Zobacz pełną wersję : Problem z poduchami SRS
bednar_skc
11-02-09, 12:58
Witam,
Mialem ostatnio problem ze spryskiwaczami,sprawdzalem bezpieczniki i od tamtego momentu swiaci mi sie napis SRS od poduszek...czyli ze nie sa zalaczone...
sprawdzalem ich bezpiecnzik i jest w calosci...
co moglo walnac? :/
Slawkowski
11-02-09, 14:56
nic nie walnelo, musisz zrobic reset SRS (to samo co przy odlaczenie aku), na forum bylo o tym.
ja w swoim 5d skorzystalem z tego opisu:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showpost.php?p=306535&postcount=6
Podczas sprawdzania bezpieczników wyciągnąłeś ten od poduszek, przez co poduszki rozbroiły się (często tak jest).
Skorzystaj z opisu który podał kolega wyżej i po sprawie.
czy to prawda że w 1999r. była jakaś zmiana w ECU i od tej pory można ten błąd (świecąca lampka SRS) wykasować z poziomu ECU? mam auto z 2000 r.
Nic o tym nie słyszałem.:confused:
Poduszki mają swojego kompa, z niego kasuje się błędy i raczej to się nie zmieniło. Ale pewności nie mam.........
podłącze się pod temat, dziś założyłem kierownice w nabą i tu moje pytanie/prośba w jaki sposób "zlikwidowac" błąd srs (lampka)
dzieki za pomoc
Najlepiej moim zdaniem pojechać do serwisu:) Podłączą pod kompa i za 20-30zł usuną ci ten błąd :)
podłącze się pod temat, dziś założyłem kierownice w nabą i tu moje pytanie/prośba w jaki sposób "zlikwidowac" błąd srs (lampka)
dzieki za pomoc
Jak chcesz, żeby działała poducha pasażera to musisz dać rezystor chyba coś koło 2 ohm i skasować błędy z kompa. A jak ci to obojętne to wyjmij bezpieczniki od poduszek i złączke od SRS z zegarów i masz spokój. Dopóki nie dasz rezystora to błędu nie skasujesz bo on cały czas jest. Jak skasować błędy SRS to poszukaj w manualu do swojego modelu samochodu.
Najlepiej moim zdaniem pojechać do serwisu:) Podłączą pod kompa i za 20-30zł usuną ci ten błąd :)
Błędu w serwisie nie usuną bo co mają kompa rozebrać i go przeprogramować, żeby nie obsługiwał poduszki kierowcy?
Cytat:
Napisał misiek707 Zobacz post
Najlepiej moim zdaniem pojechać do serwisu Podłączą pod kompa i za 20-30zł usuną ci ten błąd
Błędu w serwisie nie usuną bo co mają kompa rozebrać i go przeprogramować, żeby nie obsługiwał poduszki kierowcy?
Dokładnie. ASO nie bawi się w przeróbki. A już zwłaszcza po takich charytatywnych cenach, o jakich wspominasz (20-30 zł). Za tyle, to co najwyżej sprawdzą Ci ciśnienie w kołach :D
PS. a skoro mowa już o podłączaniu pod kompa (co w tym przypadku nic nie da), to u elektromechanika innego niż ASO jest to koszt min. 30 zł... :P