Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Układ dolotowy

melcon
13-02-09, 22:42
Witam - mam pewien dylemat i prosiłbym kogoś kto ma konkretną wiedzę na ten temat aby się nią podzielił =)

Zastanawiam się nad stopniowym tuningiem mechanicznym - wymiana silnika to póki co marzenie - wiec zacznę od pierdół lecz istotnych. Na pierwszy ogień poszedłby ukł dolotowy - myślę o stozku SIMOTA dokładnie. Móiw sie ze jest lepszy od zwykłych itp. Słyszałem tez opinie że tego typu dolot sprawia, że honda jest jeszcze bardziej mułowata na niskich obrotach niż normalnie - faktycznie tak jest? Co dokłądnie daje taka zmiana tego podzespołu (pozatym że większa ilośc powietrza w jednostce czasu jest pobierana co teoretycznie powinno przełożyć się na efektywniejsze spalanie paliwa w komorze silnika... i większą moc). Czy jest to odczuwalne wogóle? Ma to jakiś sens? Pytanie w odniesieniu do silnika D16Y7 (1.6 77kW)

Z góry dzięki za konkretne wypowiedzi.

PeJot
13-02-09, 23:00
Przy D16Y7 to się lepiej weź za kolektor wydechowy (4-2-1) i wydech (przelot 2 cale) - było o tym niedawno ...

melcon
13-02-09, 23:07
Przy D16Y7 to się lepiej weź za kolektor wydechowy (4-2-1) i wydech (przelot 2 cale) - było o tym niedawno ...

no własnie kolektor tez jest w planach z wydechem bo trochę śmieszy mnie ta calówka =) ale to póżną wiosną a teraz tak wcześniej myślałem o czymś delikatnym co na szybko mogę zrobić - ale dzięki

KluH
14-02-09, 00:49
kolego tematy tego typu były poruszane dziesiątki razy. Poszukaj wiedzy i dopiero jak uznasz że nie znalazłeś odpowiedzi na wszystkie pytania zakładaj posta.