PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzeglo w d14a2 (5d)

Diups
21-01-06, 14:30
Chodzi mi o sprzeglo... jak przesiadlem sie przy kupnie to odrazu mnie to zaniepokoilo... bo lapie bardzo wysoko... ok 3/4 wysokosci... i nie wiem czy tak powinno byc czy to juz po prostu zjarane sprzeglo.... moze da sie t o jakos wyregulowac , naciagnac linke, czy cos. Jelsi bylo to sorki wielkie ale nie moglem znalesc

Furious
21-01-06, 15:00
Sprzeglo nie jest na linke tylko hydrauliczne, regulacja oczywiscie jest (pedału) ale bardziej bym podejzewal zurzyte sprzeglo

Leeo
21-01-06, 17:25
Można z tym jeżdzić, też mi lapie bardzo wysoko :) Musisz sobie troszku mniej zrywać :P Wymiana wyjdzie gdzies kolo 800zl :/

Diups
21-01-06, 17:50
No na takim sprzegle to nie ma mowy zeby sie scigac na zadnych swiatlach .... ogolnie to normalne ze sprzeglo w czasie jazdy przy ciezszej nodze i szybkich przyspieszeniach drzy ?? tzn jak sie np teraz w zimie poslizgam... i pozniej wyjade juz na zwykla droge... to rozpedze sie do 60 i jak poloze noge na przegle (nie wciskam) to czuje jak drzy...

wunat
21-01-06, 17:54
hmm a moze to taki urok anglikow ? moja tez lapie wysoko sprzeglo ...

Leeo
21-01-06, 17:55
U mnie nie drzy, chyba, ze chodzi Ci o jakies mikrodrzenia... :/

Diups
21-01-06, 17:57
tzn czuc pod noga ze drzy... musze sie przejechac czyims anglikiem zeby zobaczyc jak u innych jest sprzeglo... bo jesli tak ma byc wysoko... to jestem zaskoczony ... bo w 1 dzien ze 4 razy mi zgasl na swiatlach bo bylem nie przyzwyczajony... w tico lapalo mi nisko :P

Leeo
21-01-06, 18:31
Ho ho, tico w to nie mieszaj :P Ja mam anglika i nic nie drzy, moze faktycznie masz to sprzeglo juz mocno dojechane... albo cos sie odkrecilo ;)

vtecmatti
21-01-06, 18:48
Dokladnie mam taki sam problem, mi tez tak wysoko bierze i mialem sie juz pytac co moze byc przyczyna.

a teraz jak widze ze duzo osob ma ten sam problem to mysle sobie ze:

"Ten typ tak ma" :D:D:D:D:D:D:D:D:D

siemaR
22-01-06, 11:06
sprawdźcie płyn, może wymienicie na nowy i spróbujcie odpowietrzyć te wysoko biorące sprzęgła, jeździłem dwoma 5D i było normalnie, więc ten typ tak nie ma ;)

Cairo
22-01-06, 12:33
U mnie też bierze wysoko, ale nie uważam żeby było to jakąś wadą. U wujka w Mondeo jest to samo, a już jedno sprzęgło zjeździł wymienił na nowo i to nowe też bierze wysoko. Więc wydaje mi się że tak ma być i tyle. Wole żeby mi brało jak bierze niż tak jak u kumpla w Clio skok sprzęgła 3mm.

Maciek_K
22-01-06, 15:13
To i ja sie podłącze.
Zaczął mi sie zapadc do połowy pedał sprzęgła(wcześniej brał dość wysoko) i działa własnie dopiero od "dolnej połowki" ;) Nie wiecie co to moze być? Sprzegło robione 20 tys temu.

Maro
22-01-06, 15:59
Nie no u mnie w dwóch anglikach sprzegło brało normalnie , czyli tak od połowy.
Jak miałem 5 gen. to tez tak samo brało .
A to ,że drży to może sprężyny od wycisku masz wyrobione. Czyli sprzęgło do roboty jest .

gregorb
22-01-06, 18:48
U mnie tez bierze wysoko i sam pisalem posta na ten temat. Tak jest u wielu osob w tych modelach i nie oznacza, ze jest zle. Ktos nawet pisal, ze wymienial sprzeglo i nadal ma to samo. Jesli wysprzegla dobrze, pedal nie twardnieje w trakcie pompowania i nie ma wyciekow to wszystko ok. Ja mam delikatne zapocenie na pompce sprzegla, ale tak male, ze mi nic plybu nie ubywa (pol roku temu mialem ten sam stan).

A drgania pedalu...jakos nie wydaje mi sie, zeby to moglo pochodzic od lozyska oporowego, bo sprzeglo jest sterowane hydraulicznie. Ja u siebie nie przykladalem tak delikatnie nogi, ale na pewno zawsze cos poczujesz, ale to moze brac sie z drgan silnika na poduszkach i samej jazdy. Moze okreslisc nam z jaka czestotliwoscia i amplituda drga ci pedal sprzegla ?

Jesli nic nie szarpie, plyn jest w normie (ja musze wymienic kiedy sbo mam juz zawartosc wody na granicy) to wszystko w porzadku.

andrev123
28-06-11, 09:24
post już stary, ale dołączę swoje uwagi
u mnie też sprzęgło łapało dość wysoko, czasami ślizgało mi się sprzęgło nieraz miałem problem z wystartowaniem na krzyżówce, no i któregoś pięknego dnia robiłem hamulce tył i jakoś przez pomyłkę nie do tego zbiorniczka się dobrałem, szczęście w nieszczęściu okazało się że mam cieknący wysprzeglik i bardzo zasyfiony płyn /sama rdza/ rozruszany i odpowietrzony bo trochę bąbelki puszczało a zbiorniczku było dno widać wymiana płynu na początek trochę się poprawiło

wysprzęglik wymieniony na nowy i cóż sprzęgło łapie prawie od samego dołu.

koszt 35zł wysprzęglik i 11 zł za 0,5l płunu ten sam co hamulcowy

demonobiker
28-06-11, 20:35
na drążece sprzęgło zaradziłem u siebie spsikania łapy od sprzęgłą tam głęboko w skrzyni silikonem w sprey'u i noga już nie drży.wysokość brania pedału można swobodnie regulować według uznania. za pedąłem sprzęgła jest nakrętka na popychaczu do pompy luzujecie i wkręcacie bądź wykręcacie popychacz nawet połowa obrotu da efekt.wiem bo sam robiłem po wymianie sprzęgła...