PDA

Zobacz pełną wersję : problem po wymianie kolektora



leszek kojder
16-02-09, 06:46
Witam w ubiegłym tygodniu wymieniłem kolektor ssący w moim d16y7 na d16z6 i zaobserwowałem że zaczyna mi niepokojąco kopcić na biało, dodam że na pewno nie jest to płyn chłodniczy tylko olej co wyraźnie czuć. wcześniej mogłem kręcić do odcinki i nic z tyłu wydech był czyściutki żadnej sadzy jeżdże na oleju mobil 10w40.
Co może być przyczyną????????????????????????:(:(:(

vengador
16-02-09, 09:39
witam

moze to przez brak katalizatora zaraz za silnikiem, moze wczesniej katalizator przepalal troche tego dymu i tak nie bylo widac

a czy na bagnecie ubywa oleju?? bo jak nie to czym sie przejmowac??

Pozdro

leszek kojder
16-02-09, 16:02
Katalizatora już dawno niema jest zastąpiony kolektorem 4-2-1 i nic się nie działo.
problem zaczą się po wymianie kolektora ssącego

PeJot
16-02-09, 22:37
Ubywa oleju ? Z odmą jest wszystko OK ?
Jak mieszanka jest zbyt bogata to też może kopcić ( sonda lambda...)

leszek kojder
22-02-09, 21:07
Powstał kolejny problem, podczas jazdy z zaworu EVAP wydobywją się podczas jazdy dziwne odgłosy przypominające jakby tyrkotanie ( przewiozłem kolegie na sillniku bez maski i słuchał kąd dobiegają odgłosy). Kolejna sprawa to raz na jakiś czas auto podczas dania w palnik przy 3800 obrotów zaczyna się zachowywać tak jakby miało odcinkie i niechce jechać, czasami zaswieci się CHEK ?????????
COJEST GRANE??????????????????

Andzi
22-02-09, 21:26
( przewiozłem kolegie na sillniku bez maski i słuchał kąd dobiegają odgłosy)
[q
Niezłe poświęcenie dla sprawy :)

skolopendra
23-02-09, 08:51
COJEST GRANE???

mody to nie zawsze tak łatwa sprawa :D myślisz wymienię i będzie lepiej.a jest gorzej..

dymienie może być przyczyną złego składu mieszanki, której to komp sam już nie ogarnie

leszek kojder
23-02-09, 18:13
Skolopendra nikt nie powiedział że mody to łatwa sprawa ale jeżeli nie będzie się dążyć do celu to nic się nie osiągnie, a forum jest chyba po to aby dzielić się spostrzeżeniami próbować pomagać.
Ps. autko dalej kopci i dziwnie się zachowuje.

lukasz-lukasz
23-02-09, 19:00
Skoro zapala Ci się check engine to może numer błędu na coś Cię naprowadzi?

leszek kojder
23-02-09, 21:32
włśnie samo diagnostyka nic nie pokazuje

lukasz-lukasz
23-02-09, 21:46
To znaczy? Jak zmostkujesz złącze to check się pali non stop czy w ogóle się nie zapala po włączeniu zapłonu?

leszek kojder
24-02-09, 05:55
pali się cały czas

skolopendra
24-02-09, 08:59
a forum jest chyba po to aby dzielić się spostrzeżeniami próbować pomagać.

no to nie wiem czy rozumiesz co Ci napisałem


dymienie może być przyczyną złego składu mieszanki,

więc teraz wyciągnij wnioski

leszek kojder
24-02-09, 11:28
skolopendra ja nie mam do ciebi żadnych pretensi tylko powoli zaczynam rozkładać ręce bo silnik który nie sprawiał żadnych problemów zaczą odstawiać taką maniane

Jeszce jedno czy kolejność podłączenia przewodów cieczy chłodzącej na przepustnicy ma jakieś znaczenie???????????????

81saren
24-02-09, 11:51
Tak sobie przeczytalem wymieniales ssaka ... tzn caly komplecik czy golasa..
moze poprostu byl usyfiony ten kolektor.. jak wygladaly wtryski..
Moze warto zresetowac kompa i pozwolic mu przyzwyczaic sie do normalnego oddychania..

GAWRON
08-03-09, 19:13
i jak tam?? sprawa się wyjaśniła?? wiesz już co było przyczyną złej pracy silnika??

leszek kojder
17-04-09, 10:29
wczoraj po wymianie kolektora ssącego w kolegi d16y7 na kolektor z d16y8 silnik zaczą chodzić na 3 cylindry a dokładniej to nie działa 2 od stony rozrządu. Stwierdziłem to po wypięciu gniazda od wtrysku. Iskra jest wtrysk i jego obwód sprawny iskra jest spoko swiece próbowałem różne i też powinno być ok. Po wykręceniu świecy była za olejona, wyczyściłem, założyłem, odpaliłem (silnik sprawdzany na ciepło i zimno) i przez minute może dwie wszystko jest ok a potem dalej dupa, swieca dalej zawalona olejem. Po ponownym odkręceniu kolektora stwierdziłem że z 2 kanału zz kolektora cieknie olej tak jak by wyrzucało olej przez przewód odpowietrzania skrzyni korbowej (zaworek założony) za każdym razem gdy montowałem kolektor powierzchnie idealnie wyczyszczone i dawana nowa uszczelka

Ralfi
17-04-09, 12:09
coś źle podpiąłeś prawdopodobnie we wiązce. Najlepiej jakbyś miał drugie identyczne na wzór i obadał

leszek kojder
17-04-09, 12:44
jeżeli chodzi o wiązkę to na pewno jest dobrze podłączone

81saren
17-04-09, 13:00
jak by wyrzucało olej przez przewód odpowietrzania skrzyni korbowej (zaworek założony)

To wywal to odpowietrzenie z korbowej skrzyni niech leci w powietrze :) chyba ze dbasz o srodowisko.
Na ssaku zaslep zeby lewego pow. niepobieral... i obadaj wtedy jak bedzie sie zachowywal.
Moze poprostu zaworek masz zwalony , Zakladany byl stary zaworek czy dostales z kolektorem razem..
Ja niemam zaworka. Mam odme w powietrze. i jezdzi :)