PDA

Zobacz pełną wersję : Jak odpowitrzyć ABS w 5D

chubik
01-02-09, 20:18
Jak w temacie.Ściągałem zaciski.Wyleciał cały płyn hamulcowy.Odpowietrzyłem przy zaciskach ale czy pomimo to powinienem odpowietrzyć pompe ABS?? Jeżeli tak to w jaki sposób? Miał ktos z tymn już do czynienia?

zeeuss
01-02-09, 20:23
Jak w temacie.Ściągałem zaciski.Wyleciał cały płyn hamulcowy.Odpowietrzyłem przy zaciskach ale czy pomimo to powinienem odpowietrzyć pompe ABS?? Jeżeli tak to w jaki sposób? Miał ktos z tymn już do czynienia?

Odpowietrzasz tak jak zwykłe hamulce, zaczynając od przedniego lewego koła, potem prawe przednie, prawe tylne i lewe tylne. Pompa ABS jest połączona z całym układem i zostanie odpowietrzona wraz z nim.:D
Fragment manuala:
Zamontowanie
1. Zamontowaç modulator, nast´pnie podΠàczyç przewody hamulcowe. Nakr´tki
koΠnierzowe dokr´ciç momentem 16 Nm (1,6 kGm).
2. PoΠàczyç zΠàczk´ zespoΠu modulatora w odwrotnej kolejnoÊci do procedury
rozΠàczania.
3. Zamontowaç podstaw´ akumulatora i akumulator.
4. Odpowietrzyç ukΠad, zaczynajàc od kóΠ przednich.
5. Uruchomiç silnik i sprawdziç czy kontrolka ABS gaÊnie.
6. Przeprowadziç jazd´ próbnà i sprawdziç czy kontrolka ABS nie zapala si´.

qba1983
01-02-09, 20:45
tak tylko ze w nanualu podaja jak odpowietrzac specjalnym urzadzeniem cisnieniowym.
z tego co sie orientuje, pompy abs nie da sie odpowietrzyc za pomoca wl/wyl hamulca...

ale jesli w zbiorniczku byl plyn to nie zapowietrzyla ci sie pompa.(najprawdopodobniej)
pompa zapowietrza sie kiedy na odcinku od pojemnika do modulatora dostanie sie powietrze...
wiec jesli tu bylo ok i nie przegapiles przy odpowietrzaniu dolac plynu to powinno byyc ok, jak nie to zostaje ci wizyta u mechanika z odpowiednim urzadzeniem

arass
01-02-09, 20:47
Dokładnie tak jak pisze kolega tylko zacznij od prawego tyłu, następnie lewy tył, prawy przód i lewy przód

chubik
01-02-09, 20:53
Właśnie w zbiorniczku była totalna susza bo auto stało z odpiętymi przewodami dwoma z tyłu tydzień.Wszystko zleciało.Zrobiłem tak :

Zalałem do pełna i odwietrzałem tak jak w książce "sam naprawiam..."

- prawy tył
-lewy przód
-lewy tył
-prawy przód.

I wydaje mi sie ,że pompa jest zapowietrzona.Jak można zdiagnozować ,że jest w niej powietrze?Pedał sie nie zapada.Ale wydaje mi się jakiś taki gumowy.Za miekki?Nie przeskoczy sie tego bez mechanika :DZalewanko pod ciśnieniem chyba mnie czeka :D

zeeuss
01-02-09, 21:15
Właśnie w zbiorniczku była totalna susza bo auto stało z odpiętymi przewodami dwoma z tyłu tydzień.Wszystko zleciało.Zrobiłem tak :

Zalałem do pełna i odwietrzałem tak jak w książce "sam naprawiam..."

- prawy tył
-lewy przód
-lewy tył
-prawy przód.

I wydaje mi sie ,że pompa jest zapowietrzona.Jak można zdiagnozować ,że jest w niej powietrze?Pedał sie nie zapada.Ale wydaje mi się jakiś taki gumowy.Za miekki?Nie przeskoczy sie tego bez mechanika :DZalewanko pod ciśnieniem chyba mnie czeka :D
Jeszcze raz fragment manuala:
Wymiana pΠynu hamulcowego. Odpowietrzanie
1. Wymiana pΠynu i odpowietrzanie sà takie same jak w normalnym ukΠadzie hamulcowym. Aby uΠatwiç odpowietrzanie zaczàç od
kóΠ przednich.
Pozatym działanie ABS-u możesz sam sprawdzić na mokrej nawierzchni (jakiś parking opuszczony), jeśli podczas hamowania poczujesz pulsowanie pedału hamulca to ABS działa, jeśli nie to wtedy zastanawiaj się jak odpowietrzyć pompę...;)

chubik
01-02-09, 21:58
zeeuss dzięki za odpowiedz :) Doczytałem manuala i nie ma tam jakiś filozofi.Odpowietrza się jak zwykły układ.O tyle lepszed są Hanki.W niemieckich gruzach trzeba jakieś cuda z komputerem robic ,żeby odpowietrzyć pompe.A u nas.Klucz 11,rurka i pomocnik :D Źle odpowietrzyłem.Od dupy strony :D Jutro się poprawie i powinno być git:D

bolas
03-02-09, 21:50
Z tego co wiem, i wcześniej tak robiłem to zwykły układ bez ABS-u odpowietrza się zaczynając od tylnej osi, z kolei układ hamulcowy z ABS-em zabieramy się za koło które znajduje się najbliżej pompy hamulcowej a kończymy na kole które jest najdalej pompy hamulcowej.

hondapg
20-05-13, 08:02
Zawsze czy z ABS-em czy bez, zaczyna sie od kola ktore jest najdalej od pompy hamulcowej.

lukwycz
20-05-13, 20:48
Zawsze czy z ABS-em czy bez, zaczyna sie od kola ktore jest najdalej od pompy hamulcowej.

To czy w takim razie manual się myli? Kolejność jest opisana dokładnie odwrotnie. (ABS: LP, PP, PT, LT)

stoowa
20-05-13, 22:10

ale wymysłiłeś... możesz podac argumenty popierajace Twoja teorie? bo poki co to pakujesz ludzi na mine wg chyba "widzi mi się"...

Vincent
20-05-13, 22:23
Kotlet

DamianPietras
29-09-13, 20:15
wow

chubik
02-10-13, 14:36
Toście odgrzali mój temat. Jak go zakładałem to mi jeszcze wąsy nie rosły LOL !!