PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęgło bez oporu i biegi które nie chcą wejść :/

shout
07-02-09, 12:08
Siema. Mam problem. Zaobrazuje całą sytuacje, żeby łatwiej było jakiemuś dobremu chochlikowi mi pomóc :D Wsiadam sobie dzisiaj do mojego Ej1, odpalam silnik, gra gitara, wrzucam wsteczny a on nie chce wejść i wydaje ten hardkorowy dźwięk jak by sie wrzxuciło wsteka podczas jazdy do przodu;)...próbue wrzucić pozostałe biegi, a tu nic, najnormalniej w świecie sie nie da, skrzynia chodzi tylko w poziomie...no i wkońcu udało mi się wrzucić 1, potem 2 i z biegiem czasu (minut) było już coraz lepiej, biegi, troche ciężej niż zwykle, ale wchodziły normalnie, ale sprzęgło nie miało żadnego oporu, latało sobie jak piórko, ale wyłapywało chyba co trzeba bo biegi wchodziły bez żadnych szarpań...no i teraz najlepsze. Wyszedłem ze szkoły i bałem się że znowu będzie taka sama akcja, a tu...wszystko działa normalnie, nawet sprzęgło znormalniało :o

...no i o co tu chodzi?:confused:

jero11
07-02-09, 12:22
sprawdź czy masz płyn w zbiorniczku od pompki sprzęgłowej, jeśli nie ma to poszukaj tematu o cieknącej pompce bo są takie 2 tematy albo i więcej.

sonek
08-02-09, 15:53
...no i dzisiaj to samo. rano biegi nie chciały wejść, a jak wyszedłem ze szkoły to bez problemów, kopia wczorajszej sytuacji opisanej w pierwszym poście...sprawdzałem zbiorniczek, płyn jest i nie zauważyłem żeby ciekł :confused:

...a jak podpompuje sprzęgło to za chwile działa normalnie

stashek
12-02-09, 13:57
Pompka na 80%. Mi wysiadła, kupiłem nową i robiła cuda po tygodniu, bez wycieków. Wymienono mi na gwarancji na nową i od tego czasu odpukać spokój. A miałem tak samo jak Ty, auto postało to były cyrki z biegami, niekiedy zapowietrzenia itd. Bierz kaske i kup pompke, ale najlepiej odżałuj 240zł i kup w Aso. Ja kupiłem niby japonska za 90zł i byl to złom, który mi wymieniono.

sonek
12-02-09, 19:16
Okej, kupie i dam znać czy pomogło. Dzięki za pomoc.

sava_1124
12-02-09, 21:07
ja kupilem japonska i latam juz od wakacji zalezy jak trafisz::cool:

sonek
19-02-09, 15:58
#$&!((()@ ...wymieniłem wczoraj pompe na nową, wlałem płyn i jest to samo...znaczy troche lepiej ale i tak trzema pompować pedał :| a sprzęgło łapie od połowy, a z góry do połowy sobie dynda bezwładnie...może jestem cieciem i je źle odpowietrzyłem?! ...bo jak nie to co to może być? :(

edit by tomay: odpuszczamy sobie takie słownictwo na forum

sava_1124
19-02-09, 20:26
****ix! ...wymieniłem wczoraj pompe na nową, wlałem płyn i jest to samo...znaczy troche lepiej ale i tak trzema pompować pedał :| a sprzęgło łapie od połowy, a z góry do połowy sobie dynda bezwładnie...może jestem cieciem i je źle odpowietrzyłem?! ...bo jak nie to co to może być? :(

A jak odpowietrzales???

tomMC
19-02-09, 21:13
kumpel miał podobne objawy, z tego co mi mówił... jemu wymienili wysprzęglik i od tej pory wszystko ok....nie mądrze się, bo sam dokładnie nie wiem...jego przypadek był taki...
pozdro!

sonek
19-02-09, 23:08
kurde tylko jak to wysprzeglik to nie wiem po co kupiłem pompe :D

...a co do odpowietrzania to najpierw zalałem na maxa płynem, a potem pompowałem sprzęgło, po 15-20sek. szybkiego pompowania wciskałem do końca w podłogę, a kolega odkręcał na chwile śrubę na pompie i zakręcał. Tak zrobiliśmy ze 3-4razy...tym bardziej sprawa jest dziwna że na starej pompie na początku było dokładnie tak samo jak teraz, ja oczywiście nie mogłem się zebrać na wymianę i z biegiem czasu robiło się coraz gorzej aż prawie całkiem padło, więc to chyba nie wysprzęglik bo co na starej pompie by nie działał prawie wcale, a na nowej już działa?? (co prawda nie do końca tak jak powinien ale działa) ...kurde no zbyt wielu opcji tam chyba nie ma bo układ sprzęgła nie jest za bardzo zaawansowany technicznie ;) ale działać, nie działa tak jak powinien :|

...aaa z resztą chyba kupie jutro po prostu nowy wysprzęglik dla świętego spokoju. Cena niewygurowana a chociaż będę wiedział czy to wina wysprzęglika, czy właściciela, leszcza, który nie umie poradzić sobie z najprostszymi wymianami :D

ps.dobrze że chociaz zatankować umiem...:o

maciek070188
20-02-09, 10:38
moze byc pompka zapowietrzona tylko:)