Zobacz pełną wersję : Sprzeglo w d14a2 (5d)
Chodzi mi o sprzeglo... jak przesiadlem sie przy kupnie to odrazu mnie to zaniepokoilo... bo lapie bardzo wysoko... ok 3/4 wysokosci... i nie wiem czy tak powinno byc czy to juz po prostu zjarane sprzeglo.... moze da sie t o jakos wyregulowac , naciagnac linke, czy cos. Jelsi bylo to sorki wielkie ale nie moglem znalesc
Sprzeglo nie jest na linke tylko hydrauliczne, regulacja oczywiscie jest (pedału) ale bardziej bym podejzewal zurzyte sprzeglo
Można z tym jeżdzić, też mi lapie bardzo wysoko :) Musisz sobie troszku mniej zrywać :P Wymiana wyjdzie gdzies kolo 800zl :/
No na takim sprzegle to nie ma mowy zeby sie scigac na zadnych swiatlach .... ogolnie to normalne ze sprzeglo w czasie jazdy przy ciezszej nodze i szybkich przyspieszeniach drzy ?? tzn jak sie np teraz w zimie poslizgam... i pozniej wyjade juz na zwykla droge... to rozpedze sie do 60 i jak poloze noge na przegle (nie wciskam) to czuje jak drzy...
hmm a moze to taki urok anglikow ? moja tez lapie wysoko sprzeglo ...
U mnie nie drzy, chyba, ze chodzi Ci o jakies mikrodrzenia... :/
tzn czuc pod noga ze drzy... musze sie przejechac czyims anglikiem zeby zobaczyc jak u innych jest sprzeglo... bo jesli tak ma byc wysoko... to jestem zaskoczony ... bo w 1 dzien ze 4 razy mi zgasl na swiatlach bo bylem nie przyzwyczajony... w tico lapalo mi nisko :P
Ho ho, tico w to nie mieszaj :P Ja mam anglika i nic nie drzy, moze faktycznie masz to sprzeglo juz mocno dojechane... albo cos sie odkrecilo ;)
Dokladnie mam taki sam problem, mi tez tak wysoko bierze i mialem sie juz pytac co moze byc przyczyna.
a teraz jak widze ze duzo osob ma ten sam problem to mysle sobie ze:
"Ten typ tak ma" :D:D:D:D:D:D:D:D:D
sprawdźcie płyn, może wymienicie na nowy i spróbujcie odpowietrzyć te wysoko biorące sprzęgła, jeździłem dwoma 5D i było normalnie, więc ten typ tak nie ma ;)
U mnie też bierze wysoko, ale nie uważam żeby było to jakąś wadą. U wujka w Mondeo jest to samo, a już jedno sprzęgło zjeździł wymienił na nowo i to nowe też bierze wysoko. Więc wydaje mi się że tak ma być i tyle. Wole żeby mi brało jak bierze niż tak jak u kumpla w Clio skok sprzęgła 3mm.
To i ja sie podłącze.
Zaczął mi sie zapadc do połowy pedał sprzęgła(wcześniej brał dość wysoko) i działa własnie dopiero od "dolnej połowki" ;) Nie wiecie co to moze być? Sprzegło robione 20 tys temu.
Nie no u mnie w dwóch anglikach sprzegło brało normalnie , czyli tak od połowy.
Jak miałem 5 gen. to tez tak samo brało .
A to ,że drży to może sprężyny od wycisku masz wyrobione. Czyli sprzęgło do roboty jest .
U mnie tez bierze wysoko i sam pisalem posta na ten temat. Tak jest u wielu osob w tych modelach i nie oznacza, ze jest zle. Ktos nawet pisal, ze wymienial sprzeglo i nadal ma to samo. Jesli wysprzegla dobrze, pedal nie twardnieje w trakcie pompowania i nie ma wyciekow to wszystko ok. Ja mam delikatne zapocenie na pompce sprzegla, ale tak male, ze mi nic plybu nie ubywa (pol roku temu mialem ten sam stan).
A drgania pedalu...jakos nie wydaje mi sie, zeby to moglo pochodzic od lozyska oporowego, bo sprzeglo jest sterowane hydraulicznie. Ja u siebie nie przykladalem tak delikatnie nogi, ale na pewno zawsze cos poczujesz, ale to moze brac sie z drgan silnika na poduszkach i samej jazdy. Moze okreslisc nam z jaka czestotliwoscia i amplituda drga ci pedal sprzegla ?
Jesli nic nie szarpie, plyn jest w normie (ja musze wymienic kiedy sbo mam juz zawartosc wody na granicy) to wszystko w porzadku.
post już stary, ale dołączę swoje uwagi
u mnie też sprzęgło łapało dość wysoko, czasami ślizgało mi się sprzęgło nieraz miałem problem z wystartowaniem na krzyżówce, no i któregoś pięknego dnia robiłem hamulce tył i jakoś przez pomyłkę nie do tego zbiorniczka się dobrałem, szczęście w nieszczęściu okazało się że mam cieknący wysprzeglik i bardzo zasyfiony płyn /sama rdza/ rozruszany i odpowietrzony bo trochę bąbelki puszczało a zbiorniczku było dno widać wymiana płynu na początek trochę się poprawiło
wysprzęglik wymieniony na nowy i cóż sprzęgło łapie prawie od samego dołu.
koszt 35zł wysprzęglik i 11 zł za 0,5l płunu ten sam co hamulcowy
demonobiker
28-06-11, 20:35
na drążece sprzęgło zaradziłem u siebie spsikania łapy od sprzęgłą tam głęboko w skrzyni silikonem w sprey'u i noga już nie drży.wysokość brania pedału można swobodnie regulować według uznania. za pedąłem sprzęgła jest nakrętka na popychaczu do pompy luzujecie i wkręcacie bądź wykręcacie popychacz nawet połowa obrotu da efekt.wiem bo sam robiłem po wymianie sprzęgła...