Zobacz pełną wersję : Dziwne Stukanie
:mad:Witam Jest po części nowym użytkownikiem głównie korzystam z forum Honda Śląsk.Mam pewien problem z tylnym zaiweszeniem w mojej hance civic VI 5D D14Z4.Problem polega na tym że dochodzą dziwne stuki wydaje mi się że z prawej strony.Demontował wahacz sprawdziłem wszystkie tulejki wahacz oraz cukierki w mirę wszystko zdrowe.Na szarpakach nic nie wykazało amory na poziomie lewa str 74% prawa 67 %.Proszę o pomoc co może być powodem, może ktoś kiedyś miał podobny problem.Stuk według mnie nasila się jeżeli jest chłodniej na dworze minusowa tepm
maglownica?
przeguby (na skręconych kołach) ?
sworznie na wahaczu dolnym?
napisz dokładniej kiedy i w jakich sytuacjach stuka...
poza tym wpisz "stukanie" w szukaj i zrób sobie dużą kawę do czytania :)
Przecież gościu napisał że z tyłu więc to co wymieniłeś na pewno nie będzie bo to jest z przodu:p Zobacz może górne mocowanie amortyzatorów bo nie jestem pewny czy to akurat wyjdzie na szarpakach ale stukać jak najbardziej może
jezeli w zawieszeniu nie ma luzów i gumy są ok, sprawdzilbym amory, mogą miec skutzecnośc dobrą ale może on stukać
jesli to wszystko sprawdziles co pisales i jest ok ....
jaki dzwiek ma to stukanie (metaliczny czy taki gluchy), dzieje sie to w kazdych warunkach czy tylko jak jest mokro ?
zmieniales cos w wydechem koncowym ? rura idaca do tlumika nie wali w wahacz albo ewentualnie koncowka nie wali ci w zderzak ??
pozdrawiam
nie martw sie większość użytkowników tego modelu skarży sie na stukanie po prostu ten typ tak ma. ja juz sie przyzwyczaiłem ewentualnie możesz skręcić mocowanie tylnej klapy na maxa w dol wtedy przyciśnie Ci bardzie półkę może to ona tak latała?
Nie wiem jak u Ciebie, ale miałem podobną sytuację. Z prawej strony z tyłu dochodził mnie od czasu do czasu głuchy odgłos. Oczywiście już przeidywałem najgorsze, jednak okazało się, że to pasażer na zakrętach się przesuwał i dykta pod siedzeniem tylnym hałasowała tak dziwnie :). W sumie to się ucieszyłem, że to było tylko to :)
Miałem tak kiedyś w oplu i okazało się, że to wydech się majtał - jakieś tam mocowanie się urwało:)
tak jak poprzednik mowi... moze gumy od podwieszenia wydechu sie wydymały i tłumik lub rura uderza o nadwozie... połóź się pod furą i zobacz czy nie jest za luźno
Przecież gościu napisał że z tyłu więc to co wymieniłeś na pewno nie będzie bo to jest z przodu:p Zobacz może górne mocowanie amortyzatorów bo nie jestem pewny czy to akurat wyjdzie na szarpakach ale stukać jak najbardziej może
yep :D mój błąd - nie będe już tyle pił :)
Siema . Miałem coś podobnego. Okazało się że poluzowały sie śruby w tym miejscu (widoczne na foto)
PO dokręceniu wszystko wróciło do normy.. Cieżko było to zlokalizować więc może masz podobnie..
http://www.zbikman.yoyo.pl/15_2.JPG
Pozdro
Tylna półka
klamoty w bagazniku, luźny zapas itp
amartyzarot lub górne mocowanie amortyzatora
jesli masz tarcze z tyłu to mogą byc luzne zaciski lub klocek w jarzmie jest luzny i postukuje
tulejki w górnym wachaczu tylnym
tulejki w ramieniu kompensacyjnym.