Zobacz pełną wersję : Power Commander- słyszał ktoś?
Byłem ostatnio u kumpla, ma warsztat samochodowy ale zajmuje się też m.in. tuningiem skuterów wodnych i motocykli do wyścigów. Powiedział mi o urządzeniu, które nazywa się power commander. Jest to elektronika sterująca wtryskami montowana pomiędzy seryjny komputer a wtryski (oczywiście pomiędzy w sensie elektrycznym), która umożliwia sterowanie wtryskiwaczami w całym zakresie prędkości obrotowych ze skokiem co 100 RPM. Podobno daje to całkiem dobre rezultaty i nawet na seryjnym silniku może przynieść znaczący wzrost mocy. Powiedział że można to zamontować w każdym silniku z wielopunktowym wtryskiem i kosztuje ok. 1700 PLN.
Słyszał ktoś z was o takim wynalazku? Sprawdza się to?
Ja mam w motocyklu PC3 tzn 3 tryby mam zaplonu, normal jak fabryka, low - skastrowanie w moim przypadku z 130KM do OK 80 i High - cos kolo 160KM:D
calkiem przyjemna zabaweczka
Ja mam w motocyklu PC3 tzn 3 tryby mam zaplonu, normal jak fabryka, low - skastrowanie w moim przypadku z 130KM do OK 80 i High - cos kolo 160KM:D
calkiem przyjemna zabaweczka
No właśnie w motocyklu... Wiem że wkłada się te zabawki do motocykli. Pytanie czy w silnikiu samochodowym (np. B16A2) też będzie to działać? Domyślam się że przyrosty mocy są największe w silnikach wysokoobrotowych stąd też pytanie. B16A2 nie osiąga takich obrotów jak silniki w ścigaczach ale też do wolnoobrotowych nie należy. Próbował ktoś to wkładać do silników np. B serii?
cholera wie jak to jest, PC sa dedykowane do konkretnych motocykli wiec musialbys miec pewnie dedykowany do silnika, jak robia to pewnie znajdziesz , znalazlem cos takiego http://www.hondamarketplace.com/showthread.php?t=2328901
Generalnie można robić to samo na Hondatach i innych Cromach więc po co kombinować?
Generalnie można robić to samo na Hondatach i innych Cromach więc po co kombinować?
No wiem ale myślałem że to nowinka siakaś czy cuś :D Dzięki za pomoc :)
pytanie tylko czy to co montuja do tych motocykli i skuterow wodnych, to jest to Apexi Power FC?
motocykli i skuterow wodnych, to jest to Apexi Power FC?
nie :D to jest zestaw DynoJet
http://sklep.scigacz.pl/power-commander-aprilia-falco-0104-pciii-p-6151.html i jest dedykowany do konkretnego motocykla