PDA

Zobacz pełną wersję : gdzie dorobie wydech?

Lcfr
23-01-06, 16:09
Tak jak w temacie...Interesuje mnie namiar na warsztat który w normalnej w miare cenie zrobi mi ŚRODKOWĄ RURĘ wydechu-czyli od kolektora do koncowego tłumoka. Srednica 2,25cala.Jakis namiar na wawę? Zeby cena znosna była i nie rozpadło się to po roku.
I ile to może kosztować?

I jeszcze pytanko do tych co juz to przerabiali...- co polecicie...załozyć coś w tym typie:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/HONDA-CIVIC-HI-FLOW-CATALYTIC-CONVERTER-CAT-99-00_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33717QQitemZ80319960 71QQrdZ1
czy zrobić normalny przelot bez kata i środkowego tłumoka...
Ps. nie chce zeby całkiem "łeb urywało"-tzn. chce mieć w miare normalnie cicho...Tak jak mam..(z przodu stożek a z tyłu ulter uniwersal i juz głosniej to nie chce)
Czy taki kat z ebaya ma wpływ na głosnosć?
Wiem, ze przy serii samo wywalenie środkowego tłumoka nie zwieksza drastycznie głośnosci (juz tak robiłem) ale nie wiem jak to będzie po wywaleniu kata+środkowy....?

kosiniak
23-01-06, 16:11
od 1000 do 2000, El-tec, Kwas-Met, Moto-Wydech Konstancin(chyba najtaniej)

TENCIO
23-01-06, 16:15
ja zaplacilem za kwasowke 60mm wydech z 2x srodkowy+ tylny 800zł, co prawda po znajomosci, a jezeli ty chcesz sama rure to raczej taniej niz kosniak podal

kosiniak
23-01-06, 16:18
wiec pogadaj z chłopakami z Podlasia, bodajze Malin21 kupował tanio kwasówke, wymierz ile ci trzeba, a pozniej ktoś ci to po kosztach pospawa, wtedy powiniennes sie zamknac w 500pln, bo wczensiej zle jakos to zinterpretowalem :)

Lcfr
23-01-06, 16:22
ano własnie kolektor juz o mnie idzie...
z tyłu chce zostawic uniwersalnego ULTERA...----- DEDYKOWANEGO(docelowo)
a potrzebna mi srodkowa rura (2,25 cala)wraz z takim ebayowskim katem badz bez niego.
i żeby było przyzwoicie to mysle max o 600zł za taka rure...
wiec gdzie moge uderzyc w takich pieniadzach?

kosiniak
23-01-06, 16:24
przeciez ci napisalem, to najtansza opcja!!!

jaqb
24-01-06, 17:57
moze na Krolowej Jadwigi w Pruszkowie?? .......klimat tam jest przedziwny ale gna rury na miejscu z kazdego materialu i zrobia to co bedziesz kcial....koszy nie takie wielkie

podobno tam robia tlumiki m-tech...

havok
24-01-06, 19:29
W Pruszkowie chyba Remek robił wydech. Uderz do niego.

Wally
25-01-06, 15:05
Eltec teraz jest w Piastowie jesli ktos by ich szukal, w wakacje robilem koncowke wydechu, chlopaczek/wlasciciel to konkretny koles, da sie z nim dogadac.

EL-Tec (http://www.el-tec.pl)

Dizzy
25-01-06, 15:54
Podpinam sie bo juz mnie leb boli od myslenia i szukania:

Jaka srednica ukladu wydechowego do EJ9 D14Z2 przewidywane mody do ok 120koni?

45mm(1.77cala) czy 55mm (2.17cala)???

nie chce przegiac, dzieki za odp.

havok
25-01-06, 21:56
Dizzy, a dlaczego nie 2 cale? :)
Rozumiem, że mówimy o średnicy wewnętrznej?

jaqb
26-01-06, 10:04
gdzies bylo juz i to razem z wykresami z hamowania ;) , jaka srednica odpowiednia..

Dizzy
26-01-06, 23:34
Dizzy, a dlaczego nie 2 cale? :)
Rozumiem, że mówimy o średnicy wewnętrznej?

jasne ze o wewnetrznej.
ja znalazlem w mm i przeliczalem to jakims kalkulatorem na stronie.
2 cale to 50,8mm. Tyle bedzie giiit?

MartinS
27-01-06, 08:31
ja juz pisał kosi w tym temcaie...podbij do El-tecu, lub Kwas-metu i chłopaki Ci tam dobiora odpowiednia....

Adam R.
29-01-06, 11:29
moze na Krolowej Jadwigi w Pruszkowie?? .......klimat tam jest przedziwny ale gna rury na miejscu z kazdego materialu i zrobia to co bedziesz kcial....koszy nie takie wielkie

podobno tam robia tlumiki m-tech...a maja gietarke trzpieniowa :?:

jaqb
29-01-06, 11:48
a tego niewiem bo niemozna wejsc na zaplecze...kto byl to wie jaki tam klimat jest ;)

ale dogiac same rury to mozna prawie wszedzie w lepszym warsztacie slusarskim...

LIO
29-01-06, 11:51
dogiąć to mozesz i na kolanie, kwestia rodzaju tych zagięć

Adam R.
29-01-06, 11:58
a tego niewiem bo niemozna wejsc na zaplecze...kto byl to wie jaki tam klimat jest ;)

ale dogiac same rury to mozna prawie wszedzie w lepszym warsztacie slusarskim...chodzi o to ze gietarka trzpieniowa zrobisz zagiece bez zwerzenia, a najczesciej spawa wydech spawa sie z prostych rur i kolanek tak zeby zachowac wszedzie aa sama srednice

jaqb
29-01-06, 13:03
dogiąć to mozesz i na kolanie, kwestia rodzaju tych zagięć

a słyszales LIO ze sa tacy co na hu.. doginaja ;) , to tez niezla metoda

ale dogiecie takie mozna sprawdzic u slusarzy i zobaczyc we srodku jak to wyglada....widzialem ostatnio tak zrobiony wydech ze jest z kolanek i prostych spawany...bajka wykonanie ale spawacz musi wiedziec co z materialem sie dzieje jaka temp itd zeby do srodka nie wlezc..

havok
29-01-06, 14:34
Ostatnio ppm robił wydech i rurki mu trzpieniowo gięli (firma Vega).

jaqb
29-01-06, 16:34
co do dogiecia rur na wydech to znam specow slusarzy w Milanowku, robia rozne fajne rzeczy z kwsowy do statkow, samolotow, ororowania do terenowek itp

Lcfr
29-01-06, 16:48
tak więc:
napisałem do El-teca-odpowiedzieli....
zapytałem o szczegóły-cisza... a szkoda bo zapowiadało sie zachecająco nawet cenowo..

Moze dajcie namiar do tego Milanówka-mam tam ziomka to mi zapyta o ceny/szczegóły...

F-I-F-E-R
30-01-06, 18:59
ano własnie kolektor juz o mnie idzie...
z tyłu chce zostawic uniwersalnego ULTERA...----- DEDYKOWANEGO(docelowo)
a potrzebna mi srodkowa rura (2,25 cala)wraz z takim ebayowskim katem badz bez niego.
i żeby było przyzwoicie to mysle max o 600zł za taka rure...
wiec gdzie moge uderzyc w takich pieniadzach?

Ebayowski kat to nic innego jak kawałek rurki którą widac na zewnatrz w środku masz tylko przelot i takie dziurki jakby była wstawiona tam jeszcze jedna rurka i w niej duzo dziurek poza tym ze samochód troche głośniej słychac nic nie zmienia ale jest spoko bo na niektórych stacjach diagnostycznych sie nie czepiają bo wierzą ze to kat :D

Lcfr
31-01-06, 20:54
czy jest róznica między zwykłą rura a tym pseudokatem?
tzn czy przelot będzie głosniejszy czy będzie podobnie?
jak sądzicie?
mam juz w miarę głośno i nie chce więcej...

F-I-F-E-R
31-01-06, 20:56
czy jest róznica między zwykłą rura a tym pseudokatem?
tzn czy przelot będzie głosniejszy czy będzie podobnie?
jak sądzicie?
mam juz w miarę głośno i nie chce więcej...

Jest głośniejszy na 100% wiem bo mam to zamontowane

Lcfr
31-01-06, 21:51
sorki ze sie dopytuje tak dokładnie....
bo nie wiem czy jasno wczesniej napisałem....

czy zastosowanie tego pseudokata bedzie GŁOŚNIEJSZYM rozwiązaniem niż
zastosowanie zwykłej rury w tym miejscu?
i ew dlaczego (choc to juz nie tak istotne)

F-I-F-E-R
31-01-06, 22:11
sorki ze sie dopytuje tak dokładnie....
bo nie wiem czy jasno wczesniej napisałem....

czy zastosowanie tego pseudokata bedzie GŁOŚNIEJSZYM rozwiązaniem niż
zastosowanie zwykłej rury w tym miejscu?
i ew dlaczego (choc to juz nie tak istotne)

Tak ja wcześniej miałem rurke zwykła i było deko ciszej jak zamontowałem tego ala kata to sie głosniej zrobiło ...(ale nie az tak bardzo poprostu była to pierwsza rzecz która zauwazyłem po montazu tego kata)

Lcfr
19-02-06, 20:37
odświeżam temat bo jakoś nie wiem w koncu ile mam zrobić srednicy i na czym DOKŁADNIE oprzeć wydech...

Rysunek poglądowy (na szybko :lol: )
http://img443.imageshack.us/img443/2070/wyech5ja.jpg (http://imageshack.us)
1 - taka jest seria (wymiary wewnetrze uzyskane od kolegi KREJZY z H3M - silnik d15z6 jak dobrze pamietam) ja mam d15b7
2 - tak mysle zeby było (kolektor z ebaya-juz idzie, pseudo kat, środkowy tłumok, wszystkie rury 50mm wewnętrzna)
3 - albo tak ( bez pseudo kata z tłumokiem/pseudo kat bez tłumoka/goła rura, wszystkie rury 50 mm wewnetrzna)

PYTANIA:
- jaka opcja? 50mm czy 55 mm????????? - dodam, ze w tym aucie bedzie d15b7 (moze kiedys mini me) ale raczej nic wiekszego
- która opcje wybrac? z tłumokami/bez? + kat czy bez?
- co by było gdybym załozył na tył zamiast uniwersala ultera taki dedykowany jak np. sprzedaje Octane? wiem ze jest cichszy i mam o nim dobre zdanie ale jak moze on wpływac na moc? w seri mi nie obnizył... a tu?

PRIORYTETY:
- MOC
- :grin: cisza... tzn moze sobie mruknąc na nizszych obrotach ale w trasie zeby głowy nie urywało... mam juz stożek i ultera i wystarczy
- ulter uniwersal zostaje na razie bo jest za nowy by go zamieniac...

zalezy mi na ogólnym info oraz opiniach uzytkowników i tych co cos podobnego robili

F-I-F-E-R
19-02-06, 20:42
odświeżam temat bo jakoś nie wiem w koncu ile mam zrobić srednicy i na czym DOKŁADNIE oprzeć wydech...

Rysunek poglądowy (na szybko :lol: )
Obrazek (http://imageshack.us)
1 - taka jest seria (wymiary wewnetrze uzyskane od kolegi KREJZY z H3M - silnik d15z6 jak dobrze pamietam) ja mam d15b7
2 - tak mysle zeby było (kolektor z ebaya-juz idzie, pseudo kat, środkowy tłumok, wszystkie rury 50mm wewnętrzna)
3 - albo tak ( bez pseudo kata z tłumokiem/pseudo kat bez tłumoka/goła rura, wszystkie rury 50 mm wewnetrzna)

PYTANIA:
- jaka opcja? 50mm czy 55 mm????????? - dodam, ze w tym aucie bedzie d15b7 (moze kiedys mini me) ale raczej nic wiekszego
- która opcje wybrac? z tłumokami/bez? + kat czy bez?
- co by było gdybym załozył na tył zamiast uniwersala ultera taki dedykowany jak np. sprzedaje Octane? wiem ze jest cichszy i mam o nim dobre zdanie ale jak moze on wpływac na moc? w seri mi nie obnizył... a tu?

PRIORYTETY:
- MOC
- :grin: cisza... tzn moze sobie mruknąc na nizszych obrotach ale w trasie zeby głowy nie urywało... mam juz stożek i ultera i wystarczy
- ulter uniwersal zostaje na razie bo jest za nowy by go zamieniac...

zalezy mi na ogólnym info oraz opiniach uzytkowników i tych co cos podobnego robili

Końcowy bym ci polecił jakiś z wkładką wyciszająca jak chcesz miec na tresie cicho to wkładeczka i jest gites jak po miescie przelansowac sie to wkładeczka out i las jak-tra-la-la :D Ja mam M-techa z wkładką własnie jak ją załoze to absolutnie nic nie słychać ale zato wydaje mi sie ze mocy bywa troszke... (dupohamownia)

Lcfr
19-02-06, 20:46
koncowy.... bedzie wymieniany dopiero na koncu;) na razie priorytet do srodek od kolektora bo juz mam przedmuchy... i chce zrobic cos lepszego niz jest

Dario vel Jinx
27-02-06, 13:59
... no to exstra - kupiłem hanię 1,3 z '92 i kładę się pod nią a tam ani cat'a i anitłumoka ... co ten niemiec kombinował ... koniec seria ... się nie znam tylko kumpel powiedział że coś głośna - pali w normie ...

Lord_ZED
27-02-06, 23:03
Co do tego ebajkata to myślałem że to troche ciszej robi a nie głośniej O:. A są takie co wyglądają jak katy a mają zwykłą rurkę w środku ?? Tak z ciekawości pytam.

havok
27-02-06, 23:37
A są takie co wyglądają jak katy a mają zwykłą rurkę w środku ?? Tak z ciekawości pytam.

Są. Szukaj aukcji z nazwą "test pipe".

Lcfr
28-02-06, 18:06
własciwie temat dla mnie mozna zamknac.
zrezygnowałem z dorabiania z kilku powodów i kupiłem dedykowany wydech supersprinta...