Zobacz pełną wersję : Gaz w 5D 1,4 90 KM
Przy puszczaniu gazu( pedalu przyspieszenia ) ( na zasilaniu gazem) i wrzuceniu na luz przy predkosciach rzedu ok 130-140 km /h silnik mi gasnie zas do ok 110 km/h silnik pracuje na wolnych obrotach ......czy ktos juz mial taki problem ?
standardowy problem - za dużo powietrza i instalacja ze zwężką...
Musisz przenieść wlot powietrza do silnika i będzie dobrze
Do silnika ...hmmm to znaczy dokladnie gdzie?....teraz jest z przodu przy filtrze powietrza...
makinen_rally
26-01-06, 02:56
qrwa a kto wrzuca na luz!!! czlowieku!! jazda na luzie jest nawet niezalecana przez producenta!! puszcza sie noge z gazu<pedału> i wtedy auto nic nie pali!!
ppm702 mial na mysli, zeby skierowac zasysanie powietrza przeciwnie do kierunku jazdy czyli w strone silnika. U mnie zasysanie jest wyciagniete w okolica rozrusznika.
błędnie zmontowana/ zestrojona instalacja.
Wszelkie zmiany w dolocie (zmiana kierunku, zasłanianie) nie mają prawa być stosowane. To tylko pójście na łatwiznę i rozwiązywanie problemu na skróty.
Dolot ma być seryjny, a w nim, poza mikserem, żadnej zwężki.
Jechać na poprawki, patrzeć na ręce (czy nic nie zmieniają w dolocie). Powiem, że jak mi gazownicy chcieli wepchnąć jakąś zwężkę powierconą na chybił trafił wiertełkiem (więcej/ mniej powietrza) to mi ręce opadły. Kazałem zestroić bez tego badziewia i zgadnijcie czy się udało?
makinen_rally, a ja wrzucam na luz...od kilkunastu lat tak jezdze i jest Ok....
Tak ucza w szkole jazdy w autach z literka L na dachu aby nie wrzucac na luz....
jazda na luzie jest nawet niezalecana przez producenta!! dziwne to stwierdzenie niczym nie poparte....szczerze pierwszy raz o tym słysze :shock:
gregorb, dzieki.....spróbuje , zobaczymy co sie bedzie dzialo.....
czyli kawałek węza i skierowac zasysanie powietrza np. w strone silnika?
[ Dodano: Czw 26 Sty, 2006 ]
Swider, a ta zwęzka to w jakim miejscu sie znajduje?...pytanie laika w sprawach instalacji gazowych :wink:
ropa2
Na luzie (biegu jałowym) się nie jeździ ! Wiele argumentów za tym przemawia nie tylko wpis producenta. A że o tym nie słyszałeś to znaczy, że nie chcesz słyszeć, a nie że to są bzdury.
Natomiast zgodzę się, że jeśli już jeździsz na luzie to silnik nie powinien gasnąć i żadne zwężki odwracanie wlotu powietrza tylko dobry gazownik na tą dolegliwość.
LemonR
popieram z tym luzem.. jezeli juz masz sie toczyc do tych "swiateł" to tylko na biegu ( układy z wtryskiem automatycznie odcinaja wtryskiwacze ..czyli nie ma zbednego spalania) no chyba ze masz fure na gazniku ..
wracajac do gazu zbyt duzo powietrza dostaje sie do silnika, ped wciska to powietrze, ja bym zostawil jak jest bo z kolei przy mniejszych predkosciach bedzie Ci tego powietrza malo bral i wiecej gazu palil
gregorb, dzieki.....spróbuje , zobaczymy co sie bedzie dzialo.....
czyli kawałek węza i skierowac zasysanie powietrza np. w strone silnika?
tak, ja tak mam i mi juz nie gasnie.
a ta zwęzka to w jakim miejscu sie znajduje?...pytanie laika w sprawach instalacji gazowych
mikser to pewnie przed przepustnicą szukaj, ale to musi być. A zwężki w dolocie pewnie nie masz skoro ci gaśnie, ale nie daj sobie wcisnąć bo mniej powietrza- mniejsza moc!
A jazda na luzie jest nieekonomiczna, a czasem niebezpieczna (nie pozwala na szybką rekakcję), choć konstrukcyjnie możliwa i na gazie silnik nie ma prawa gasnąć, przy seryjnym dolocie. Żadne obracanie dolotu w stronę ciepłego silnika nie jest prawidłowe. Jest takie same jak przytykanie dolotu- jest drogą na skróty. Ma nie gasnąć, koniec kropka
Dziekuje za rady......cóż całe zycie człowiek sie uczy i głupi umiera....
mam silnik 1,4 16V...i nie bede kombinowal....pali ok 8,5 litra gazu na setke
Nic nie bede robil.....zmieniam sposób jazdy i juz....bez luzu.... :D
Czy wyjecie zwezki, jesli taka jest, wiaze sie z koniecznoscia ponownej regulacji instalki LPG ?
Szymon Septic
27-01-06, 08:43
pali ok 8,5 litra gazu na setke
Qrde :roll: Innym tez tak pali??Bo ja cos ponizej 10ciu zejsc nie moge nigdy
:D
P.S.I jesli chodzi o powietrze to ja mam stozka i zadnej zwezki nie mam :roll:
Czy wyjecie zwezki, jesli taka jest, wiaze sie z koniecznoscia ponownej regulacji instalki LPG ?
Tak
[quote=ropa2]pali ok 8,5 litra gazu na setke
Qrde :roll: Innym tez tak pali??Bo ja cos ponizej 10ciu zejsc nie moge nigdy
:D[quote]
Mi pali zawsze tyle ile wleje :-)
A na poważnie to jakieś 9,5 do 10l.
LemonR
mi 1.5 pali miedzy 8 (trasa okolo 100km/h) do 11 (zima, krotkie dystanse - dojazd do pracy i spowrotem)
Panowie, nie przeginajcie - nie jest to kolejny temat o spalaniu :? Nie zmuszajcie mnie, zebym był niemiły przed ślicznym zimowym weekendem :)
makinen_rally
27-01-06, 20:06
ppm702 jest czuły jak Chuck ;)
tylko się nie obraź ziomie
a reszta niech uważa
Chcieliśmy dać ropie2 do zrozumienia, że jak mu pali 8,5l to nie ma nic grzebać. Zresztą sam już do takiego wniosku doszedł.
LemonR
Zgadza sie.....nic nie kombinuje....
Civica kupilem od wuja...powiada ze zima pali mu ok 8litrow...latem zas delikatnie powyzej 7litrow gazu na setke....u mnie wacha sie zima.( kupilem w listopadzie) od 8,15 do 8,45 l/100km....takie tam krecenie sie...ok 20km do pracy i z powrotem.
U mnie jest srednio 8/trasa 10/miasto. Latem spada spalanie o jakies 0,5l w stosunku do tego co napisalem.
Czyli wszystko w normie....jest Ok