na zbieżność (+koszt 50zł). Ja zrobiłem tak- markerem oznaczyłem kreską położenie śruby kontrującej + zmierzyłem odległość od zaznaczonego miejsca na drążku kierowniczym do gałki (sworznia) potem popuściłem śrubę kontrującą (dosłownie 1/6 obrotu-do miejsca aż odpuści). końcówka wykręciłem ręką bez oporu. Nakręciłem nową-kontra śrubą do oznaczonych kresek i wszystko wyszło lux :)
Dodam jeszcze że wcześniej oznaczyłem sobie położenie całej że tak powiem części skrętnej na górnym mocowaniu wąchacza (tak w razie W...)
moze ja tez sprobuje samemu to zrobic :) poda mi ktos te nr katalogowe :>
Dziś wymieniałem u siebie końcówkę drążka kierowniczego. Wymiana banalna pod warunkiem że masz jako taką orientację że ta wymiana może mieć wpływ na zbieżność (+koszt 50zł). Ja zrobiłem tak- markerem oznaczyłem kreską położenie śruby kontrującej + zmierzyłem odległość od zaznaczonego miejsca na drążku kierowniczym do gałki (sworznia) potem popuściłem śrubę kontrującą (dosłownie 1/6 obrotu-do miejsca aż odpuści). końcówka wykręciłem ręką bez oporu. Nakręciłem nową-kontra śrubą do oznaczonych kresek i wszystko wyszło lux :)
Dodam jeszcze że wcześniej oznaczyłem sobie położenie całej że tak powiem części skrętnej na górnym mocowaniu wąchacza (tak w razie W...)
A długość drążka, miejsce osadzenia sworznia? Nie zrobisz tego na miarkę bo tu chodzi o precyzje. Po zrobieniu tego wcale nie musi Ci ściągać bo koła mogły się ustawić w listerę V i efekt zobaczysz na oponach.
Końcówka drążka była identyczna ze starą. Nie zrobiło mi się V bo wymieniałem tylko z jednej strony, po za tym wymieniałem z kanału bez odkręcania koła które się nie ruszyło. Dziś zrobiłem prawie 100km i nic się nie dzieję. Opony dla pewności też będę obserwował.
Mechanik powiedzial mi ze mam do wymiany "gumy na wahaczu" nie wiem o co mu chodzi czy to sa NAPEWNO te tuleje nie chce kupic aby to lezało potem w garazu :)
Mechanik powiedzial mi ze mam do wymiany "gumy na wahaczu" nie wiem o co mu chodzi czy to sa NAPEWNO te tuleje nie chce kupic aby to lezało potem w garazu :)
Który wahacz (przód, tył, góra, dół?) i która guma bo na każdy wahacz jest ich kilka.
Misiekemeryt160
22-02-09, 21:25
wytdaje mi się zę chodziło mu o gumy wachazcy dolnych. koszt około 90zł na stronę.
no podajcie mi nr katalogowy tych dolnych gum bo gosc w sklepie motoryzacyjnym nie mogł znalesc powaga :D
podal mi cene ok 40zł za orginał taki
CIVIC VGen 94rok hb d13b2
a wiece moze jaka tam jest srednica otworu 31 czy 34 czy 37mm ;>
wie moze ktos jaki jest numer katalogowy ? bo moze gosc mi sprzedac nie ta co chciałem ;/
jescze mam takie zapytanie jaki rozstaw srub ma civic 6generacja :) czy ma taki sam jak 5 generacja ?:>