PDA

Zobacz pe³n± wersjê : hamulec co pad³o?

Spoon
02-02-09, 09:02
Po nocy akcja wygl±da tak ze prawe tylne kolo jest hamowane po kilku metrach wszystko sie uk³ada i nic nie ociera jednak akcja powtarza sie codziennie rano kiedy auto stoi bez ruchu przez noc.
co siadlo ? t³oczek? hamulec o ktorym mowa - tarczowy

sodaone
02-02-09, 21:22
Czujesz szarpanie podczas przyspieszania ?

Je¶li nie odbija hamulec najprostszym powodem mo¿e by¶ zapowietrzony zacisk, mo¿e ¼le odbija rêczny. sprawd¼ czy objawy pojawiaj± siê po nocce kiedy samochód sta³ na zaci±gniêtym rêcznym i wtedy kiedy rêczny nie by³ zaci±gniêty.

tomMC
02-02-09, 22:24
s³uchaj, mam podobne objawy, te¿ pierwsze kilka metrów z rana jest z tarciem, 2-3 przyhamowania i wszystko wraca do normy.
ja zauwa¿y³em, ¿e jak s± cieplejsze dni i noce to wszystko jest ok.takie objawy w ogóle zaczê³y mi siê w t± zimê. nie rozbiera³em u siebie jeszcze, bo nie mam czasu, ale ja stawiam na du¿± wilgotno¶æ i to ¿e przy zimnej nocce na tarczach i klockach robi siê nalot (a'la) rdza. kto¶ potwierdzi/ zaprzeczy czy to mo¿liwe??
sprawd¼ z rana czy na tarczach nie ma nic niepokoj±cego.
jak co¶ u siebie zauwa¿ê to te¿ siê odezwê.

siemens_15
02-02-09, 23:29
Mam identyczne objawy, tzn. jak samochód postoi noc to przez kilka hamowañ co¶ trze w prawym bêbnie z ty³u. Po 2, 3 minutach wszystko jest jak nale¿y. :/

Spoon
03-02-09, 09:24
rêczny nie ma tutaj znaczenia sprawdza³em - problem jest my¶lê w hydraulice. my¶lê ze znaczenie ma tutaj pozycja - prawe tylne kolo jest najdalszym - w sensie od pompy hamulcowej. w sumie to mój pierwszy sezon po swapie z bêbnów. widzê ze kilka osób to dotyka - nie wiem jak bêdzie chwila cieplejszego dnia pewnie rozbiorê i zajrzê czy wszystko jest na miejscu i w miarê dobrym stanie