Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ZImny jak diabli...

CroX
15-02-09, 12:40
Witam...mam taki problem...chodzi mianowicie o nadmuch i ogrzewanie...nadmuch włączony na maksa a to nie wieje zbyt mocno...a jeżeli chodzi o ogrzewanie to suwak jest ustawiony na maksa i niby wskazówka temperatury jest na połowie to powinno być już gorąco...a on leciutko ciepłe powietrze daje jak się go gazuje...a gdy schodzi na niższe obroty np. na światłach czy gdzieś to leci zimne powietrze...i znowu trzeba gazować go jadąc długi czas żeby chociaż przez chwilę poleciało lekko ciepłe powietrze...co może być winą tego? Dzieje się to w Civic 5gen 92 r. proszę o porady bo nie wiem co może to powodować...

Bym zapomniał...mam jeszcze jeden problem a mianowicie wskazówka poziomu paliwa...szaleje poprostu...zegary były zmieniane na zegary z obrotomierzem przez poprzedniego właściciela...nie wiedział co z tym jest nie tak...a gdy byłem u elektryka to za samo rozebranie zegarów tzn. ich wyjęcie i zmierzenie parur zeczy zawołał 150 złoty...raptem godzina roboty podobno max...czekam na Waszą pomoc...

P.S. Mam tą Hondę od 2 miesięcy i jeszcze ejstem zielony w ich temacie :(

Hikiel
15-02-09, 13:18
Nagrzewnica i zegary pewnie.

CroX
15-02-09, 13:51
Zegary tzn.?Całe zegary czy tylko tamta kontrolka? Bo raz jest przed połową a raz na zero..nieraz jak zaleję do pełna to jest na zero a óźniej idzie do połowy więc nie wiem...

WaSSIL
15-02-09, 13:58
co do temperatury to może być jeszcze zawieszony termostat, więc trzeba go będzie wymienić jeśli faktycznie okaże się że to on jest winowajcą -kilka tematów o tym już się przewinęło w ostatnim czasie -temp silnika jest ok ??

CroX
15-02-09, 15:08
Wzkazówka jest na połowie...

artek0903
15-02-09, 15:47
sprawdz czy linka od suwaka nie spadla, jasli spadla i nie da sie zalozyc to w komorze silnika przy przegrodzie na wezu jest zaworek po odkreceniu ktorego powinno zaczac leciec cieplo :)

CroX
15-02-09, 20:42
Jak mogę sprawdzić czy linka nie spadla?Co muszę rozebrać itp.?

artek0903
15-02-09, 23:04
musisz odkrecic panel sterowania nawiewu i temperatury, trzyma sie na dwoch srubach przykreconuch od spodu

CroX
15-02-09, 23:31
Ale żeby się tam dostać trzeba pewnie wiele rozebrać...czy jak :>?sorry za te pytania ale mam od 2 miechów hankę i nie mam nawet czasu nic w niej zrobić bo ciągle praca :/

Bemo
16-02-09, 07:04
musisz odkrecic panel sterowania nawiewu i temperatury, trzyma sie na dwoch srubach przykreconuch od spodu

albo poruszając suwakiem spojrzeć czy linka rusza się przy podłodze (tunelu)

Baracuzzz
16-02-09, 09:36
myślę że jak linka by spadła to czułby że suwak lekko lata. U mnie chodzi ciężko jak cholera-ale grzeje :)

CroX
16-02-09, 19:47
U mnie też strasznie ciężko chodzi...jeszcze jest ten dzyndzel urwany...ale ciężko chodzi a nie grzeje :(

Wszystko się rusza...linka trzyma...nagrzewnica jest ciepła, rurki dochodzące i odchodzące od niej są gorące...a powietrze leci nadal zimne...co jest nie tak ?

maciek070188
16-02-09, 22:05
klapka nie otwiera cieplego napewno linka.. tylko elci zimne nie przealtuje przez nagrzewnice tylko z dworu odrazu wpada zimne;p

CroX
16-02-09, 22:07
LInka i wszystko się rusza jak trzeba...sprawdzene parę razy...nagrzewnica jest ciepła a rurki które dochodzą i odchodzą do/od niej są gorące...jest jeszcze jakiś zawór dalej czy coś?Co może być tym spowodowane że mimo to leci zimne powietrze...

artek0903
17-02-09, 08:55
tylko ze za ta linka co jest przy suwaku jest jeszcze kilka ciegien, zobacz w manualu jak to dokladnie wyglada

-JP-
17-02-09, 15:53
Sprawdz poziom płynu w chłodnicy...u mnie tak samo się działo na dniach...temepratura w połowie a wiało zimne, dolałem płynu i ok....

najman
17-02-09, 16:37
Ostatnio tak mialem. Przedmuchalem filtr kabinowy i dmuchawa na 4 "biegu" glowe urywa :D

CroX
17-02-09, 19:11
Sprawdzałem te kilka cięgien...płyn niby zakrywa górę chłodnicy aż po korek w sumie...w zbiorniczku minimalnie ponad max...filtr kabinowy czemu nie ale to by chociaż troszkę wiało ciepłym...a u mnie wieje jak głupie ale zimne powietrze...

CroX
18-02-09, 19:44
Co może być jeszcze nie tak bo wszystko z tego sprawdzałem i działa :( a ciepłe powietrze jak nie leciało tak nie leci...

mewalim
01-02-12, 10:48
Ja mam podobny problem.
Czy ktoś wie jak dostać się do tej linki?? Zeby ją załozyć

lar
01-02-12, 11:24
w komorze silnika linke masz przy ścianie grodziowej koło 2 wężów z niej wychodzących (KLIK) (http://imageshack.us/f/823/linkanagrzew.png/), a wewnątrz auta jest koło pedału gazu przy takich cięgnach (KLIK) (http://imageshack.us/f/690/linkawew.png/)
albo linka spadła z któregoś cięgna albo sie urwała....

karmel
01-02-12, 18:06
Sprawdzałem te kilka cięgien...płyn niby zakrywa górę chłodnicy aż po korek w sumie...w zbiorniczku minimalnie ponad max...filtr kabinowy czemu nie ale to by chociaż troszkę wiało ciepłym...a u mnie wieje jak głupie ale zimne powietrze...

Poziom płynu sprawdzaj na zimnym silniku...

didi200
04-02-12, 14:56
podbije do tematu ......
u mnie wskazówka temp silnika leży na samym dole .. nawet po godzinie jazdy :D nie zwracałem na to uwagi bo gdy było ciepło dochodziła prawie do połowy ale przy tych mrozach trochę pizga bo ledwo co grzeje ....he
termostat czy coś innego ???

Michał102
04-02-12, 14:58
termostat

Timo-hg
04-02-12, 22:00
Ale odkopany kotlet.. a ja się produkuje, a to temat 09 ;)