Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wygluszenie- nie zakleilem okolic zamka

SajmonDybalski
07-02-09, 23:03
Witam mam jedno konkretne pytanie

Jakis czas temu wygluszylem drzwi w hatchbacku matami app twardymi(2 maty do wew. 3 na zew), z efektu nie do konca bylem zadowolony(a myslalem ze powiem <wow>)
Niestety zabraklo mi 2 mat na okolice zamka.

Teraz jak slucham kawałków gdzie jest wiecej basu slysze metaliczne pukanie gdzies w srodku drzwi, w okolicach zamka, z dala od glosnika. jest denerwujace i zle sie slucha muzyki

Pytanie: czy jezeli kupie peszle i po 1 macie na zaslepienie jednoczesnie tej dziury przez ktore /chyba/ ucieka powietrze +wsadze druty od zamka w peszle to pomoze zlikwidowac ten klekot ze srodka drzwi? Czy problem moze lezy gdzies indziej? naprawde zle sie teraz slucha jak jest wiecej basu.

Prosze o rade , z gory serdecznie dziekuje.
ps. wszystkie pozostale dziury starannie sa zaklejone, glosnik na dystansie stabilnie przykrecony, nie jest to rowniez wina maskownicy

gliglan
07-02-09, 23:44
Moim zdaniem taki metaliczny dzwięk mogą powodować wodziki od zamka. Mogą one mieć luzy w miejscach mocowania ( ja u siebie pozakładałem gumki recepturki) szczególnie że masz centralny zamek-home made, który działa z dosyć dużą siłą! Mogą też one dotykać do czegoś np. do wodzika od centralnego. Zycze powodzenia w usuwaniu tych drażniących szczegółów ;) pzdr

SajmonDybalski
08-02-09, 00:58
Tutaj zamieszczam zdjecie, w czerwone kółko wezmmepodejrzany element ktory nie jest zaklejony mata.
Jedne i drugie drzwi sa wygluszone w ten sam sposob i obie brzęczą tak samo ;] Jesli ktokolwiek wie, co moze byc przyczyna prosze o rade (z tym niezaklejeniem to tylko moje podejrzenia)
http://img14.imageshack.us/img14/8342/asdmy0.th.jpg (http://img14.imageshack.us/my.php?image=asdmy0.jpg)

Matess_Kings
08-02-09, 10:46
Na tym pierwszym podglądowym zdjęciu zauważylem,ze w miejscu niezaklejonego otworu kolo zamka masz nie usunięty klej..:/ mam nadzieję, że wszędzie indziej dobrze to odtłuściłeś i nie będzieszm iał z tym problemów.

A co do tych drgającuch metalowych części,to jedyna rada jest taka, żebyś byścił niskie częstotliwości,tak żeby woofer chodził,a ty nasłuchuj gdzie co gra..
pozwodzenia!

Oktawian86
08-02-09, 11:19
kiedy ja wygłuszałem drzwi, metalowe wodziki od zamka zostały owinięte cienkim filcem a złapane były bodajże plastykowymi opaskami, Tobie radze zrobić to samo. powodzenia

ppm702
08-02-09, 19:32
rozumiem, że drzwi są oklejone z obu stron, czyli poszycie drzwi od wewnątrz i konstrukcja, która pokazałeś od strony boczka drzwiowego?

SajmonDybalski
08-02-09, 21:34
O ile dobrze pamietam

Trzy maty na zewnetrzna blache,1.5 wewnatrz, za glosnik tez jest przyklejona.
Glosnik na MDFie z daszkiem z pianki (sztywny)

Dzisiaj po wyjsciu z samochodu , jak grala muzyka uslyszalem ze to jest ten sam dzwiek albo podobny, przy klamce, na zewnatrz. Przycisnalem mocno klamke, i to cholernie glosne brzeczenie ustalo. teraz sie zastanawiam co z ta klamka zrobic.. moze to jest wlasnie przyczyna a nie zle wygluszone okolice zamka? prosze o pomoc, na dniach chce zaczac dzialac.

ppm702
09-02-09, 08:16
możesz mieć luźną sprężynkę od klamki. Poza tym okolice klamki to duża powierzchnia blachy bez profilu usztywniającego + otwór na klamkę. To sprzyja reznonowaniu. Obawiam się, że będziesz musiał uzupełnić maty dookoła klamki. Ja mam tak zrobione i jest spokój

SajmonDybalski
09-02-09, 17:52
czyli okleic okolice klamki od wewnatrz matami..? No to trzeba bedzie zerwac te z boczka i jakos tam sie dostane ;]

ppm702
09-02-09, 22:21
niestety będziesz musiał troszkę zerwać

SajmonDybalski
11-02-09, 18:55
no ja p..

Jeszcze mi prawa strona z przodu przestala grac :confused::confused::confused:

Teraz zeby wymienic kable to chyba wiekszosc zerwe..

saib
13-02-09, 14:44
Co to za maty? :)

SajmonDybalski
13-02-09, 19:32
z powe.pl twarde bitumiczne

SajmonDybalski
15-02-09, 20:37
Zaklejenie dziury przy zamku nie do konca pomoglo, ale ostateczny efekt dalo wyklejenie blachy wewnatrz drzwi.
Wczesniej byly tam 2 maty, ale drzwi w hatchbacku widocznie sa na dyle dlugie ze trzeba bylo wrzucic tam 3 maty.Blacha poprostu miala pewna powierzchnie niewygluszona i brzeczala ;]
Teraz jestem naprawde zadowolony, dzieki za wszystkie rady.

/zamknac