Zobacz pełną wersję : gdzie dorobie wydech?
Tak jak w temacie...Interesuje mnie namiar na warsztat który w normalnej w miare cenie zrobi mi ŚRODKOWĄ RURĘ wydechu-czyli od kolektora do koncowego tłumoka. Srednica 2,25cala.Jakis namiar na wawę? Zeby cena znosna była i nie rozpadło się to po roku.
I ile to może kosztować?
I jeszcze pytanko do tych co juz to przerabiali...- co polecicie...załozyć coś w tym typie:
http://cgi.ebay.com/ebaymotors/HONDA-CIVIC-HI-FLOW-CATALYTIC-CONVERTER-CAT-99-00_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33717QQitemZ80319960 71QQrdZ1
czy zrobić normalny przelot bez kata i środkowego tłumoka...
Ps. nie chce zeby całkiem "łeb urywało"-tzn. chce mieć w miare normalnie cicho...Tak jak mam..(z przodu stożek a z tyłu ulter uniwersal i juz głosniej to nie chce)
Czy taki kat z ebaya ma wpływ na głosnosć?
Wiem, ze przy serii samo wywalenie środkowego tłumoka nie zwieksza drastycznie głośnosci (juz tak robiłem) ale nie wiem jak to będzie po wywaleniu kata+środkowy....?
od 1000 do 2000, El-tec, Kwas-Met, Moto-Wydech Konstancin(chyba najtaniej)
ja zaplacilem za kwasowke 60mm wydech z 2x srodkowy+ tylny 800zł, co prawda po znajomosci, a jezeli ty chcesz sama rure to raczej taniej niz kosniak podal
wiec pogadaj z chłopakami z Podlasia, bodajze Malin21 kupował tanio kwasówke, wymierz ile ci trzeba, a pozniej ktoś ci to po kosztach pospawa, wtedy powiniennes sie zamknac w 500pln, bo wczensiej zle jakos to zinterpretowalem :)
ano własnie kolektor juz o mnie idzie...
z tyłu chce zostawic uniwersalnego ULTERA...----- DEDYKOWANEGO(docelowo)
a potrzebna mi srodkowa rura (2,25 cala)wraz z takim ebayowskim katem badz bez niego.
i żeby było przyzwoicie to mysle max o 600zł za taka rure...
wiec gdzie moge uderzyc w takich pieniadzach?
przeciez ci napisalem, to najtansza opcja!!!
moze na Krolowej Jadwigi w Pruszkowie?? .......klimat tam jest przedziwny ale gna rury na miejscu z kazdego materialu i zrobia to co bedziesz kcial....koszy nie takie wielkie
podobno tam robia tlumiki m-tech...
W Pruszkowie chyba Remek robił wydech. Uderz do niego.
Eltec teraz jest w Piastowie jesli ktos by ich szukal, w wakacje robilem koncowke wydechu, chlopaczek/wlasciciel to konkretny koles, da sie z nim dogadac.
EL-Tec (http://www.el-tec.pl)
Podpinam sie bo juz mnie leb boli od myslenia i szukania:
Jaka srednica ukladu wydechowego do EJ9 D14Z2 przewidywane mody do ok 120koni?
45mm(1.77cala) czy 55mm (2.17cala)???
nie chce przegiac, dzieki za odp.
Dizzy, a dlaczego nie 2 cale? :)
Rozumiem, że mówimy o średnicy wewnętrznej?
gdzies bylo juz i to razem z wykresami z hamowania ;) , jaka srednica odpowiednia..
Dizzy, a dlaczego nie 2 cale? :)
Rozumiem, że mówimy o średnicy wewnętrznej?
jasne ze o wewnetrznej.
ja znalazlem w mm i przeliczalem to jakims kalkulatorem na stronie.
2 cale to 50,8mm. Tyle bedzie giiit?
ja juz pisał kosi w tym temcaie...podbij do El-tecu, lub Kwas-metu i chłopaki Ci tam dobiora odpowiednia....
moze na Krolowej Jadwigi w Pruszkowie?? .......klimat tam jest przedziwny ale gna rury na miejscu z kazdego materialu i zrobia to co bedziesz kcial....koszy nie takie wielkie
podobno tam robia tlumiki m-tech...a maja gietarke trzpieniowa :?:
a tego niewiem bo niemozna wejsc na zaplecze...kto byl to wie jaki tam klimat jest ;)
ale dogiac same rury to mozna prawie wszedzie w lepszym warsztacie slusarskim...
dogiąć to mozesz i na kolanie, kwestia rodzaju tych zagięć
a tego niewiem bo niemozna wejsc na zaplecze...kto byl to wie jaki tam klimat jest ;)
ale dogiac same rury to mozna prawie wszedzie w lepszym warsztacie slusarskim...chodzi o to ze gietarka trzpieniowa zrobisz zagiece bez zwerzenia, a najczesciej spawa wydech spawa sie z prostych rur i kolanek tak zeby zachowac wszedzie aa sama srednice
dogiąć to mozesz i na kolanie, kwestia rodzaju tych zagięć
a słyszales LIO ze sa tacy co na hu.. doginaja ;) , to tez niezla metoda
ale dogiecie takie mozna sprawdzic u slusarzy i zobaczyc we srodku jak to wyglada....widzialem ostatnio tak zrobiony wydech ze jest z kolanek i prostych spawany...bajka wykonanie ale spawacz musi wiedziec co z materialem sie dzieje jaka temp itd zeby do srodka nie wlezc..
Ostatnio ppm robił wydech i rurki mu trzpieniowo gięli (firma Vega).
co do dogiecia rur na wydech to znam specow slusarzy w Milanowku, robia rozne fajne rzeczy z kwsowy do statkow, samolotow, ororowania do terenowek itp
tak więc:
napisałem do El-teca-odpowiedzieli....
zapytałem o szczegóły-cisza... a szkoda bo zapowiadało sie zachecająco nawet cenowo..
Moze dajcie namiar do tego Milanówka-mam tam ziomka to mi zapyta o ceny/szczegóły...
ano własnie kolektor juz o mnie idzie...
z tyłu chce zostawic uniwersalnego ULTERA...----- DEDYKOWANEGO(docelowo)
a potrzebna mi srodkowa rura (2,25 cala)wraz z takim ebayowskim katem badz bez niego.
i żeby było przyzwoicie to mysle max o 600zł za taka rure...
wiec gdzie moge uderzyc w takich pieniadzach?
Ebayowski kat to nic innego jak kawałek rurki którą widac na zewnatrz w środku masz tylko przelot i takie dziurki jakby była wstawiona tam jeszcze jedna rurka i w niej duzo dziurek poza tym ze samochód troche głośniej słychac nic nie zmienia ale jest spoko bo na niektórych stacjach diagnostycznych sie nie czepiają bo wierzą ze to kat :D
czy jest róznica między zwykłą rura a tym pseudokatem?
tzn czy przelot będzie głosniejszy czy będzie podobnie?
jak sądzicie?
mam juz w miarę głośno i nie chce więcej...
czy jest róznica między zwykłą rura a tym pseudokatem?
tzn czy przelot będzie głosniejszy czy będzie podobnie?
jak sądzicie?
mam juz w miarę głośno i nie chce więcej...
Jest głośniejszy na 100% wiem bo mam to zamontowane
sorki ze sie dopytuje tak dokładnie....
bo nie wiem czy jasno wczesniej napisałem....
czy zastosowanie tego pseudokata bedzie GŁOŚNIEJSZYM rozwiązaniem niż
zastosowanie zwykłej rury w tym miejscu?
i ew dlaczego (choc to juz nie tak istotne)
sorki ze sie dopytuje tak dokładnie....
bo nie wiem czy jasno wczesniej napisałem....
czy zastosowanie tego pseudokata bedzie GŁOŚNIEJSZYM rozwiązaniem niż
zastosowanie zwykłej rury w tym miejscu?
i ew dlaczego (choc to juz nie tak istotne)
Tak ja wcześniej miałem rurke zwykła i było deko ciszej jak zamontowałem tego ala kata to sie głosniej zrobiło ...(ale nie az tak bardzo poprostu była to pierwsza rzecz która zauwazyłem po montazu tego kata)
odświeżam temat bo jakoś nie wiem w koncu ile mam zrobić srednicy i na czym DOKŁADNIE oprzeć wydech...
Rysunek poglądowy (na szybko :lol: )
http://img443.imageshack.us/img443/2070/wyech5ja.jpg (http://imageshack.us)
1 - taka jest seria (wymiary wewnetrze uzyskane od kolegi KREJZY z H3M - silnik d15z6 jak dobrze pamietam) ja mam d15b7
2 - tak mysle zeby było (kolektor z ebaya-juz idzie, pseudo kat, środkowy tłumok, wszystkie rury 50mm wewnętrzna)
3 - albo tak ( bez pseudo kata z tłumokiem/pseudo kat bez tłumoka/goła rura, wszystkie rury 50 mm wewnetrzna)
PYTANIA:
- jaka opcja? 50mm czy 55 mm????????? - dodam, ze w tym aucie bedzie d15b7 (moze kiedys mini me) ale raczej nic wiekszego
- która opcje wybrac? z tłumokami/bez? + kat czy bez?
- co by było gdybym załozył na tył zamiast uniwersala ultera taki dedykowany jak np. sprzedaje Octane? wiem ze jest cichszy i mam o nim dobre zdanie ale jak moze on wpływac na moc? w seri mi nie obnizył... a tu?
PRIORYTETY:
- MOC
- :grin: cisza... tzn moze sobie mruknąc na nizszych obrotach ale w trasie zeby głowy nie urywało... mam juz stożek i ultera i wystarczy
- ulter uniwersal zostaje na razie bo jest za nowy by go zamieniac...
zalezy mi na ogólnym info oraz opiniach uzytkowników i tych co cos podobnego robili
odświeżam temat bo jakoś nie wiem w koncu ile mam zrobić srednicy i na czym DOKŁADNIE oprzeć wydech...
Rysunek poglądowy (na szybko :lol: )
Obrazek (http://imageshack.us)
1 - taka jest seria (wymiary wewnetrze uzyskane od kolegi KREJZY z H3M - silnik d15z6 jak dobrze pamietam) ja mam d15b7
2 - tak mysle zeby było (kolektor z ebaya-juz idzie, pseudo kat, środkowy tłumok, wszystkie rury 50mm wewnętrzna)
3 - albo tak ( bez pseudo kata z tłumokiem/pseudo kat bez tłumoka/goła rura, wszystkie rury 50 mm wewnetrzna)
PYTANIA:
- jaka opcja? 50mm czy 55 mm????????? - dodam, ze w tym aucie bedzie d15b7 (moze kiedys mini me) ale raczej nic wiekszego
- która opcje wybrac? z tłumokami/bez? + kat czy bez?
- co by było gdybym załozył na tył zamiast uniwersala ultera taki dedykowany jak np. sprzedaje Octane? wiem ze jest cichszy i mam o nim dobre zdanie ale jak moze on wpływac na moc? w seri mi nie obnizył... a tu?
PRIORYTETY:
- MOC
- :grin: cisza... tzn moze sobie mruknąc na nizszych obrotach ale w trasie zeby głowy nie urywało... mam juz stożek i ultera i wystarczy
- ulter uniwersal zostaje na razie bo jest za nowy by go zamieniac...
zalezy mi na ogólnym info oraz opiniach uzytkowników i tych co cos podobnego robili
Końcowy bym ci polecił jakiś z wkładką wyciszająca jak chcesz miec na tresie cicho to wkładeczka i jest gites jak po miescie przelansowac sie to wkładeczka out i las jak-tra-la-la :D Ja mam M-techa z wkładką własnie jak ją załoze to absolutnie nic nie słychać ale zato wydaje mi sie ze mocy bywa troszke... (dupohamownia)
koncowy.... bedzie wymieniany dopiero na koncu;) na razie priorytet do srodek od kolektora bo juz mam przedmuchy... i chce zrobic cos lepszego niz jest
Dario vel Jinx
27-02-06, 13:59
... no to exstra - kupiłem hanię 1,3 z '92 i kładę się pod nią a tam ani cat'a i anitłumoka ... co ten niemiec kombinował ... koniec seria ... się nie znam tylko kumpel powiedział że coś głośna - pali w normie ...
Co do tego ebajkata to myślałem że to troche ciszej robi a nie głośniej O:. A są takie co wyglądają jak katy a mają zwykłą rurkę w środku ?? Tak z ciekawości pytam.
A są takie co wyglądają jak katy a mają zwykłą rurkę w środku ?? Tak z ciekawości pytam.
Są. Szukaj aukcji z nazwą "test pipe".
własciwie temat dla mnie mozna zamknac.
zrezygnowałem z dorabiania z kilku powodów i kupiłem dedykowany wydech supersprinta...