Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ustawienie zapłonu D16Y8

Baracuzzz
06-02-09, 16:02
Witam!
Wymieniałem ostatnio pasek rozrządu jakiś miesiąc temu i męczy mnie jedno pytanie na które i tak znam odpowiedź (niestety). Czy gość który wymieniał mi pasek zrobił to dobrze i czy ustawił mi zapłon.
Otóż pasek pewnie jest dobrze ustawiony choć mam ochotę sprawdzić (co pewnie zrobię w najbliższym czasie ) ale zapłonu na pewno nie ruszał. Grzebiąc ostatnio na forum i czytając o wszystkim natrafiłem na to że jest to rzecz obowiązkowa przy wymianie paska stąd pytania.

1) Czy da się to zrobić bez lampy stroboskopowej? Mój ojciec twierdzi że można to zrobić używając żarówki gdyż robił tak w swej młodości w przecinaku 126p
2)Czy ktoś może mi podać stronę w manualu jak się to robi bo za cholerę nie mogę znaleźć. Trafiłem tylko na forum na takie coś http://img443.imageshack.us/img443/1940/zaponvivq4.jpg
3) Czy dla samej kontroli trzeba spinać złącze serwisowe czy dopiero jak będę miał zamiar przestawić zapłon?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź

Whiplash
06-02-09, 16:18
musisz miec lampe stroboskopowa, to nie malczan co mu na zarowke ustawiales :P, ustawiasz jak w manualu na srodkowa kreske, zlacze dziagnostyczne oczywiscie zwierasz :)

Baracuzzz
06-02-09, 16:27
Zastanawiam się co w tej żarówce może być nie tak. Za długi czas zapalania?? hmm nie za bardzo mam skąd taką lampę skombinować ale pomyślę czy da się przerobić starą lampę błyskową od aparatu choć na wstępie wydaje mi się to abstrakcyjny pomysł :D

jogal
06-02-09, 16:51
Żarówką nic nie zrobisz, w hondzie nie ma platynek tak jak w malczanie :P. Lampą od aparatu też nic nie zrobisz. Musisz mieć lampę stroboskopową. Nie możesz poprostu podjechać do jakiegos mechanika na ustawienie. Powiesz mu co i jak ma byc, bo oni zazwyczaj nie wiedza jak to zrobić. Koszt takiej usługi to nie więcej niż 20 zł.

Baracuzzz
06-02-09, 17:13
Już wiem że żarówką tego nie zrobię no i lampy też sam nie zbuduję :D. Dzwoniłem właśnie do jednego z "ponoć" lepszych mechaników w okolicy i jego reakcja no to że chce coś takiego zrobić była wręcz komiczna. Twierdzi że takiego czegoś się nie robi i nie ma sensu a ja zacząłem mu tłumaczyć to gość dalej nie za bardzo wiedział :confused: po co ja chce coś tam sprawdzać :mad:. Zresztą bardzo zdziwiony nie byłem bo jak podjechałem do niego zapytać o regulację zaworów to też twierdził że na pewno się nie reguluję i ogólnie przejawiał taką znajomość tematu że wolałem sam się doszkolić i wyregulować. Zapytam jeszcze gdzie indziej u jakiegoś "fachowca" a jak nie to może lampę uda mi się załatwić bo kolega ma ojca co uczy w technikum mechanicznym a tam powinni mieć.

jogal
06-02-09, 17:15
Najlepiej sobie samemu wszystko sprawdzić bo ci mechanicy to chyba najlepiej radzili sobie z maluszkami i polonezami...

Whiplash
06-02-09, 17:26
Najlepiej sobie samemu wszystko sprawdzić bo ci mechanicy to chyba najlepiej radzili sobie z maluszkami i polonezami...
jestem tego samego zdania a lampe stroboskopowa mozna sobie samemu zrobic :)
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=280117 moj mechanik ma zrobiona i wsadzona w obudowe zwyklej lampki na 2 bateryjki r14:D

Baracuzzz
06-02-09, 17:42
Dzwoniłem do kolegi i popyta ojca co i jak z tą lampą. Mam nadzieję że uda się załatwić bo już widzę jak jadę do "fachowca" i wszystko robię za niego a on każe sobie zapłacić. Raczej nie widzę w okolicy gościa który by zmostkował kostkę od samodiagnostyki:D. Tak to już dziś niestety jest-chcesz mieć zrobione dobrze to zrób to sam.
Pozdrawiam