PDA

Zobacz pełną wersję : Wolne "odbijanie" spzrzęgła

prz3mo
23-01-06, 17:04
Teraz podczas bardzo niskich temp. zauwazylem rano, ze przez jakis czas po odpaleniu auta sprzeglo wolno odbija... Jakby cos w srdoku gęstnialo czy cos... Po kilku/kilkunastu minutach jest OK.. Czy płyn do pompy sprzegla moze tracic w niskich temp. swoje wlasciowosci? Tego plynu po kupnie auta nie zmienialem...
A tak BTW - jakie sa zalety i wady tego, ze w civach od 91r. jest monto0wane sprzeglo wspomagane hydraulicznie?

Misiek
23-01-06, 18:30
o ile wiem to sprzęgło hydrauliczne jest zasilane płynem hamulcowym,
sam przy -25 odczułem że ciężko się wciska sprzegło z rana. Każdy płyn zmienia swoje właściwości w zależności od temperatury, a płyn hamulcowy, długo nie wymieniany ma w sobie dużo wody, gdyż jest bardzo higroskopijny ;?i takie tam.
pozdrawiam

Lord_ZED
23-01-06, 18:33
Z tego co się oriętuje to takie hydrauliczne to się samo reguluje i nic nie trzeba podciągać jak się kończy. To plus. No miękka i przyjemna praca pedała :D.
A z wad to chyba to co piszesz że przy dużym mrozie to za szybkie nie jest. Kumplowi linka się zacinała w CRX to nasmarował i chodziło jak nówka jakiś czas. Tu sobie nic nie nasmarujesz. Możesz ewentualnie płyn zmienić. bo piszesz że nie zmieniałeś. To nikt niewie kiedy ktoś go zmieniał !!!!

azi
23-01-06, 18:34
To normalne przy aktualnych temperaturach . Ja mam ogrzewany garaz i jak wyjerzdzam z niego to wszystko jest Ok, ale jak auto stoi pare godzin no dworze to mam te same objawy :)

onua
23-01-06, 19:10
Z tym sprzeglem to normalka, nie ma co sie martiwc. Jakby Ci zostawal pedal w podlodze, to mozesz sie tym zainteresowac. Hamulec w te mrozy tez nie chodzi tak jak powinien.

prz3mo
23-01-06, 19:12
No hamulce tez jakos podejrzanie pracują... Ale nie ma sie co dziwic... W koncu to -20 :?
Pomijam juz jakie dzwieki wydaja sprężyny w amorach oraz plastiki tylnej czesci auta :D

ppm702
23-01-06, 21:45
sprężyny w amorach
:shock: coś nowego :lol: ;) Żartuję

Nie przejmuj się, przy tych mrozach to normalne - wszystko bardziej "tępo" chodzi

FSD
27-01-06, 17:10
civic 92 r 3d
zaczalem sie powaznie martwic, u mnie objawy sa takie, ze na mrozie mam mieciutki pedal prawie do podlogi po czym na ostatnich kilku cm dopiero lapie. jak samochod sie rozgrzeje to wydaje mi sie ze jest lepiej, ale w te mrozy samochod sie raczej nie rozgrzewa. co to moze byc? pomozcie!

vtecmatti
27-01-06, 18:58
umnie to srzeglo tez ciezko chodzi na mrozie ale dodatkowo lewarek skrzyni biegow tak strasznie ciezko chodzi tez

przy takich mrozch to pewnie normalka
to tez ma znaczenie ze hanna stoi juz niejezdzona od tygodnia (sesja :( , tylko odpalana z obawy o akumlator) :D