Zobacz pełną wersję : Łożysko sprzęgła czy skrzyni?
Witam
Mam problem, ponieważ w czasie jazdy jak zmianie bieg np z 2 na 3 lub 3 na 4 i samochod jest na malych obrotach (2 tyś) i jak dodaje gazu żeby przyśpieszyć to słychać tak jakby wibrujące łożysko.... szuranie, obcieranie....
Czy to jest ktoreś z łożysk w skrzyni czy może łozysko oporowe sprzęgła?
Prosze o pomoc bo nie wiem co naprawić
Mam silnik D14A4
juz trzeba bylo zostawic w tamtym temacie odkopanym, szumi na luzie a po wcisnieciu sprzegla cichnie? czy szumi przy wcisnietym sprzegle?
szumi na luzie a po wciśnieciu sprzegła cichnie ale oprócz tego dzieje sie tak podczas jazdy jak napisałem wyżej tylko podczas jazdy nie jest to szum lecz takie szuranie, obcieranie.
czyli łożyska skrzyni najprawdopodobniej , łożysko oporowe szumi po wciśnięciu sprzęgła, teraz tylko musisz się zdecydować czy zmieniasz skrzynie czy łożyska, numery łożysk w innym temacie poniżej bo niedawno odkopywany tez był
w takim razie czy ktoś powie ktore łożysko padło i jaki jest koszt wymiany?
Dopiero co były podane 3 łożyska, które trzeba wymienić - poszukaj ...
wiec chodzi tylko o wymiane tych trzech łożysk w skrzyni?
NTN 6205/26V16
NTN SX05A87NCS30PX1
NTN SX04A34V1
i bedzie juz wszystko OK?
to jeszcza ja dołącze sie do tematu - u mnie na razie w czasie jazdy szumów/tarcia nie słychać - jedynie czasem na postoju jak wyłącze nawiew to na luzie przy niewciśniętym sprzęgle słychać delikatny szum (ale też nie zawsze) - po wciśnięciu sprzęgła ustępuje - w środe wymieniam olej w skrzyni - pomoże, czy dać sobie spokój z wymiana oleju w skrzyni i od razu wymienić łożyska i przy okazji świerzy olej wlać??
Tak Booster - tylko trzeba znaleźć kogoś kto siedzi w skrzyniach bo przeciętny mechanik nastęka się i jeszcze policzy jak za zboże. Można kupić używkę ale ta usterka jest bardzo popularna.
Miodzio, jeżeli cicho szumi to sobie nawet głowy nie zawracaj - ja tak jeźdżę już ponad 40 kkm ;)
Miodzio, jeżeli cicho szumi to sobie nawet głowy nie zawracaj - ja tak jeźdżę już ponad 40 kkm ;)
dzięki za info - zobaczymy jeszcze jak to będzie po wymianie oleju w skrzyni, bo zauważyłem, że jak olej złapie troche temperatury to żeby usłyszeć ten szum musze sie naprawde mocno wsłuchać, a może jestem już po prostu przewrażliwiony i szukam 'dziury' w całym (2 lata jazdy fiatem - każdy nowy dźwięk oznaczał problemy... :P )
Ja niedawno wymieniłem trzy łożyska w skrzyni.Ku mojemu zdziwieniu pozostał szum, jest on teraz naprawdę niewielki, ale myślałem, że to go całkowicie wyeliminuje. Ojciec mówi, że mogą to być poprostu niewielkie luzy na zębatkach i takie wyrobione zębatki też potrafią leciutko szumieć.
Tak Booster - tylko trzeba znaleźć kogoś kto siedzi w skrzyniach bo przeciętny mechanik nastęka się i jeszcze policzy jak za zboże. Można kupić używkę ale ta usterka jest bardzo popularna.
Dzieki za podpowiedź. Niedługo biore sie za zrobienie tej skrzyni :)
Koledzy szumi niesamowicie od samego poczatku w mojej hance a od kupna jej zrobiłem jakies 35.000 kilometrów i nic sie nie dzieje a nie załuje jej gazu chodzi na maksa do odcinki