Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : mocne chlapanie z wlewu oleju d15b2

KluH
16-02-09, 22:02
dziś oglądałem autko dla kobiety (Vgen d15b2) i niby wszystko pięknie tylko nie podobało mi się bardzo intensywne chlapanie z wlewu oleju. Silnik był dobrze nagrzany i podczas pracy jak odkręciłem korek to po kilku sekundach miałem całą dłoń zachlapaną. Dodam że w silniku było trochę za dużo oleju bo ok 3-4mm ponad górną kropkę na bagnecie.

Pytam czy takie chlapanie coś znaczy bo w innych autach jak oglądałem nie zaobserwowałem czegoś takiego. Wiadomo że wałek jest niemal na wierzchu ale w silniku d15b7 jaki miałem też nie było takiej przypadłości.

Przy wysokich obrotach puszczał delikatną szarą chmurę.

jero11
16-02-09, 22:12
chlapie i będzie chlapać, to jest normalne:p a jeszcze jak oleju jest ponad normę to nie ma co się dziwić:D

KluH
16-02-09, 22:15
kurde ale nie aż takie chlapanie. Wiadomo że jakaś kropla zostanie na dłoni bo mamy wałek na wierzchu ale nie po kilku sekundach ja mam całą dłoń ociekającą olejem :confused:

dodam że bez wyjętego bagnetu dość intensywnie dmuchało z tego wlewu

PeJot
16-02-09, 22:30
U mnie w D14A4 też mocno dmucha chociaż nie chlapie.

BTW, Co tak kolesia wzięło przed sprzedażą na dolewanie oleju do max, że aż przelał ? :P
Podczas jazdy wkręć się na obroty i przyjrzyj czy przypadkiem nie ma siwo-niebieskiej chmury za autem ...

KluH
16-02-09, 22:32
hmm, jadąc ciężko zaobserwować to dokładnie bo jest zimno. na luzie w okolicach odcięcia biały dymek zrobił się lekko szary. Na pewno nie był to dymek niebieski

skolopendra
16-02-09, 22:36
jak tanio to brać.ewentualny remoncik zrobisz sobie później :D

KluH
16-02-09, 22:42
tzn wiesz auto ma być dla kobiety a ona zaobserwuje że coś jest nie tak jak po prostu silnik stanie ;) dlatego wolę ją przygotować psychicznie na ew nieścisłości.

81saren
16-02-09, 22:48
jak sa jakies problemiki z silniczkiem i boisz sie reakcji Kobitki...
moze lepiej przygotowac sie na pozniejszy remoncik jak cos sie dzieje, badz moze dolozyc monetek i kupic z lepszym silniczkiem..
Tak naprawde te autka niemaja kilku latek i niema co liczyc za nika kwote na ideal. ( no zalezy jak wlasciciel dbal )

KluH
16-02-09, 22:57
ziom nikt tu nie oczekuje auta z salonu i jak by było więcej 'monetek' to nie szukali byśmy Vgena z d15b2

jero11
16-02-09, 23:56
jest jeszcze opcja że przewietrzanie silnika jest zapchane i dlatego tak chlapie.
a chlapanie nie powoduje raczej wałek, tylko skoki ciśnień które są spowodowane poruszającymi się tłokami.
Jak masz obawy to możesz też sprawdzić kompresję;)

skolopendra
17-02-09, 14:38
Jak masz obawy to możesz też sprawdzić kompresję

to i tak nie więcej jak 50% pewności

jero11
17-02-09, 15:00
przynajmniej będzie wiadomo czy pierścienie trzymają kompresję

skolopendra
17-02-09, 15:37
przynajmniej będzie wiadomo czy pierścienie trzymają kompresję

co komu z kompresji jak możne jarać litr oleju na 1000km

jero11
17-02-09, 15:57
co komu z kompresji jak możne jarać litr oleju na 1000km
temat jest o chlapaniu oleju z otworu korka, jeśli pierścienie będą puszczać ciśnienie to wtedy też są takie objawy;)
a co do brania oleju to tylko katy na rozgrzanym silniku i niech ktoś patrzy czy puszcza czarne chmurki.

81saren
17-02-09, 16:25
Sprawdzic kompresje Ok ale widzialem przypadek gdzie silnik puszcza przez pierscionki , zostala sprawdzona kompresja i wyszlo piknie lepiej niz seria ... wiec tak jak kolega wczesniej pisal da to 50% pewnosci
Jak puszcza przez pierscionki to juz loteria przy sprawdzaniu albo zaniży , badz wyjdzie wysoka z kosmosu...

Niemiem moze cos z odma jest ...

PeJot
18-02-09, 22:55
Jeszcze warto sprawdzić objawy padu uszczelki pod głowicą (olej w płynie / płyn w oleju, bąbelki w zbiorniczku wyrównawczym itd.).
Jeżeli siwy dym puszcza dopiero przed odcięciem to nie wygląda to tak źle a do tego pewnie kobitka nie będzie nim tak dużo jeździć ...

KluH
19-02-09, 00:12
rosołu w płynie nie ma. Dziś autko zostało zakupione, trzaśnięte prawie 100km i jak na razie odpukać sprawuje się bardzo dobrze. Jak znajdę chwilę to wjadą nowe płyny, filtry, rozrząd i chłodnica. Wtedy zobaczymy jak będzie gadał.