Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : zmiana głowicy w d15b7 na y7

coupe 15
03-02-09, 14:45
witam
chciałem zasiegnąć dokładniejszych porad na temat włożenia do d15b7 głowicy z silnika d16y7.
mój silnik powoli się kończy i zapadła decyzja o remoncie - tak owy mam zamiar przeprowadzić w mojej Hani ale potrzebuję porad ścisle związanych z tym swapem.
w planach jest włożenie:
- głowicy z silnika d16y7
-kolektor ssacy z d16z6
+spasowanie kanałów
-kolektor wydechowy 4-1 z jebaja
+spasowanie kanałów
-przepustnica 60mm z prelude+jakiś dolot
do tego wszystkiego to co normalnie przy remoncie
honowanie cylindrów, obniżenie głowicy o ok 0.5mm, nowe pierścienie, uszczelniacze zaworowe i panewki +oczywiście komplet uszczelek silnika
-kompletny zapłon z y7+kable
(jakie świece??)
moje pytanie brzmi : jak wygląda kwestia elektryki czy trzeba inny sterownik silnika, jak wygląda kwestia rozrządu (seria z d15b7 czy jakaś kombinacja), ile ok kosztuje wystrojenie tego na jakieś 135-140 KM(jeżeli to realne)

mile widziane jakieś fotostory jak ktoś ma ew. dokładny opis takiej modyfikacji

z góry dzieki:D:

artek0903
03-02-09, 16:20
Furious mial taka kombinacje, wystarczy chwile poszukac: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6078

Furious
03-02-09, 21:30
Lepszą głowicą jest ta z D16Z6 jednak :)

Pati
04-02-09, 19:37
ale jest ten fatalny vtec ktory halasuje pow 5000 obr...

remi_k
12-03-09, 18:14
Czy rzeczywiście opłaca się zakładać głowice y7 zamiast głowicy b2? Jestem w trakcie remontu (wymiana uszczelki pod głowicą, pierścienie, itd) i mam do wyboru remontować głowicę b2 (planowanie, frezowanie gniazd zaworowych) lub kupno w rozsądnej cenie głowicy y7. Nie piszcie ze najlepsza jest głowica z6, bo mam obd0-mpfi i nie mam aktualnie czasu na kolejne przeróbki. Czy zakładając głowice y7 na blok d15 mogę użyć starych śrub głowicy? chodzi mi o ich długość.