PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne Stukanie

Maczo
10-02-09, 19:38
:mad:Witam Jest po części nowym użytkownikiem głównie korzystam z forum Honda Śląsk.Mam pewien problem z tylnym zaiweszeniem w mojej hance civic VI 5D D14Z4.Problem polega na tym że dochodzą dziwne stuki wydaje mi się że z prawej strony.Demontował wahacz sprawdziłem wszystkie tulejki wahacz oraz cukierki w mirę wszystko zdrowe.Na szarpakach nic nie wykazało amory na poziomie lewa str 74% prawa 67 %.Proszę o pomoc co może być powodem, może ktoś kiedyś miał podobny problem.Stuk według mnie nasila się jeżeli jest chłodniej na dworze minusowa tepm

Boniar
10-02-09, 21:50
maglownica?
przeguby (na skręconych kołach) ?
sworznie na wahaczu dolnym?

napisz dokładniej kiedy i w jakich sytuacjach stuka...

poza tym wpisz "stukanie" w szukaj i zrób sobie dużą kawę do czytania :)

arass
10-02-09, 22:34
Przecież gościu napisał że z tyłu więc to co wymieniłeś na pewno nie będzie bo to jest z przodu:p Zobacz może górne mocowanie amortyzatorów bo nie jestem pewny czy to akurat wyjdzie na szarpakach ale stukać jak najbardziej może

adik
10-02-09, 23:29
jezeli w zawieszeniu nie ma luzów i gumy są ok, sprawdzilbym amory, mogą miec skutzecnośc dobrą ale może on stukać

OSCAR
11-02-09, 11:49
jesli to wszystko sprawdziles co pisales i jest ok ....
jaki dzwiek ma to stukanie (metaliczny czy taki gluchy), dzieje sie to w kazdych warunkach czy tylko jak jest mokro ?
zmieniales cos w wydechem koncowym ? rura idaca do tlumika nie wali w wahacz albo ewentualnie koncowka nie wali ci w zderzak ??

pozdrawiam

czara
11-02-09, 12:29
nie martw sie większość użytkowników tego modelu skarży sie na stukanie po prostu ten typ tak ma. ja juz sie przyzwyczaiłem ewentualnie możesz skręcić mocowanie tylnej klapy na maxa w dol wtedy przyciśnie Ci bardzie półkę może to ona tak latała?

kuszand
11-02-09, 13:23
Nie wiem jak u Ciebie, ale miałem podobną sytuację. Z prawej strony z tyłu dochodził mnie od czasu do czasu głuchy odgłos. Oczywiście już przeidywałem najgorsze, jednak okazało się, że to pasażer na zakrętach się przesuwał i dykta pod siedzeniem tylnym hałasowała tak dziwnie :). W sumie to się ucieszyłem, że to było tylko to :)

rolnik
11-02-09, 15:29
Miałem tak kiedyś w oplu i okazało się, że to wydech się majtał - jakieś tam mocowanie się urwało:)

crash
11-02-09, 19:26
tak jak poprzednik mowi... moze gumy od podwieszenia wydechu sie wydymały i tłumik lub rura uderza o nadwozie... połóź się pod furą i zobacz czy nie jest za luźno

Boniar
12-02-09, 17:12
Przecież gościu napisał że z tyłu więc to co wymieniłeś na pewno nie będzie bo to jest z przodu:p Zobacz może górne mocowanie amortyzatorów bo nie jestem pewny czy to akurat wyjdzie na szarpakach ale stukać jak najbardziej może

yep :D mój błąd - nie będe już tyle pił :)

zbikman
21-02-09, 14:45
Siema . Miałem coś podobnego. Okazało się że poluzowały sie śruby w tym miejscu (widoczne na foto)
PO dokręceniu wszystko wróciło do normy.. Cieżko było to zlokalizować więc może masz podobnie..

http://www.zbikman.yoyo.pl/15_2.JPG

Pozdro

abarth81
22-02-09, 11:59
Tylna półka
klamoty w bagazniku, luźny zapas itp
amartyzarot lub górne mocowanie amortyzatora
jesli masz tarcze z tyłu to mogą byc luzne zaciski lub klocek w jarzmie jest luzny i postukuje
tulejki w górnym wachaczu tylnym
tulejki w ramieniu kompensacyjnym.