PDA

Zobacz pełną wersję : Elektryczne lustereczko - mały problem ;) 6gen - 3d

ToNZi
24-01-06, 22:25
Witam was;)

Zauwazyłem ostatnio taką dziwną właściwość mojego prawego lusterka przy probie ustawienia go:
lewo, prawo - poprawnie sie "zbliza" i "oddala"
góra dół - idzie odwrotnie, duszę w dół to podnosi sie do góry;)
przy próbie podniesienia w górę, jakby coś blokowało mechanizm (cholera wie jak to w środku wygląda) i nie daje rady podnieść lusterka:/

Udało mi się znaleść informacje, że zeby rozebrać lusterko to trzeba samo lusterko podważyć śrubokrętem od boku (zewnątrz) i powinno "wyskoczyć".

Niby prosta sprawa ale szkoda mi siana na nową szybkę;)

Ma ktoś jakiś pomysł jak to elektryko rozebrać bezkolizyjnie i co może być powodem tego, że nie podnosi? (bo że podnosi na odwrót to pewno wina odwrotnie podłączonych przewodów ;)

co trzeba zrobić zanim zacznę przy tym grzebać - jakieś bezpieczniki czy coś?
A może ktoś ma 6 gen z poznania z elektrykami i moglby mi pomóc w tej przypadłości? :)

pozdro ;)

ppm702
24-01-06, 22:44
od spodu masz śrubkę w obudowie trzymającą cały mechanizm. Wyjmij go i dopiero wtedy kombinuj. Najlepjej na zdjętym i CIEPŁYM lusterku.

BTW
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10388

ToNZi
24-01-06, 23:01
od spodu masz śrubkę w obudowie trzymającą cały mechanizm. Wyjmij go i dopiero wtedy kombinuj. Najlepjej na zdjętym i CIEPŁYM lusterku.

OK - dzieki - tak zrobie :)

BTW
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=10388

OK - mój błąd, mam nadzieję że ostatni;)

siemaR
24-01-06, 23:06
Udało mi się znaleść informacje, że zeby rozebrać lusterko to trzeba samo lusterko podważyć śrubokrętem od boku (zewnątrz) i powinno "wyskoczyć".
manualne lusterko tak się da rozebrać, elektrycznie nie :idea: , bo połamiesz i tak nie wyjmiesz. Tak jak pisał Ppm702 - sróbka od dołu i jak wyjmiesz wkład z silniczkiem to z drugiej strony jest zabezpieczenie i jak je wyjmiesz to dopiero wyciągniesz wkład. Tylko to trochę bez sensu, bo kabli raczej nikt tam nie pozamieniał, jak rozbierzesz to zobaczysz dlaczego. Lewe lusterko chodzi ok, więc nie masz nic narzeźbione przy włączniku, zdejmij boczek, albo jeszcze lepiej wewnętrzną zaślepkę i w kostce zamień kable odpowiadające góra - dół. A w sprawie wychylania zrób tak że przestaw je maksymalnie np w dół i tak zostaw, i normalnie ręcznie je przestaw jeszcze bardziej do dołu i będzie chodziło w całym zakresie. Po prostu przy np. skrobaniu można przestawić je ręką i nie będzie działało tak jak powinno.

Toms
01-02-06, 00:04
a ja rozbieralem elektr w 96-00 i nie ma problemu(lakierowalem), trzeba dobrze zagrzac suszarka i sie nie bac pociagnac szklo do siebie od strony naroza lusterka wyskoczy bez problemu. Budowa: na samym srodku przegub kulkowy niegrozny, a pozatym jeszcze 2 przeguby do silniczkow delikatniejsze i biale. pozdr
ale juz z wlozeniem trzeba sie troszke nagimnastykowac i nasmarowac ;-)