Zobacz pełną wersję : obrotomierz
djhubertusss
13-02-09, 10:05
Witam
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć dlaczego dziś jak jechałem i przyśpieszałem to obroty na obrotomierzu rosły skokowo? przyśpieszałem a obroty w miejscu i po chwili skok o jakieś 400-500 obrotów. Narazie ustała ta dolegliwość ale mnie to zaniepokoiło. Dodam że nic z tarczami nie było robione a wcześniej pokazywało mi na jałowym biegu 0 obrotów ale silnik pracuje równo. mógłby ktoś coś doradzić??
a sprawdzałeś czy kostki się nie wysunęły z licznika z tyłu? ja kiedyś przy wymianie za lekko docisnąłem jedną i tez miał dziwne problemy, chodź nie wiem jak z obrotami bo zrobiłem te kostki jeszcze przed jazda
a jeszcze drugie: co się dzieje jak dodasz gazu na biegu jałowym? obroty wzrastają normalnie czy też skaczą? i czy te skakanie było na rozgrzanym czy na zimnym silniku?
djhubertusss
14-02-09, 09:59
na jałowym obroty chodzą płynnie i to maiło miejsce na ciepłym silniku
Może impulsator w skrzyni biegów.
Obrotomierz nie ma nic z impulsatorem w skrzyni . Impulsator w skrzyni steruje prędkościomierzem.
Spróbuj podpiąc czyjeś zegary na próbę.
Mam identyczny problem. Do okolo 3500obr. wskazowka chodzi plynnie, a powyzej szaleje (obroty zwiekszaja sie skokowo, nie slychac zeby silnik pracowal nierowno). Zaczelo sie to dziac po wymianie modulu zaplonowego. Na biegu jalowym chodzi plynnie....
Odkopię trochę temat bo u mnie sprawa ze skaczącym obrotomierzem się wyjaśniła. Usterka banalna. Okazało się, że były luzy na złączkach kabli przy module. Widocznie nowy moduł miał trochę węższe styki i przy wyższych obrotach drgania były na tyle duże, że nie kontaktowało. Wystarczyło trochę ścisnąć złączki i wszystko gra :)
Od obrotomierza jest kabelek podpięty do styku zaznaczonego na zdjęciu
http://img516.imageshack.us/img516/7364/608659026.jpg
a gdzie się znajduje ten styk ze zdjecia?? pod maska gdzieś? pytam bo moj obrotomierz szaleje i to doslownie.. :/ prosze o szybką odpowiedz