Zobacz pełną wersję : Short shifter - samodzielny montaż
Mam i chcę sam zamoncić. Co poza wybebeszeniem środkowych plastików/ konsoli trzeba wykonać żeby wymienić drążek na shorta? Proszę o objaśnienie.
odkręcasz 2 śrubki , potrzeba będzie pomoc drugiej osoby żeby zblokowała łeb śruby w kabinie kiedy Ty będziesz wykręcał nakrętki z kanału, następnie odkręcasz tę centalna śrubę na której trzyma się drążek i już masz go w garści:)
EDIT
tu masz więcej o montażu
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=20418&highlight=shifter
Hehe dzisiaj wymienialem z Gitara drazek na shorta i calkiem przyzwoicie poszlo, chociaz bylo trzeba czasami trzymac nerwy na wodzy:) ogolnie warto przezyc chwile meki aby potem poczuc shorta:)
ja sobie sam poradzilem, wystarczy miec dwie sprawne rece i fantazje, nawet kanalu nie potrzebowalem ;)
szadziofczp
17-02-09, 09:32
Możecie się pochwalić jak się z tym jeździ?
Możecie się pochwalić jak się z tym jeździ?
krótszy skok drążka, co daje fajny efekt, poza tym żadnych różnic :)
ale warto bo lepiej biegi wskakują czy tylko krócej ?? słyszałem że czasami są problemy z wbijaniem biegów przy shorcie - prawda to ??
ale warto bo lepiej biegi wskakują czy tylko krócej ?? słyszałem że czasami są problemy z wbijaniem biegów przy shorcie - prawda to ??
maja krótszy skok, po zmianie nie odczułem żadnej różnicy, biegi wchodzą z taka sama precyzją
maja krótszy skok, po zmianie nie odczułem żadnej różnicy, biegi wchodzą z taka sama precyzją
dzięki ;)
bardzo fajna sprawa, zmiane biegow mozna robic duzo szybciej, oplaca sie to montowac, niewiele kosztuje a czerpie sie duza frajde z jazdy
Ja wczoraj sam przerabialem i nie bylo zadnych problemow...:) od gory nic nie rozbieralem, odkrecilem tylko galke...:) nie wiem po co tam cokolwiek rozbierac jak lewarek bez problemu wychodzi z mieszka...! Od spodu odkrecilem ta jedna srubke od ciegna a pozniej wyciaglem cale drugie ciegno z lewarkiem bo krecily sie tam takie dwie srubki co trzymaja lewarek...! Po wuciagnieciu tego byl dobry dostep do odkrecenia tych srubek i rozebrania tego...:D Pozniej szlifierka w ruch i ja tylko przedluzalem dolna czesc czyli ponizej kulki o 30-35mm wstawiajac tulejke a w srodek srube...:) Pozniej spawanie i Short shifter gotowy
Z efektu jestem bardzo zadowolony...:D Zawsze mialem problemy z wbijaniem 2 i wstecznego biegu a po zrobieniu tego jest wszystko OK...:D Polecam taki mod bo biegi fajniej wchodza i szybciej...:D
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=1944
Tu jest dokladny opis jak chlopaki robili...! Ja robilem opcje 2...:D
szadziofczp
18-02-09, 20:50
Dzieki Piterson.
Czytałem że można pomylić 1 z 3 i tego się boję :( nie osobiście ale jak pożyczę .
jak mozna niby pomylic 1 i 3 w H? :D
tlumacz ludzia tak ze "3" to sie tylko pcha do przodu i musi 3 wpasc
nawet można jakby wybić z "2" na luz i dopiero pchac wtedy na bank wpadnie "3" bo jest ona na srodku
Bo drążkiem to trza się umić posługiwać! :D
Zawsze można sobie instrukcję narysować pod radiem.
ja tez nie rozumie jak mozna sobie pomylic 1 z 3...?? ja sam przerabialem Short shiftera i nie mam zadnego problemu z wbijaniem biegow...:) moge nawet powiedziec ze u mnie biegi wchodza lepiej niz na seri...:D jak bym mial robic to 2 raz to nawet bym sie nie zastanawial...:)
a da sie w ogole wbic 1 z 2? zakladajac ze chcemy wrzucic 3 jest chyba jakas blokada
Jeżeli ktoś "wbija" biegi to da się i wsteczny wrzucić ;)
Biegi powinny same wpadać to się nic nie stanie. Oczywiście nie tyczy się to pałki z pod światłeł i tym podobnych zjawisk młodzieżowo-rekreacyjnych.
juz było na ten temat i jest cały opis wymiany / zamykam