Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zdiąć wskazówki w Vgen

Whiplash
02-02-09, 17:35
Przymiezam sie do zakupu takich oto tarcz http://www.moman.pl/index.php?a=opis&k=19&id=191
i jest maly problem, jak zdiac wskazowki i je zalozyc zeby nie przeklamywaly ??
z obrotami, predkoscia i temp nie powinno byc problemu (chyba ?? ) natomiast widze duzy problem z paliwem bo ten wskaznik nie opada jak sie wylaczy zaplon
Ktos pewnie juz to robil i moze opisac co i jak, Howto mile widziane :D

artek0903
02-02-09, 17:41
jak zdiac wskazowki i je zalozyc zeby nie przeklamywaly ??

z tego co wiem nie da sie tak, nie jeden juz probowal, ja bym nie ryzykowal ;)

kris-cf
02-02-09, 17:45
Lepiej tego nie rób bo na 99% wskazówki sie spier $#@%
A jak juz sie uprzesz to musisz je delikatnie podwazac z dwóch stron jednoczesnie.Ktos mi kiedys mówił ze zdejmował wskazówki za pomocą widelca,podkładasz pod wskazówke i ciągniesz do góry,moze sie uda.

Whiplash
02-02-09, 18:27
jak sie nie da to po kiego ch*** robia takie cyferblaty :/ jak sie nie da ich zalozyc :/ pewnie trzeba by rozwiercic otwor wskaznikow zeby skazowka przeszla a stare cyferblaty poroscinac przez srodek :(

Kufa a takie sa ladne te cyferblaty :D

yautja
02-02-09, 18:35
Nie jestem pewien, bo sam nie mam ale czy ich się nie zakłada bez zdejmowania wskazówek? Gdzieś na Forum był temat o indiglo i pisano, że zakłada się je bez dodatkowych kombinacji.

Mati_1979
02-02-09, 18:37
Ja ściągałem tylko od prędkości i obrotów ale resztę nie ruszałem. A żeby założyć tak jak było to położyłem licznik cyferblatem poziomo i lekko ruszałem licznikiem tak aby wskazówki się ustabilizowały i zaznaczyłem ich położenie i podczas zakładania starałem się żeby wskazywały poprzednie miejsce jakie zaznaczyłem. co do temperatury to wiadomo po nagrzaniu musi być wskazówka poziomo ale gorzej z paliwem (chyba że po wymianie wyjedziesz do zera paliwo i będziesz widział kiedy nie ma paliwa w danym wskazaniu)

Whiplash
02-02-09, 18:39
tak ale na indiglo widac ze maja wielkie otwory, ze skazowka przechodzi bez problemu ale na tych tego nie ma :( ale w sumie moze masz racje poprostu chyba napisze dio nich zeby powiedzieli co i jak

daniel_2007
02-02-09, 18:54
Ja ostatnio zakładałem białe tarcze przed kupnem skontaktowałem się z producentem i zamówiłem tarcze z większymi otworami na wskazówki tarcze założyłem bez zdejmowania wskazówek i jest ok

-=GrZeSiEk=-
02-02-09, 20:05
Takie pytanko czyli do tarcz indiglo nie trzeba zdejmowac wskazowek ???

Tompro
02-02-09, 20:49
Takie pytanko czyli do tarcz indiglo nie trzeba zdejmowac wskazowek ???

Nie trzeba. Ja mam tarcze od momana i nie ściągałem wskazówek do ich założenia.

Chipsy2
02-02-09, 21:18
Z własnego doświadczenie powiem tak . Ściągałem w swoim życiu z prędkościomierzy i obrotomierzy wskazówki ale nawet na szkoleniach bardzo odradzano ten manewr ze wskaźnikami temperatury i paliwka. Nawet przy nie ściąganiu wskazówek od temperatury i paliwa jest duża szansa na uszkodzenia wskaźnika ( sam tego doświadczyłem ).

Dino83
02-02-09, 22:08
Nic nie trzeba ściągać do tych indiglo.Obrotomierz przechodzi bez problemu, prędkościomierz też. Jedyny problem to przy temp. i paliwie tam trzeba dobrze celować,najlepiej jak jest mało paliwa.Te tarcze są giętkie i nie ma problemu z przekładaniem, większy problem miałem z pomalowaniem wskazówek :)

djj4ck
02-02-09, 23:08
z tego co wiem nie da sie tak, nie jeden juz probowal, ja bym nie ryzykowal ;)

Witam. Zdejmowałem w Mojej starej Hani :) i nic nie kłamało jak je założyłem :)

jak będziesz ściągał to potrzebujesz dwóch płaskich i szerokich śrubokrętów. równomiernie musisz wypychać podważając wskazówki. w obrotomierzu (mi bynajmniej) wyskoczyła cała igiełka. pamiętaj - jak bedziesz nasadzał wskazówki na OBROTOMIERZU I PRĘDKOŚCIOMIERZU to ustaw położenie wskazówki tak żeby pokazywała 7:30 jak na tarczy zegara. jak to poprawnie złożysz to zegary nie bedą Cię kłamały. Pozdrawiam. Jacek

Whiplash
03-02-09, 14:37
no i dostalem odpoweidz od momana, niestety do tych tarcz ktore chce sobie zalozyc trzeba zdiac wskazowki i orginalne tarcze, poniewaz sa one grawerowane i maja prawie 2mm grubosci.
Z obrotomierzem i predkosciomiezem to jeszcze zaden problem, najwiekszy widze z paliwem :mad: , a wlasnie moze da sie zdiec same wskazowki nie ruszajac tego czarnego plastiku do ktorego sa przymocowane czy tam przyklejone, wtedy bym sobie rozwiercil orwor w tarczy zeby przeszedl tylko przez mocowanie wskazowki i przykleil skazowki spowrotem, jak myslicie da sie cos takiego zrobic ??

djj4ck
04-02-09, 09:53
no i dostalem odpoweidz od momana, niestety do tych tarcz ktore chce sobie zalozyc trzeba zdiac wskazowki i orginalne tarcze, poniewaz sa one grawerowane i maja prawie 2mm grubosci.
Z obrotomierzem i predkosciomiezem to jeszcze zaden problem, najwiekszy widze z paliwem :mad: , a wlasnie moze da sie zdiec same wskazowki nie ruszajac tego czarnego plastiku do ktorego sa przymocowane czy tam przyklejone, wtedy bym sobie rozwiercil orwor w tarczy zeby przeszedl tylko przez mocowanie wskazowki i przykleil skazowki spowrotem, jak myslicie da sie cos takiego zrobic ??

Szczerze to a Accordzie Aerodecku z 87 r. próbowałem rozdzielać wskazówkę od tego czarnego plastiku i nie dało się (pękała za każdym razem) ja bym tego nie próbował bo może się to skończyć tym że będzie nowe ogłoszenie w dziale "kupie".

Powiem Ci tak - ja zmieniałem tez przy wskaźniku paliwa, a poradziłem sobie w taki sposób - są dwie kostki, ktore przychodza do licznika lewa i prawa, jak odepniesz którąś z nich to jak wtedy przekręcisz kluczykiem na pozycje II to zapalą Ci się kontrolki i wksaźnik paliwa pójdzie na maxa w dół. a dobrze wiesz że ten wskaźnik nie opada tak jak od temperatury tylko trzyma pozycje :) wiec zrób tak żeby Ci na maxa opadł i wtedy zaznacz sobie gdzie Ci grot wskaźnika pokazywał :) potem go ściągnij i pozakładaj tarcze, a na końcu to tak jak mówiłem :) załóż wskaźnik tak żeby grot Ci pokazywał idealnie tamto zaznaczone położenie i po ptokach :)

WAŻNE - Jeśli ta wskazówka Ci już opadła i robiłeś to tym sposobem jak to opisywałem to POD ŻADNYM POZOREM NIE USTAWIAJ KLUCZYKA w POZYCJI II !! Dopiero jak skończysz zakładanie wskaźników możesz to zrobić, bo inaczej wskazówka będzie Cię kłamac (chodzi o poziom paliwa).

Pozdrawiam. Jacek