PDA

Zobacz pełną wersję : Gaz w 5D 1,4 90 KM

ropa2
25-01-06, 23:22
Przy puszczaniu gazu( pedalu przyspieszenia ) ( na zasilaniu gazem) i wrzuceniu na luz przy predkosciach rzedu ok 130-140 km /h silnik mi gasnie zas do ok 110 km/h silnik pracuje na wolnych obrotach ......czy ktos juz mial taki problem ?

ppm702
25-01-06, 23:24
standardowy problem - za dużo powietrza i instalacja ze zwężką...

Musisz przenieść wlot powietrza do silnika i będzie dobrze

ropa2
25-01-06, 23:38
Do silnika ...hmmm to znaczy dokladnie gdzie?....teraz jest z przodu przy filtrze powietrza...

makinen_rally
26-01-06, 02:56
qrwa a kto wrzuca na luz!!! czlowieku!! jazda na luzie jest nawet niezalecana przez producenta!! puszcza sie noge z gazu<pedału> i wtedy auto nic nie pali!!

gregorb
26-01-06, 06:25
ppm702 mial na mysli, zeby skierowac zasysanie powietrza przeciwnie do kierunku jazdy czyli w strone silnika. U mnie zasysanie jest wyciagniete w okolica rozrusznika.

Swider
26-01-06, 09:14
błędnie zmontowana/ zestrojona instalacja.

Wszelkie zmiany w dolocie (zmiana kierunku, zasłanianie) nie mają prawa być stosowane. To tylko pójście na łatwiznę i rozwiązywanie problemu na skróty.

Dolot ma być seryjny, a w nim, poza mikserem, żadnej zwężki.

Jechać na poprawki, patrzeć na ręce (czy nic nie zmieniają w dolocie). Powiem, że jak mi gazownicy chcieli wepchnąć jakąś zwężkę powierconą na chybił trafił wiertełkiem (więcej/ mniej powietrza) to mi ręce opadły. Kazałem zestroić bez tego badziewia i zgadnijcie czy się udało?

ropa2
26-01-06, 09:53
makinen_rally, a ja wrzucam na luz...od kilkunastu lat tak jezdze i jest Ok....
Tak ucza w szkole jazdy w autach z literka L na dachu aby nie wrzucac na luz....
jazda na luzie jest nawet niezalecana przez producenta!! dziwne to stwierdzenie niczym nie poparte....szczerze pierwszy raz o tym słysze :shock:

gregorb, dzieki.....spróbuje , zobaczymy co sie bedzie dzialo.....
czyli kawałek węza i skierowac zasysanie powietrza np. w strone silnika?

[ Dodano: Czw 26 Sty, 2006 ]
Swider, a ta zwęzka to w jakim miejscu sie znajduje?...pytanie laika w sprawach instalacji gazowych :wink:

LemonR
26-01-06, 10:55
ropa2
Na luzie (biegu jałowym) się nie jeździ ! Wiele argumentów za tym przemawia nie tylko wpis producenta. A że o tym nie słyszałeś to znaczy, że nie chcesz słyszeć, a nie że to są bzdury.
Natomiast zgodzę się, że jeśli już jeździsz na luzie to silnik nie powinien gasnąć i żadne zwężki odwracanie wlotu powietrza tylko dobry gazownik na tą dolegliwość.
LemonR

Troll
26-01-06, 11:45
popieram z tym luzem.. jezeli juz masz sie toczyc do tych "swiateł" to tylko na biegu ( układy z wtryskiem automatycznie odcinaja wtryskiwacze ..czyli nie ma zbednego spalania) no chyba ze masz fure na gazniku ..

cihy
26-01-06, 12:09
wracajac do gazu zbyt duzo powietrza dostaje sie do silnika, ped wciska to powietrze, ja bym zostawil jak jest bo z kolei przy mniejszych predkosciach bedzie Ci tego powietrza malo bral i wiecej gazu palil

gregorb
26-01-06, 16:34
gregorb, dzieki.....spróbuje , zobaczymy co sie bedzie dzialo.....
czyli kawałek węza i skierowac zasysanie powietrza np. w strone silnika?
tak, ja tak mam i mi juz nie gasnie.

Swider
26-01-06, 23:01
a ta zwęzka to w jakim miejscu sie znajduje?...pytanie laika w sprawach instalacji gazowych

mikser to pewnie przed przepustnicą szukaj, ale to musi być. A zwężki w dolocie pewnie nie masz skoro ci gaśnie, ale nie daj sobie wcisnąć bo mniej powietrza- mniejsza moc!

A jazda na luzie jest nieekonomiczna, a czasem niebezpieczna (nie pozwala na szybką rekakcję), choć konstrukcyjnie możliwa i na gazie silnik nie ma prawa gasnąć, przy seryjnym dolocie. Żadne obracanie dolotu w stronę ciepłego silnika nie jest prawidłowe. Jest takie same jak przytykanie dolotu- jest drogą na skróty. Ma nie gasnąć, koniec kropka

ropa2
26-01-06, 23:47
Dziekuje za rady......cóż całe zycie człowiek sie uczy i głupi umiera....
mam silnik 1,4 16V...i nie bede kombinowal....pali ok 8,5 litra gazu na setke
Nic nie bede robil.....zmieniam sposób jazdy i juz....bez luzu.... :D

gregorb
27-01-06, 06:42
Czy wyjecie zwezki, jesli taka jest, wiaze sie z koniecznoscia ponownej regulacji instalki LPG ?

Szymon Septic
27-01-06, 08:43
pali ok 8,5 litra gazu na setke
Qrde :roll: Innym tez tak pali??Bo ja cos ponizej 10ciu zejsc nie moge nigdy
:D
P.S.I jesli chodzi o powietrze to ja mam stozka i zadnej zwezki nie mam :roll:

Swider
27-01-06, 08:45
Czy wyjecie zwezki, jesli taka jest, wiaze sie z koniecznoscia ponownej regulacji instalki LPG ?

Tak

LemonR
27-01-06, 10:00
[quote=ropa2]pali ok 8,5 litra gazu na setke
Qrde :roll: Innym tez tak pali??Bo ja cos ponizej 10ciu zejsc nie moge nigdy
:D[quote]
Mi pali zawsze tyle ile wleje :-)
A na poważnie to jakieś 9,5 do 10l.
LemonR

mic
27-01-06, 15:33
mi 1.5 pali miedzy 8 (trasa okolo 100km/h) do 11 (zima, krotkie dystanse - dojazd do pracy i spowrotem)

ppm702
27-01-06, 15:43
Panowie, nie przeginajcie - nie jest to kolejny temat o spalaniu :? Nie zmuszajcie mnie, zebym był niemiły przed ślicznym zimowym weekendem :)

makinen_rally
27-01-06, 20:06
ppm702 jest czuły jak Chuck ;)

tylko się nie obraź ziomie

a reszta niech uważa

LemonR
28-01-06, 09:19
Chcieliśmy dać ropie2 do zrozumienia, że jak mu pali 8,5l to nie ma nic grzebać. Zresztą sam już do takiego wniosku doszedł.
LemonR

ropa2
30-01-06, 21:55
Zgadza sie.....nic nie kombinuje....
Civica kupilem od wuja...powiada ze zima pali mu ok 8litrow...latem zas delikatnie powyzej 7litrow gazu na setke....u mnie wacha sie zima.( kupilem w listopadzie) od 8,15 do 8,45 l/100km....takie tam krecenie sie...ok 20km do pracy i z powrotem.

gregorb
30-01-06, 22:02
U mnie jest srednio 8/trasa 10/miasto. Latem spada spalanie o jakies 0,5l w stosunku do tego co napisalem.

ropa2
30-01-06, 22:06
Czyli wszystko w normie....jest Ok