PDA

Zobacz pełną wersję : Turbina

k1siel
10-02-09, 12:32
Witam,

w jaki sposób można rozpoznać, że turbina jest "zużyta" i najlepiej byłoby ją zregenerować. Czy wydaje jakieś może dźwięki??

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam.

taz666
10-02-09, 15:48
Możesz tą turbinę wziąć w rękę i pomacać czy tylko posłuchać zamontowanej w samochodzie?

k1siel
10-02-09, 16:23
Możesz tą turbinę wziąć w rękę i pomacać czy tylko posłuchać zamontowanej w samochodzie?

I jeszcze jakaś propozycja ??

:confused:

jero11
10-02-09, 16:32
jeśli jest wyjęta to skocz do firmy zajmującej się regeneracjami.

taz666
10-02-09, 16:45
I jeszcze jakaś propozycja ??

:confused:

Zadałem pytanie pomocnicze bo na słuch to się wiele nie dowiesz. Moje turbo w Fabii TDI nie dawało żadnych "sygnałów dzwiękowych" zanim się po prostu rozpadło w najbardziej nieoczekiwanym momencie. Najlepiej byłoby gdybyś wziął to turbo do warsztatu zajmującego się regeneracją jak napisał jero11, oni Ci powiedzą czy turbo jest sprawne. Mogę Ci pisać żebyś sprawdził jaki wałek ma luz (jak się rusza jak złapiesz za wałek, na boki oraz tył-przód) ale miernika w ręku raczej nie masz a co turbina to inny luz fabryczny a to są naprawdę małe wartości.

zed
12-02-09, 18:00
Jak jest w samochodzie jeszcze to sprawdz czy mocniej dymi jak sie odpali zimny silnik...

Arturvf500
12-02-09, 21:17
Witam,

w jaki sposób można rozpoznać, że turbina jest "zużyta" i najlepiej byłoby ją zregenerować. Czy wydaje jakieś może dźwięki??

Dzięki za wszystkie odpowiedzi

Pozdrawiam.

organoleptycznie;)
- uszczelniacze - sprawdź czy pojawia sie olej na wirnikach
- łożyskowanie - dopuszczalny tylko luz wzdłużny, ale niewielki; przy suchej turbinie większy - dobrze wyczuwalny, przy zalanej olejem delikatnie wyczuwalny; luz poprzeczny tylko w turbinach BB w baaaaardzo niewielkim stopniu
- stan wirników - jakiekolwiek przytarcia oznaczają znaczne luzy; może nie nadawać się do regenaracji (nieopłacalna)

pozdrawiam
Artur

k1siel
13-02-09, 19:30
Dzięki wszystkim z odpowiedzi, skorzystam chyba z opcji jero11 bo laikiem jestem jeżeli chodzi i mechanikę.

Pozdrawiam

Amorr
13-02-09, 20:29
Jak jest w samochodzie jeszcze to sprawdz czy mocniej dymi jak sie odpali zimny silnik...

mmm a na jaki kolor i czemu akurat przy odpalaniu ??