Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 1,4 is wysokie spalanie- co sprawdzić

pdw88
05-02-09, 19:57
Auto pali w granicach 11l na 100km. Sporo. Co mogę we wlasnym zakresie sprawdzić?
Wymienilem termostat. Zastanawiają mnie czujniki temperatury. Nie mogę doprowadzić do włączenia wentylatora chlodnicy. na ciepłym silniku wskaźnik utrzymuje się na 1/3 skali. Przy zimnym silniku wskazówka "leży" ponizej najniższego poziomu. Wentylator sprawny. wyczytałem, ze przy resecie kompa nalezy rozgrzac motor do właczenia wiatraka, a tu nici

michalk
05-02-09, 20:35
Latem wiatrak załącza się po ok 20 min na biegu jałowym więc zimą możesz dłuuugooo poczekać, właściwa pozycja wskaźnika to właśnie 1/3 skali więc jest ok.

BolzZ
05-02-09, 20:41
Jakie masz obroty na jałowym ?

pdw88
05-02-09, 22:25
po włączeniu zapłonu na zimnym silniku wskazówka "leży" 5 mm poniżej poziomej kreski
obroty 700 -800

BolzZ
05-02-09, 22:38
hmm, na zimnym masz 700-800, to po wyłączeniu ssania ile jest?
robiłeś samodiagnostykę? jeśłi to spalanie tak nagle Ci skoczyło, i jesteś pewien że to nie pomyłka, to może z lambda coś nie tak?

akowa
06-02-09, 00:23
..może być sonda lambda.. czujnik temp płynu chłodzącego (ten do kompa).. czujnik temp. powietrza dolotowego (mniej prawdopodobne bo nie słyszałem zeby komuś to walnęło).. albo :) masz dziurę w zbiorniku lub nieszczelne przewody.. moje rurki od paliwa skorodowały tak że musiałem je wymienić (sprawdź na odcinku oslony pod podłogą) a z tego co słyszałem to po 10latach w civicu norma

pdw88
06-02-09, 13:42
700-800 na zimnym, na ssaniu natomiast około 1100 .
Diagnostyki nie robiłem.
Pod autem suchutko- stoi w ciepłym garażu. Nie czuć oparów paliwa.
Jak mogę sprawdzić czujniki, gdzie są umiejscowione ?
Mam auto od 3 m-cy, więc nie mam porównania co do wcześniejszego poziomu spalania

abarth81
06-02-09, 16:30
na pierwszy rzut sprawdz sonde ona odpowiada za spalanie moze nie sygnalizowac zuzycia
(check engine) ale moze zawyzac spalanie

algi
06-02-09, 16:46
..może być sonda lambda.. czujnik temp płynu chłodzącego (ten do kompa).. czujnik temp. powietrza dolotowego (mniej prawdopodobne bo nie słyszałem zeby komuś to walnęło).. albo :) masz dziurę w zbiorniku lub nieszczelne przewody.. moje rurki od paliwa skorodowały tak że musiałem je wymienić (sprawdź na odcinku oslony pod podłogą) a z tego co słyszałem to po 10latach w civicu norma

Jaki jest koszt wymiany tych rurek ?
Ile części? Ile robocizna?

Czy przy okazji juz robierania osłony wymieniałeś przewody hamulcowe?

U mnie jedno i drugie zardzewiałe...

pdw88
06-02-09, 16:49
jak sprawdzić sondę?

akowa
06-02-09, 17:15
Jaki jest koszt wymiany tych rurek ?
Ile części? Ile robocizna?

Czy przy okazji juz robierania osłony wymieniałeś przewody hamulcowe?

U mnie jedno i drugie zardzewiałe...

tak, przewody hamulcowe wymieniłem.. i radzę ci zrobic to samo jezeli sa skorodowane bo moje po demontażu poprostu się rozpadły w rękach.. nie warto ryzykowac!!! teraz mam rurki miedziane.. stalowe oryginały były niestety słabo zabezpieczone przed korozją, mnie wymiana wyniosla ok250 razem z materiałem,
przewody paliwa to ok.150

jeżeli chodzi o sonde lambda to jezeli nie pali sie na tablicy check engine to można tylko sprawdzić w czasie jazdy na różnych prędkościach silnika z podłączonym komputerem.. czasem można zauważyc że coś jest nie tak jeżeli wciśniemy gaz do dechy.. wtedy silnik zaczyna się "krztusić"..

pozostałe czujniki to wieksza zabawa.. trzeba by zddemontowac i sprawdzić rezystancję w różnych temperaturach (nie robiłem tego) albo podmienić go na inny sprawdzony z innego auta.. ew kupic w ciemno jakąs używkę i podmienić (mi się udało).. lub pozostaje autoryzowany serwis.. :)

grze
11-02-09, 21:10
jak sprawdzić sondę?
tylko oscyloskopem. sprawdzenie u elektromechanika kosztuje ok. 40 zł