PDA

Zobacz pełną wersję : Spryskiwacze reflektorów

spychu
02-02-09, 21:10
Szukałem ale nie znalazłem.

Jak się ma montaż OEMowych sprysków z 6gen ? Chodzi mi o to jak jest wpinana pompka wysokociśnieniowa ? W wiązkę od zwykłych sprysków ? Gdzie znajduje się przekaźnik tym sterujący ? Czy jest on nawet jeśli nie mamy sprysków ? Bo na podstawie EPC stwierdziłem, że pod zaślepką gdzie w 6gen znajdował się włącznik sprysków mam kostkę.

Czy ktoś kto to rozgryzał ma jakieś foty z prac ? Jakieś konkretne info know how ? :)

najemnik_
09-02-09, 19:19
Moge ci wyslac zdjecie przekaznika jak wyglada.

spychu
10-02-09, 10:57
Wiem jak wygląda przekaźnik. Ale dzięki.

MikeFoto
15-02-09, 22:04
Moze taki patencik?

http://www.allegro.pl/item554121693_spryskiwacze_reflektorow_spryskiwacz e_lamp_xenon.html

januwek
16-02-09, 23:09
Powiem szczerze że bardzo ciekawy patent. Montował ktoś to? Jest to warte tych pieniędzy???

Tompro
17-02-09, 09:25
Lepiej zamontować wysuwane od skody np. z takiego zestawu: http://allegro.pl/item552483545_spryskiwacze_reflektorow_xenon_lamp_ legalne_xenony.html
Miałem przez chwile włożone takie zwykłe i średnio to wygląda. Zmieniłem na te wysuwane i o niebo lepiej się prezentują. Tylko jest minus, że trzeba pomalować te osłony w kolor zderzaka. Ja się nie mam narazie kiedy wybrać do lakiernika to jeszcze na auto nie założyłem zderzaka z tymi spryskami ale można je spokojnie zamontować w zderzaku. Oczywiście trzeba sobie dorobić uchwyty do nich.

szamanm
19-02-09, 23:13
Lepiej zamontować wysuwane od skody np. z takiego zestawu: http://allegro.pl/item552483545_spryskiwacze_reflektorow_xenon_lamp_ legalne_xenony.html
Miałem przez chwile włożone takie zwykłe i średnio to wygląda. Zmieniłem na te wysuwane i o niebo lepiej się prezentują. Tylko jest minus, że trzeba pomalować te osłony w kolor zderzaka. Ja się nie mam narazie kiedy wybrać do lakiernika to jeszcze na auto nie założyłem zderzaka z tymi spryskami ale można je spokojnie zamontować w zderzaku. Oczywiście trzeba sobie dorobić uchwyty do nich.

Możesz wrzucić fotki zderzaka z tymi spryskiwaczami?
Testowałeś jak spryskują? Da się je ustawić tak żeby spryskiwały lampę? W skodzie są one ustawione przecież pod innym kontem.

Tompro
19-02-09, 23:21
Na razie mam zderzak nie założony i spryski też osobno. Główki daje się spokojnie regulować. Mam dziury w zderzaku zrobione tak, żeby pryskały na soczewki. Postaram się w weekend jakieś foto ogarnąć.

januwek
20-02-09, 10:18
To czekamy na foto:)

najemnik_
21-02-09, 20:18
Najlepiej jest zamontowac oryginalne spryskiwacze.Pelno jest anglikow z ktorych mozna zaadaptowac zestaw.A nie jakis pic z allegro ktory na odczepnego bedzie psiukal.

Tompro
21-02-09, 20:48
Najlepiej jest zamontowac oryginalne spryskiwacze.Pelno jest anglikow z ktorych mozna zaadaptowac zestaw.A nie jakis pic z allegro ktory na odczepnego bedzie psiukal.

Każdy robi to co lubi. Skoro według ciebie oryginalne spryskiwacze z wysokociśnieniową pompką które stosuje grupa VW będą gorzej pryskały jak oryginalne Hondy ze zwykłą pompką to sobie załóż oryginalne od Hondy. Mi się osobiście nie podoba jakiś czarny babol wystający ze zderzaka i nie założe ich bo mi popsują wygląd auta. A skoro można mieć i wygląd i funkcjonalność to ja wybieram opcje pomęczenia się z montażem ale zrobienia tak, żebym był zadowolony z efektu.

najemnik_
21-02-09, 21:49
Każdy robi to co lubi. Skoro według ciebie oryginalne spryskiwacze z wysokociśnieniową pompką które stosuje grupa VW będą gorzej pryskały jak oryginalne Hondy ze zwykłą pompką to sobie załóż oryginalne od Hondy. Mi się osobiście nie podoba jakiś czarny babol wystający ze zderzaka i nie założe ich bo mi popsują wygląd auta. A skoro można mieć i wygląd i funkcjonalność to ja wybieram opcje pomęczenia się z montażem ale zrobienia tak, żebym był zadowolony z efektu.
Uwazam ze pownienes najpierw sie dowiedziec jak to jest ze spryskiwaczami reflektorow w hondzie.Ile jest pompek,jaka posiadaja moc itp... zanim wydasz ocene.A ten czarny"babol" z pewnoscia lepiej wyglada niz honda z gadzetami made in VW.Ich ksztalt nie jest przypadkowy......

januwek
21-02-09, 22:57
Moim zdaniem panowie każdy dba o czystość swojego samochodu i przecira również lampy. I w moim przypadku spryski bedą służyły tylko i wyłącznie na odczepnego dla niebieskich jak xenony sobie wstawie.

Tompro
22-02-09, 08:51
Uwazam ze pownienes najpierw sie dowiedziec jak to jest ze spryskiwaczami reflektorow w hondzie.Ile jest pompek,jaka posiadaja moc itp... zanim wydasz ocene.A ten czarny"babol" z pewnoscia lepiej wyglada niz honda z gadzetami made in VW.

Szczerze to mało mnie obchodzi oryginalna pompka do spryskiwaczy od Hondy, chcesz to sobie szukaj i sprawdzaj. I jak już jesteś tak zorientowany to powinieneś wiedzieć, że do spryskiwaczy reflektorów w Hondzie jest jedna pompka montowana z tyłu zbiornika. I na pewno wystający czarny spryskiwacz lepiej wygląda niż wysuwane spryskiwacze które po skończeniu spryskiwania chowają się i są niewidoczne a u góry jest tylko zaślepka którą malujesz w kolor zderzaka. Chcesz to montuj oryginalne ale nie narzucaj innym, żeby to robili.

Ich ksztalt nie jest przypadkowy......
Jak masz ustawiane dysze to co za różnica jaki jest kształt i tak pryskają tak jak je ustawisz.

Tu macie porównanie na podstawie tematów kolegów z forum:
Spryskiwacze wysuwane:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=28035&highlight=spryskiwacze&page=2

Spryskiwacze wystające na stałe:
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=29957&highlight=spryskiwacze+lamp
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=27515&highlight=spryskiwacze

No i niech każdy sobie wybierze która opcja mu bardziej pasuje. Ja mam u siebie zderzak przerobiony pod opcje pierwszą czyli wysuwane, tylko chwilowo leży wszystko w częściach bo nie mam kiedy do malowania z tym pojechać.

najemnik_
22-02-09, 11:58
Szczerze to mało mnie obchodzi oryginalna pompka do spryskiwaczy od Hondy, chcesz to sobie szukaj i sprawdzaj. I jak już jesteś tak zorientowany to powinieneś wiedzieć, że do spryskiwaczy reflektorów w Hondzie jest jedna pompka montowana z tyłu zbiornika. I na pewno wystający czarny spryskiwacz lepiej wygląda niż wysuwane spryskiwacze które po skończeniu spryskiwania chowają się i są niewidoczne a u góry jest tylko zaślepka którą malujesz w kolor zderzaka. Chcesz to montuj oryginalne ale nie narzucaj innym, żeby to robili.

Sa 3 pompki w zbiorniczku z plynem .2 male do spryskiwaczow szyby przedniej,oraz tylnej.Oraz 3 wieksza do spryskiwaczy reflektorow.Ja nie musze uzupelniac swojej niewiedzy:)...
Nikt nikomu nic nie narzuca a wyraza swoja opinie.Sadzilem ze to oczywiste dla ciebie........

Tompro
22-02-09, 12:31
Sa 3 pompki w zbiorniczku z plynem .2 male do spryskiwaczow szyby przedniej,oraz tylnej.Oraz 3 wieksza do spryskiwaczy reflektorow.Ja nie musze uzupelniac swojej niewiedzy:)...
Nikt nikomu nic nie narzuca a wyraza swoja opinie.Sadzilem ze to oczywiste dla ciebie........

Jak piszesz o pompkach to precyzuj o których, bo zaczynasz temat pisząc o pompce do spryskiwaczy reflektorów a później wychodzi z następnego posta, że niby ogólnie o pompkach. To tak jakbyś pisał o silniku wycieraczek a skończył na silniku samochodu. Podałem linki i każdy może sobie wybrać. Tyle ode mnie w tym temacie.

Piotrek_87
22-11-12, 20:18
Mam problem ze spryskami reflektorów...

Dysze OEM Honda VI gen. EJ/EK + pompka wysokociśnieniowa Accord VI gen., podłączone osobno pod przycisk w środku. Wszystko działało dotąd jak należy.

Obecnie pompka owszem pracuje, ale ciśnienie jest zbyt słabe i nie tłoczy płynu odpowiednio do dyszy.
Poza tym nie wiem czy tak powinno być, że po wcisnięciu przycisku pompka nie pracuje ciągiem tylko chwilowo załącza się na 2-3 sekundy.
Sprysków używam rzadko i już nie pamiętam jak było wcześniej.

neo150
10-04-13, 21:40
Witam. Tak wygląda i działa moja "rzeźba"
http://www.fotosik.pl/video/3290d3002a92d413.html

szamanm
10-04-13, 23:50
Może napiszesz coś więcej o swoim rozwiązaniu. Jakich użyłeś dysz, jaka pompka? Może masz jakieś zdjęcia z postępu prac?

slayerek
11-04-13, 14:12
Może napiszesz coś więcej o swoim rozwiązaniu. Jakich użyłeś dysz, jaka pompka? Może masz jakieś zdjęcia z postępu prac?
x2

neo150
11-04-13, 18:30
Siemka. Widzę że się podobało ;-)
Przeróbki dokonałem w lipcu 2009 r.podczas malowania zderzaków pod kolor nadwozia (były czarne).
http://images38.fotosik.pl/2012/fdf8abc63d18f145.jpg
http://images48.fotosik.pl/661/409163cbbd4a3d22.jpg

Foto instrukcji nie robiłem ,bo kto "normalny" wziąłby się za taką rzeźbę w tak starym aucie ( wszyscy krytykowali
mój pomysł ), a jednak . Okazało się ,że nie tylko ja jestem nie do końca "normalny" i opłacało się .
Wracając do tematu. Koszty nie były duże więcej było dłubania :

- dysze ciśnieniowe wysuwane z zaślepkami od octavi I = 170pln
- zbiornik oryginalny z 3 pompkami od Hondy Civic Aerodeck = 50pln
- przycisk spryskiwaczy reflektorów z dimmerem = 35pln
- wąż śr.10 mm ok 3 m ok. = 10pln

Tak więc koszty są znośne za to Rzeźba ogromna.Trzeba samemu zrobić mocowanie spryskiwaczy. Ja mocowania wyspawałem
z małych kątowników i zamontowałem je w miejscu gdzie montowane są oryginalne halogeny. Otwory na spryskiwacz mają
małą tolerancję błędu względem zaślepek więc była mała panika.Wyszło ok . Polecam każdemu kto lubi od czasu do czasu zabłysnąć na drodze swoją Hanią.

P.S. Takie spryskiwacze nie załatwiają sprawy ( ze strony prawnej - temat rzeka!!!) montowania ksenonów w naszych lampach !!!!!

donald1992
11-04-13, 19:24
a mozna dac spryskiwacze do szyb?Bedzie to jakos dzialac?

neo150
11-04-13, 20:21
donald1992. spryskiwacze do szyb ?? jakoś będą działały ale czy te jakoś będzie Cię zadowalać i spełni zadanie ,czyli umyje lampe - wątpie!!
Kolega montował w accordzie spryskiwacze uniwersalne do lamp z allegro, podobne do spr. szyb ( może trochę większe ) i działały punktowo ( 2 strumienie na lampę ) na pompce z zestawu sikały jak dziadek z zaawansowaną prostatą. Dopiero jak odstąpiłem mu swoją od zestawu VW ( spr. od OCTAVI ) pompkę wysokociśnieniową dawały radę ale, nadal punktowo :-(
Trzeba by było przetestować i np. spryskiwacze "mgłowe" podłączyć pod pompkę wysokociśnieniową ( dedykowaną pod wysuwane spr. ) no i w tedy sam ocenisz działanie tego zestawu. Jak dam rade to w ciągu 2 tyg. skręcę film ze spryskiwaczami accorda.

donald1992
11-04-13, 20:31
wlasnie zastanawiam sie jak moglyby psikac do szyb..Nie uzywam tylnego spryskiwacza wiec jakbym uzyl pompki od tylnego spryska do lamp to moze jakos sikac..

neo150
11-04-13, 21:13
Pompka od spryskiwaczy jest za słaba. Oryginalny zbiornik na płyn od aerodeck ma 3 pompki , 2 do szyb i 1 większa wysokociśnieniowa do spryskiwaczy reflektorów i ta większa da radę. Na dodatek pewnie będzie pasowała do twojego zbiorniczka pod względem otworu lecz ze względu na to że jest większa będzie trzeba zamontować ją przy zbiorniczku a nie w zbiorniczku ( pompki są wciskane w obudowę zbiorniczka i tworzą jak by jedną całość).

P.S. Zbiornik od aerodeck jest automatycznie większy i ma poj. ok. 8-9l i wysikam go całego w niecałą minutę !!!!!!!! To jest moc.

donald1992
11-04-13, 21:54
ale wejdzie on do ej9?Czy trzeba dac tylko sama pompke?

neo150
11-04-13, 22:17
Raczej samą pompkę , ale kto pyta nie błądzi zapytaj na szrocie czy pasuje lub porównaj z fotami na allegro może pasuje ?

donald1992
12-04-13, 18:42
bede sie rozgladal bo mam xenon ale nie mam spryskow.Dzieki za rady:)

neo150
26-02-16, 17:35
na prośbę kolegi MM63
https://www.youtube.com/watch?v=9u1nNrSHkqE

MM63
26-02-16, 18:34
Dzięki Panie.
Piękna robota.

firstborne
27-02-16, 14:55
Na filmiku nie są przypadkiem zaadaptowane spryski z VW Golfa/Bory? Dobrze wyszło, chociaż designem kierowałbym się na stare "cycki" w zderzaku :D

Muzyk-Grzes
27-02-16, 15:00
Zawsze można założyć spryskiwacze z Accorda Coupe lub nieco wyższe z ATR.