Zobacz pełną wersję : problem z wykręceniem śruby koła
Ten dział wydał mi się najodpowiedniejszy, więc sprawa wygląda następująco:
ma na kołach nakrętki zabezpieczające (z dodatkową dokładką do odkręcania).. problem polega na tym, że jedna z tych nakrętek się zjechała :/ otwory montażowe dokładkę są zjechane pod kątem (powinny być proste) i wypycha mi klucz przy próbie odkręcenia..
jak to obejść, żeby nie zniszczyć alufelgi i szpilki? nakrętki i tak idą w śmietnik, więc na nie nie ma co zwracać uwagi.. pierwszym pomysłem jest przyspawanie pręta do nakrętki, ale może macie jakieś inne sposoby lub doświadczenia w tym temacie
Ano ja mam doświadczenie,po zakupie civica miałem fele przykręcone śrubami zabezpieczającymi i nie miałem nasadki :mad:
Wszystko zależy jakie masz nakrętki,ale generalnie bez młota to nie robota...
Jak masz 'ząbki' po zewnętrznej stronie to poprostu sprubuj przecinakiem ją ruszyć,a jak nakrętka jest taka http://www.allegro.pl/item547151703_najskutecznejsze_nakretki_zabezpiecz ajace_honda.html (ja właśnie miałem takie),próbowałem je rozwiercać,ale strasznie twarde cholerstwo,aż wkońcu dobrałem stary klucz nasadowy(nie pamiętam rozmiaru),nabiłem na nakrętke,założyłem grzechotke i odręciłem :D
mam akurat coś w tym stylu:
http://www.allegro.pl/item542525762_nakretki_zabezpieczajace_kola_honda_ i_rover.html
idę i spróbuję jakoś to wybić.. jak nie to chyba skocze po dobre wiertło będę się męczył - może pęknie w pół
nabijasz nasadowy i odkrecasz. tylko mocny musi byc, zeby sie nie rozszedl przy nabijaniu.
problem jest taki że nie ma opcji nabicia - w tym stylu, że nie takie ze śmiesznym wgłębieniem.. zrobie foty i później wrzucę
tak jak kielu wspominał, przecinak i młotek - jak masz dojście, czasami jestem w szoku co mój stary potrafi odkręcić takim zestawem.
ogólnie zacząłem od zestawu wiertarka + wiertło do metalu 3, 4 i 5 ;) poszło dobrze z wierceniem, ale niestety śruba uparta jest jak szlak... jeszcze na końcówce się trzyma, więc ją męczę WD i dalej z przecinakiem będę się bawił.. ostatecznie roz*** szpilkę i wstawię nową (mam akurat kilka na zbyciu, więc obejdzie się bez kosztów).. jednak tu nie ma sposobu - brutalna siła fizyczna i nic więcej :P