PDA

Zobacz pełną wersję : Jak podłączyć ten SPRZECIK ???

p4nicz
23-01-06, 15:25
Witam!

Mam Civica 93r HB 1.5 16V D15B2.
Mam taki oto sprzecik Car-AUDIO:

1 Urzadzenie sterujace: ALPINE CDA-9812RB
http://img18.imageshack.us/my.php?image=alpina0dk.jpg

2. Wzmacniacz: BLAUPUNKT GTA 4100
http://img18.imageshack.us/my.php?image=wzmachol8bd.jpg

JEST TO WZMACNIACZ 4 KANAŁOWY Z MOŻLIWOŚCIĄ MOSTKOWANIA NA 3 , 2 KANAŁY
MOC 4 X 100 WAT LUB 2 X 320 WAT
Zmienny Filtr górno- i dolnoprzepustowy
Podbicie basów (Bass Boost) 0/9/18 dB przełączane
WYMIARY 328x57x250mm
podswietlany napis BLAUPUNKT na niebiesko

3. Głośniki: Clarion SRR6935
http://img299.imageshack.us/my.php?image=clarion7yf.jpg

Trójdrożny głośnik wieloosiowy 15 x 23 cm
Size & Outlook
15 x 23 cm

4. Skrzynia Basowa: PhonoCar BIG THUNDER 600Watt
http://img18.imageshack.us/my.php?image=skrzynia4vj.jpg

Dodam ze seryjną polke pod glosniki juz wzmocnilem a polke pod skrzynie wykonalem z płyty OSB (12mm). Moja wizja to glosniki w polke, skrzynia trzymana gumami do tego przeznaczonymi i wzmachol w bagarzniku na oparciu tylniej kanapy. planuje wygluszyc tylko drzwi.

Jakich kablki urzyc do podlaczenia systemu. i co i jak podlaczyc do wzmacniacza ? ? ?
http://img74.imageshack.us/my.php?image=wzmak5tx.jpg

mam jakies kable przejscioce (czincze) do tego wzmachola.

MartinS
23-01-06, 23:47
głosniki do wzmacanicza tylo, jezeli podłaczysz do radia głosniki a tube do wzmaka będa one zagłuszane przez tube.....
2 kanały na przod na głosniki + 2 nastepne zmostkowane na tube.....
oczywiście ze tłumic auto ...przedewszystkim przednei drzwi....

EDIT: najpierw napisałem pozniej przeczytałem i obejrzałem wszystko, sprzedaj te elipsy i kup jakis zestaw na przod......

ppm702
24-01-06, 09:50
doinwestuj jeszcze, kup zestaw na przód. Wtedy przód pod wzmacniacz na kanały 1ch i 2ch, a kanały 3ch i 4ch w mostku pod suba. Półka (jesli już wogóle) to z radia. Do tego wygłuszenie obowiązkowo (przynajmniej drzwi).

Kable sygnałowe dowolne ze średniej półki, głosnikowe z miedzi beztlenowej 2,5mm kw. zasilające minimum 16mm kw, a najlepiej 25mm kw.

Z tymi opisami sobie poradzisz, czy rysować Ci schemat? ;)

p4nicz
24-01-06, 10:06
a co proponujecie na przod ? jajka raczej zostawiam czy tak czy siak... ale na przod nie wystarcza same wysokotonowce ? i co do wzmacniacza to chcial bym wiedziec jak wsystko popodlaczac i ustawic te przelaczniki... :P

ppm702
24-01-06, 10:16
na przód zestaw dwudrożny np. Hertz ESK 165 jest relatywnie niedrogi i nie tragiczny. Co do wysokotonowych tylko na przód... Jeśli słoń Ci na ucho nadepnął to wystarczą :P

Przełączniki zgodnie z instrukcją. Albo zrób zdjęcie to Ci pozaznaczam co i jak... Co rozumiesz jak to wsyztsko popodłączać? Nie robiłeś tego nigdy? Jesli nie to albo włącz myślenie i znajomość opisów na sprzęcie i poczytaj trochę, albo daj sobie spokój.

Przez forum nikt nie pokieruje Twoimi rękoma tak, żeby to prawidłowo podłączyć i jeszcze żeby zagrało...

MartinS
24-01-06, 14:47
Półka (jesli już wogóle) to z radia

bez sensu jezeli przod bedzie ze wzmaka a tył z radia.....

ppm702
24-01-06, 15:29
dlaczego bez sensu? Po pewnym czasie i tak to wyłączy :D

MartinS
24-01-06, 16:04
Po pewnym czasie i tak to wyłączy

chyba że tak

a dlatego bez sensu bo głosniki pod wzmakiem będa grały inaczje niz pod radiem przedewszystkim ciszej.....

p4nicz
25-01-06, 10:48
co niby wylacze ? ;/ narazie planuje to co mam, tylko drzwi sobie wyglusze... pytalem tylko jak narazie to w tym stanie podlaczyc... jak bede mial cos na przod to przeciez bede mogl podlaczyc to inacze...

NFS
25-01-06, 11:11
podłącz sobie:

głosniki przednie i tylne pod przednie kanaly wzmaka(równolegle), a suba pod zmostkowane tylne. to tyle, proste.

KuBiK
25-01-06, 11:27
na przód zestaw dwudrożny np. Hertz ESK 165 jest relatywnie niedrogi i nie tragiczny.

potwierdzam

na allegro mozna juz za 310 kupic a jak masz mozliwosc na fakture i jeszcze ci ktos vat odda(tak jak mi) to wychodza 250 a w sklepie ich cena to 499.

tez kiedys myslalem o polce ale zrezygnowalem po rozmowach z tymi co sie na tym znaja
jednoglosnie mowili -jak najlepszy system na przod i bas w bagzniku-oczywiscie wzmak do tego wszystkiego).

ppm702
25-01-06, 13:32
głosniki przednie i tylne pod przednie kanaly wzmaka(równolegle)
o ile wzmacniacz wytrzyma 2 Ohmy...

NFS
25-01-06, 15:23
ppm702,

jezeli w mostku wytrzymuje 4ohmy to w pracy stereo spokojnie da rade na 2ohmach.
zreszta jak komus sie chce niech poszuka pdfa do tego modelu, tam powinno byc wszystko czarno na białym.

MartinS
25-01-06, 19:10
jak bede mial cos na przod to przeciez bede mogl podlaczyc to inacze

no jezlei bedziesz miał przod gosniki i tył głosniki + sub to pod tego wzmaka nei podłaczysz

NFS
25-01-06, 20:00
MartinS,

dlaczego nie? przeciez napisałem ze tak moze podlączyc.

MartinS
26-01-06, 08:52
niby można ale ja jakoś jestem zwolennikiem osobnego kanału na kazdy głosniczek głosniczek....

emg
26-01-06, 10:34
będzie się grzało i to mocno bo jest większe obciążenie, i jeszcze kwestia czy sekcja zasilania wzmacniacza wytrzyma przy większej głośności

Kvasir
26-01-06, 10:49
Wkładanie głośników w tylną półkę to największa głupota w HB jaką można zrobić.
To jest małe auto, dobre głośniki do przodu (najlepiej jakieś 16' dwu drożne) i skrzynia do bagażnika. Skrzynię sie robi z płyty MDF a nie OSB !! OSB będzie rezonowało.
Nie niszcz sobie tylnej półki bo będziesz płakał, to badziewie na rynku używanym chodzi po 200 zł i jeszcze na dodatek jest prawie nie do dostania. Naprawde wysłuchaj chłopaków i nie rób niczego z tylnią półką.
Mam takie samo auto jak ty, jak je kupiłem to miałem w tylnej półce głośniki i powiem ci że tragedia, dźwięk dochodzi z tyłu i denerwuje to niesamowicie, do tego jeszcze jak kogoś wieziesz to odrazu bedzie prosił o uciszenie, bo ty żeby dobrze słyszeć muzykę będziesz chciał mieć głośno, a z tyłu głośniki przy samych uszach będą stanowczo za głośno dla jadących tam.

Posłuchaj dobrej rady, bo wydałeś już kupę kasy na sprzęt i szkoda to zepsuć złym jego rozłożeniem.

Tutaj masz bardzo fajną wypowiedź o kabelkach i rozprowadzeniu ich po aucie.
http://www.honda.slask.pl/forum/viewtopic.php?t=1368

Jeszcze raz apeluję, nie rób błędu i nie wkładaj nic w tylnią półkę tylko w drzwi, to nei będzie dobrze grało, Producent nie przewidział takich głośników z tyłu, inaczej było by na nie miejsce, w większych autach jest miejsce na głośniki z tyłu, tu nie ma bo ich tu nie powinno być !

NFS
26-01-06, 11:34
emg,

co ma sie grzac?? jak wzmacniacz jest przystosowany do prcy na niskich impedancjach(2ohm) w trybie stereo to nic nie ma prawa sie grzac. rownie dobrze mogłbys napisac zeby po zmostkowaniu podłączyl tylko suba 8ohm bo na 4 bedzie sie grzał wzmacniacz.

kvasir,

dwudrozne to nie jest zbyt dobre wyjscie. lepiej cos odseparownego. reszte popieram.

martinS,

rozumiem ze nie mostkujesz tez kanałów na suba, bo to jest wykorzystywanie dwóch kanałów do jednego głosnika, a przeciez jestes zwolennikiem "1 kanał - 1 głosnik" :mrgreen:

Kvasir
26-01-06, 12:43
NFS o takie rozwiązanie mi chodziło. Głośniki dwudrożne ale nie współosiowe a to jest różnica :) Twitery to się w słupku montuje, wygłądza wszystko szpachlą i obkleja skórą :)

NFS
26-01-06, 13:08
aha, ok, widocznie zle Cie zrozumiałem. OK.

MartinS
26-01-06, 13:12
rozumiem ze nie mostkujesz tez kanałów na suba

mostkowanie suba jest nieco inna sprawa niz podpinanie dwu zestawów pod jeden kanał......

NFS
26-01-06, 13:41
MartinS,

ale napisz mi dlaczego nie da sie podłaczyc równolegle LFS+LRS do LFO, oraz RFS+RRS do RFO jezeli wzmacniacz daje rade z 2ohm na LFO i RFO w trybie stereo??

legenda:

LFS-left front speaker
LRS-left rear speaker
LFO-left front output

RFS-right front speaker
itd...

ppm702
26-01-06, 13:56
jeśli daje radę na 2 ohmach to można spokojnie. DOdatkowy efekt to większa głosność. Podstawowa wada - brak balansu przód/tył. Ale jak kto lubi. Zawsze można troszkę pasywnie wysterować balans. W każdym razie ja bym tak nie zrobił, bo to mi troszkę zalatuje przekombinowaniem... Scena dźwiękowa się rozleci, ale za to będzie głośno ;)

MartinS
26-01-06, 14:00
NFS ja nie napisałem nigdzie ze nie można.....wszystko można....
jakie plusy i minusy odpowidzi udzielił przedmówca...