Zobacz pełną wersję : B18C4 - NA czy kompresor?
Co lepsze w b18c4 ? Kompresor czy NA ?
Żeby z NA wydusić tyle co z kompresora trzeba dużo zainwestować więc czy nie lepiej opłaca się wsadzić kompresor ?
Bo tak podliczałem NA czyli ssący skunka na przykład , skrzynia s80 to wychodzi troszeczkę więcej chyba jak kompresor.
wszystko zależy co lubisz ;) Ja jestem zwolennikiem NA. Doładowanie to zawsze większe ryzyko dla silnika, chociaż 1KM wychodzi taniej przy doładowaniu niż z wolnossaka.
Właśnie o to chodzi .... Doładowanie byłoby nie większe jak 0.5 bara.
Kompresor nie przeszkadza chyba w kręceniu :)
Tylko , żeby z b18 wyciągnąć 200ps/200nm to trzeba zainwestować parę tysi ew ratować się skrzynią od ITRa itd.
A kompresorem dmuchnie ledwo co i jest te 190-200km.
Co do N/A to jest wiele projektów , że nie wiadomo jak już iść w mody czy głowica od b16 czy dół od b20 :)
co to znaczy "co lepsze"?
co to znaczy "co lepsze"?
Co daję większa przyjemność z jazdy :)
Wiem jakie są koszty N/A żeby dobić do 200ps ale nie wiem jak z kompresorem .
Niestety mało popularny temat u nas :(
[H] Dylu [H]
09-02-09, 21:24
Niestety mało popularny temat u nas :(
za pewne nie bez przyczyny
Co daję większa przyjemność z jazdykonkretnie mnie pytasz, czy ogolnie? bo odpowiedz ogolna nie istnieje. to wszystko sprowadza sie do osobistych preferencji.
ja wole doladowany.
ja uważam że dobrze i kompleksowo zrobiony projekt NA czy doładowany da wiele frajdy ale jesli szukasz oszczednosci w projekcie wybierajac kompresor ...to rzeczywiscie lepiej założyc kompresor lub soft turbo bo przy tych nakładach frajda bedzie juz dosc duza :D
przy kompres. mozesz ustawic uboga mieszanke do np 4000 tys i bedziesz mial ekonoma w miescie:)
i dziure w tłoku.
porady prawne tez takie dajesz?
jak pojawia sie doladowanie to nie ma econo.. musi byc bogato, nie wazne jakie obroty...
ja sie nie znam, ale wiem co mowil lookas, ze do 4000 tys ma inna mieszanke i w miescie spaal mu d16y8+JR 7-8 litra
Arturvf500
12-02-09, 20:49
ja sie nie znam, ale wiem co mowil lookas, ze do 4000 tys ma inna mieszanke i w miescie spaal mu d16y8+JR 7-8 litra
może tylko tak mówił, bo to wbrew sztuce; trochę uboższa mieszanka na górze to tylko EGT,czasami jak najbardziej przydatne do peek power - a na dole? to dodatkowo spalanie stukowe nie do ogarnięcia i niższy moment - prościej nauczyć się kontrolować prawą stopę; może miał na myśli pracę poza WOT, ale to jest normalne bo wtedy i tak sonda lambda robi swoje; poza tym jak nie wchodzisz w doładowanie to bez znaczenia czy masz kompresor czy nie, auto pali tyle samo
pozdrawiam
Artur
hehe, żeby było jasne, do 4000k rpm nie mam ani innej mieszanki ani ubogiej. Mam odpowiednią. Oczywiście poza WOT w dolnych zakresach jest tak zestrojone żeby było ekonomicznie i oczywiście bez stukowego, natomiast przy WOT w całym zakresie AFR taki jak trzeba i pali ile trzeba :D Na trasie udało mi się zejść poniżej 6 litrów a na strojeniu dojść do 22 litrów. Miasto 8 litrów jak najbardziej osiągalne.
Arturvf500
12-02-09, 22:36
hehe, żeby było jasne, do 4000k rpm nie mam ani innej mieszanki ani ubogiej. Mam odpowiednią. Oczywiście poza WOT w dolnych zakresach jest tak zestrojone żeby było ekonomicznie i oczywiście bez stukowego, natomiast przy WOT w całym zakresie AFR taki jak trzeba i pali ile trzeba :D Na trasie udało mi się zejść poniżej 6 litrów a na strojeniu dojść do 22 litrów. Miasto 8 litrów jak najbardziej osiągalne.
czyli normalna standardowa praca silnika;) co w tym dziwnego?;) poza WOT nie ma co stroić - tym się zajmuje sonda lambda;) a co do 6l jak rozumiem to zapewne przy 110-130km/h
pozdrawiam
Artur
No sama sonda przy doładowaniach nie da rady. Trzeba stroić WOT jak i POT :D
Poniżej 6 :) Prędkość 120-140. Długa piątka daje radę :D
A najlepiej wpiąć sonde i na bieżąco korygować w trasie afr do okolic 16 :D Może i okolice 4 litrów dałoby się osiągnąć ;)
tak zrobil emg lookasowi
dziurę w tłoku ??
aha, o ile pamiętam tam nie ma Y8 ;)
kiedys wierzba tak gadal:mad: a ja po nim takie durnoty wypisuje na forum:p
Arturvf500
13-02-09, 11:38
No sama sonda przy doładowaniach nie da rady. Trzeba stroić WOT jak i POT :D
Poniżej 6 :) Prędkość 120-140. Długa piątka daje radę :D
A najlepiej wpiąć sonde i na bieżąco korygować w trasie afr do okolic 16 :D Może i okolice 4 litrów dałoby się osiągnąć ;)
nie ma co stroić znaczy że co byś tam nie wymyślił i tak komp zbuduje afr na podstawie sondy lambda; a mapy poniżej WOT tworzy się z bardzo prostego powodu - co jak lambda nie działa?;) BTW 16 - bardzo byś się zdziwił ale często takie masz przy normalnym, seryjny sterowaniu silnika;)
A teraz kierunek N/A , czy do tych wałków coś potrzebne mi jest jeszcze ? Talerzyki itd ?
Czy wystarczą same wałki ?
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=38012
Jak chcesz mieć choć trochę porównywalne parametry w N/A z autem doładowanym to minimum:
-wałki
-talerzyki i sprężynki
-"dobrze zrobiona" głowica
-tłoki doprężające
-kolektor ssący i wydechowy
-wydech i CAI
-remap ECU
Jak chcesz mieć choć trochę porównywalne parametry w N/A z autem doładowanym to minimum:
-wałki
-talerzyki i sprężynki
-tłoki doprężające
-kolektor ssący i wydechowy
-wydech i CAI
-remap ECU
Dziękować :)
Jak chcesz mieć choć trochę porównywalne parametry w N/A z autem doładowanym to minimum:a jak chcesz zamontowac te walki, to nic poza narzedziami nie jest ci do tego potrzebne
Arturvf500
14-02-09, 12:54
A teraz kierunek N/A , czy do tych wałków coś potrzebne mi jest jeszcze ? Talerzyki itd ?
Czy wystarczą same wałki ?
zacznij od głowicy i kolektora; te w B18C4 są fatalne; ostatnio zrobiliśmy fajny projekt - B18C4 ze zmieniona góra na PR3 i trochę agresywniejszymi wałkami; przy kompresji w okolicach 10.8 wyszło 206KM, a kółka nie powiedziały jeszcze ostatniego słowa, bo nie starczyło czasu;) myślę że podobny zabieg na oryginalnych gratach i zmienionych wałkach dał by max ze 190KM (oczywiście nie z oryginalnym dolotem i wydechem;) )
(...)
-talerzyki i sprężynki
-remap ECU
sprężynki right, ale z talerzykami to bym nie przesadzał; to nie jest jakiś hardcore, który będzie się kręcił do 11tys żeby talerzyki miały jakikolwiek wpływ na działanie całości; w większości przypadków to strata kasy
i co to ma być ten remap ECU?;) proponujesz wgranie map od jakiegoś innego silnika cy cuś?;D (wiem, wiem, domyślam się co miałeś na myśli;D )
pozdrawiam
Artur
Wiadomo co miałem na myśli :D - Cromy i i inne Hondaty
Artur - ~9-9,5krpm to jest dużo. Uważam że ta "ostrożność" jest uzasadniona
Aha , bym zapomniał - regulowane kółka rozrządu jeszcze...
B18C4 ze zmieniona góra na PR3
Przecież komora spalania w C4 jest mniejsza niż w A2 więc nie widzę tutaj sensu pokładania zasługi wyniku w zmianie głowicy...
Arturvf500
16-02-09, 13:44
Przecież komora spalania w C4 jest mniejsza niż w A2 więc nie widzę tutaj sensu pokładania zasługi wyniku w zmianie głowicy...
doczytaj;) kanały są do dupy
trzeba bylo je poprawic. pod wolnossacy silnik komora spalania w glowicy z c4 jest lepsza niz w glowicy z a2. 10.8:1 - z czego wzial sie ten stopien sprezania? bo chyba nie ze zmiany glowicy...
pctx. Artur mowi o coupecie Cookee'go.
I co do N/A jeszcze. Kitu Exedy Stage 1 + fidanza szukać od Integry GSR ? Pasuję to to ?
Czy od SI ?
...Bartuś...
17-02-09, 21:11
Ziom...Jak do Mnie było kupowane sprzęgło Exedy to tak jak do B16A2.Pozdro
Ostatnie pytanie , lekka Fidanza czy trochę cięższy zamach Exedy ?
W planach tylko N/A.
...Bartuś...
17-02-09, 21:49
Ostatnie pytanie , lekka Fidanza czy trochę cięższy zamach Exedy ?
W planach tylko N/A.
Lekka Fidanza sam mam taką w planie ta 7.5Lbs :D :D Do N/A lepiej się będzie wkręcał na obroty:D A podobno nie ma żadnych problemów jak nie którzy mówią ze gaśnie silnik na wolnych obrotach.
nie gasnie, ale i tak wybralbym exedy. bo tak :)
nie gasnie, ale i tak wybralbym exedy. bo tak :)
Bo Fidanza za lekka ?
ja bym wziął koło jednoczęściowe.
dokładnie, bierz jednoczęsciowe,ja miałem fidanze, ale sprzedałem, ze względu na to że istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo poluzowania się srub. Nawet nie zakładałem.
Tylko jednoczęściowe, np ACT, F1. Im mniejsza waga tym tez ryzyko że układ nie będzie idealnie wyważony.
nie o luzowanie na srubach czy wage chodzi. nabijany wieniec zębaty moze odpasc.
Pati ma racje, mi kiedyś wieniec spadł przy seryjnym kole zamachowym:D