PDA

Zobacz pełną wersję : Słabe ogrzewanie 5gen - 3d

Adrianoos
25-01-06, 07:33
Witam.
A więc tak jak w temacie mam słabe ogrzewanie w mojej hani. Zrobiłem już chyba wszystko co możliwe czyli: wymieniłem termostat (teraz temperaturke trzyma idealną i nawet szybko się nagrzewa), przepłukałem pod ciśnieniem nagrzewnice i ostatnio nawet wymieniłem płyn na nowy bo myślałem że to też może być przyczyną słabego (chłodnego) grzania. Jedno co jest dziwne to to, że mniej więcej raz na tydzień samochód ma jakieś napady i zaczyna normolnie grzać (dmucha gorącym). Co to może być???

siemaR
25-01-06, 09:13
zaworek na przewodzie do nagrzewnicy? (o ile dobrze pamiętam to chyba jest) suwak ciepło - zimno chodzi normalnie, nic się z linką nie stało? próbowałeś przestawić "ręcznie" na ciepłe powietrze - nie suwakiem, tylko za dzwigienke - da się - znajdziesz ją pod schowkiem.

Adrianoos
25-01-06, 16:23
Z zaworkiem i z linką jest wszystko oki. Zamyka sie i otwiera tak jak trzeba...

przepity
26-01-06, 22:43
u mnie tez slabo grzalo az do momentu wykorzystania starego jak swiat patentu z kartonem przed chlodnice, tylko ze u mnie zazwyczaj wskazowka temperatury ledwo co sie podnosila , nawet po 30 kmjazdy nie zawsze mial taka temperature jak trzeba, teraz rozgrzewa mi sie do wlasciwej temperatury po ok 15 min z czego samej jazdy tylko 5 :)

mirbie
26-01-06, 22:56
u mojego kumpla też tak słabo grzało i zakrył 1/2 chłodnicy kartonem.. teraz gorąco jak w piecu ;) chyba u siebie też tak zrobie bo w samochodzie większy mróz niż na dworze.. ;)

siemaR
27-01-06, 02:06
zasłanianie chłodnicy pomoże tylko w szybszym nagrzaniu się silnika, ale z tego co pisze Adrianoos nie w tym tkwi problem, bo silnik się nagrzewa do odpowiedniej temperatury. Jeśli jesteś pewny na 100% że linki są ok i nawiewy się przestawiają tak że powinno lecieć ciepłe powietrze to zostaje tylko coś z nagrzewnicą. Cudów nie ma. Nie płynie przez nią płyn i jest zimna i masz zimne powietrze, a jak płynie i jest ciepła to musi być ciepłe powietrze. Jak nie dmucha ciepłym, a silnik jest rozgrzany sprawdz czy nagrzewnica jest ciepła, jeśli nie jest to albo jest zapchana, albo zaworek, albo któryś przewód doprowadzający płyn. Innej opcji raczej nie widzę.

redrac
27-01-06, 09:58
Ludzie....Poczytajacie cos o termostatach a nie jakis kartonach...Karton dziala wtedy gdy macie walniety termostat,jesli macie sprawny samochod rownie szybko sie nagrzeje co z kartonem, bo sa dwa obiegi, i na poczatku chlodnica jest wylaczona z obiegu..

bartoo
27-01-06, 19:03
redrac, przy megamrozach karton pomaga szybciej sie nagrzac mimo dobrego termostatu...

Bart_wawa
29-01-06, 15:46
Adrianoss mialem ten sam problem.I dowiedizalem sie ze trzeba co jakis czas przeciagnac silnik po wysokich obrotach.Zrobilem tak i teraz mam tak goraco w aucie ze uchylam szybe :D

igor
29-01-06, 16:20
tylko ze z tgo co pamietam lepiej nie meczyc zimnego silnika, i napewno nie ciagnac go do wysokich obrotow po samym odpaleniu

Bart_wawa
29-01-06, 18:37
NIe no oczywiscie nie po samym odpaleniu,lecz gdy drgnie juz wskazowka to wtedy dac mu pare razy na wysokich obrotach,i bedzie cieplutko.Przynajmniej u mnie tak jest :D

darx1
29-01-06, 20:30
Z opisanych objawów widać , że najnormalniej w świecie zapowietrza się układ chłodzenia .
Recepta :
1. Sprawdzić układ rurek pod względem szczelności (do tych objawów wystarczy minimalna nieszczelność np. poluzowana opaska).
2. Dolać płyn i odpowietrzyć układ odpowietrznikiem na górnej rurce doprowadzającej do chłodnicy, najlepiej przy uruchomionym silniku - działa 100%.

Adrianoos
03-02-06, 18:33
Witam.
Co do nieszczelności Darx 1 miał racje - dzisiaj ją znalazłem ale niestety jak narazie nie mam czasu tego zrobić :( . Może w przyszłym tygodniu ;) . Dam znać czy pomogło.
Pozdrawiam!!!

cubah
22-05-06, 16:17
Z opisanych objawów widać , że najnormalniej w świecie zapowietrza się układ chłodzenia .
Recepta :
1. Sprawdzić układ rurek pod względem szczelności (do tych objawów wystarczy minimalna nieszczelność np. poluzowana opaska).

A ktora to opaska?;)

2. Dolać płyn i odpowietrzyć układ odpowietrznikiem na górnej rurce doprowadzającej do chłodnicy, najlepiej przy uruchomionym silniku - działa 100%.

marcinEZG
22-05-06, 16:32
dokladnie,ja tez wymienilem termostat i teraz grzeje jak w elektrowni:)

piotrekka
23-10-06, 14:10
w trasie przy niskiej temp. otoczenia spada temp. na wskaźniku i dmucha zimne powietrze a w mieście przy normalnej jeździe jest ciepło ale nie gorąco. Gdzie leży problem. Czy np. może nie być termostatu? Kartonem chłodnicę w zimie zasłaniałem i na trasę nie pomagało?

tomekk
23-10-06, 14:22
Gdzie leży problem. Czy np. może nie być termostatu?
A czy sprawdziłeś chociaż najpierw ten termostat?

piotrekka
23-10-06, 14:32
Nie.

Piotrek Klag
23-10-06, 14:51
Nie.
20 postów powyżej Twojego pytania mówi, że to wina termostatu wiec troche jakby nie kumam dlaczego zanim zapytałes go po prostu nie wymieniłes :D :?: