PDA

Zobacz pełną wersję : check engine 45-System Too Lean or Too Rich malfunction in the fuel monitoring sys.

lucaso
09-02-09, 22:10
Witam, mam mały problem może ktoś będzie wiedział co to może być:

Honda Civic 5D 2000r. gen VI
silnik: benzyna 1,4
instalacja gazowa: sekwencja BRC
przebieg: 180.000km

Zapala mi się przy jeździe check engine z kodem błędu 45 (System Too Lean or Too Rich malfunction in the fuel monitoring systems). Początkowo po skasowaniu robiłem z 800km i znów się zapalał, ostatnio dzieje się to częściej. Zaznaczam, że nie tankuje na byle jakich stacjach. Wydaje mi się, że dzieje się tak tylko na gazie. Przy włączeniu się kontrolki nie ma żadych negatywnych objawów auto jeździ cały czas bez problemu, spalanie także normalne. Objawy takie mam od 2mc. Proszę o pomoc.

Williamit
31-08-09, 12:15
Proszę także o pomoc - kod błędu 45.
Ewidentnie wygląda to na problem po założeniu instalacji gazowej sekwencyjnej. Dodatkowo po zaświeceniu się tego checka, obroty po dodaniiu i puszczneiugazu spadają niemal do zera, a jak silnik zimny - to gaśnie. Gazownik regulował komputer od gazu i powiedział kiedyś, że sonda lambda "wolno" reaguje. Poklikał coś (jechaliśmy z laptopem) w komputerze od gazu i od tego czasu był rok spokoju. Komp od gazu się chyba jednak zresetował (musiałem zdjąć klemę a komp nie podtrzymał chyba ustawień) bo znowu po trasie złapałem checka. Znowu obroty spadają niemal do 0 po puszczeniu gazu po czym jak nie zgaśnie- po chwili się stabilizują do ponownego dodania gazu...
Civic 2000 5D po lifcie. silnik 1,4

Pytanie: Czy ten błąd nr 45 to sonda lambda? Jeśli to sonda lambda, to która (chyba są 2 ale nie mam pewności - stąd pytanie do Was specjalistow i ilu "kabelkowa" jest).
Jeśli już to czy są zamienniki i czy będą działać prawidlowo (może ktoś poda konkretny model). Mechanik powiedział mi że nie ma pewności czy zamiennik będzie działać a koszt zamiennika to 450 zł...

HELP. Szukałem (zwłaszcza tu na forum) i nie znalazłem narazie "pewnego 100%" rozwiązania.

PS. Po resecie ECU po "uczeniu" jest chwila dobrze. Problem pojawia się po jakimść czasie (czasami po 400 km czasami mniej... Na pewno pojawia się zawsze w trasie przy jednostajnej jeździe w zakresie 3800-4300 obrotów...)

YURI
07-01-11, 19:01
Witam,

Temat sprzed ponad roku, ale go trochę odświeżę. U mnie jest podobny problem, zapala mi się check i błąd 45 wg samodiagnostyki. Objawia się to spadkiem obrotów prawie do zera i czasami szczególnie teraz zimą silnik gaśnie lub wyłącza się instalacja gazowa. Niedawno byłem na regulacji (przed tym też miałem ten błąd) i gazownik powiedział mi, że mam do wymiany listwę z zaworami do gazu. Wg niego one po prostu "leją gaz" i trzeba je wymienić. Wprawdzie ustawił mi instalkę i dłuższy czas było OK, ale znowu się pojawił ten błąd. Ostatnio skasowałem go, ale po przejechaniu jakiś 300km znowu się pojawił. Nie znam się na instalacjach więc pytam czy miał ktoś coś podobnego?

boro
07-01-11, 22:31
A ja nie mam instalacji i walczyłem z tym około 2 lat. Były podobne objawy co u was. A na sam koniec to potrafiła w lato raz 16 spalić, a po chwili 9. 1 Sonda była sprawdzana ze 2 razy, i niby dobra. Okazało się ze nie, zacinała się i raz była dobra , a raz nie dawała żadnych wskazań. Po wymianie sondy na używany oryginał uspokoiło się i błąd nr 45 nie wyskoczył mi już od około 6000 km. Kiedyś czytałem, że chłopak miał walnięty wężyk podciśnienia który idzie do regulatora ciśnienia paliwa i miał podobne objawy. Powodzonka w poszukiwaniach!

YURI
07-01-11, 22:36
Może być. Mi niedawno oprócz błędu 45 wyskoczył też błąd 61 czyli coś tam z sondą lambda. Może rzeczywiście już się kończy. Mam 211tys. na liczniku, sonda nie była wymieniana od nowości, 55tys. przejechałem na gazie, więc może być sonda, ale jak to sprawdzić? Nie chcę wymieniać sondy jak nie wiem czy jest uszkodzona :)

nabo66
07-01-11, 23:38
Nie chcę wymieniać sondy jak nie wiem czy jest uszkodzona
Najlepiej miec kumpla z takim wozem jak twój i porzyczyć sonde no ale trzeba mieć kogoś :( z tego co wiem to sprawdzić się raczej nieda tylko podmianka i wtedy sytuacja jest kalrowna :D

homan5
08-01-11, 15:15
Błąd 45 spowodowany jest złym składem mieszanki w waszym przypadku na gazie łatwo to sprawdzić resetując komputer i jeżdząc tylko na benzynie Jeżeli nie zapala się kontrolka na benzynie -zmieniamy gazownika- przerabiałem to i zawsze pomaga Pozdrawiam

chemiorro
27-05-13, 12:00
Odświeżam. Mam błąd 45 i 1. Stało się to wieczorem, padało. Śpieszyło mi się i deptałem dosyć mocno Hondę po mieście. Dodam, że na ruskim paliwie. Rzadko mi się to zdarza bo na gazie jeżdżę.
Po zresetowaniu kompa na chwilę się wyłączył check engine ale po 10 km znowu się włączyło a jechałem już spokojnie. Co to może być? Co trzeba zrobić?

Pozdrawiam!