Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : automatyczne załączanie klimy...

Leeo
01-02-09, 03:09
Automatyczne załączanie klimy przy włączaniu nawiewu na przednią szybę - macie u Was w autkach takie cuś? Mnie to troche drażni i bede probowal to zmienic, ale mam na poczatku pytanie - czy ktos juz tego probowal? Zostawiłem angielskie zdania, bo może ktoś sobie inaczej przetłumaczy :D

1. Turn Car Off WYŁĄCZ HONDZIE

2. Turn Temperature Knob To Full Blue (All the way to the left - Counter-Clock Wise) PRZESTAW POKRĘTŁO OD TEMPERATURY DO KOŃCA NA NIEBIESKIE POLE

3. Turn Vent Knob To Off (All the way to the left - Counter-Clock Wise) PRZESTAW POKRĘTŁÓ OD WENTYLACJI NA POZYCJĘ off

4. Hold Down Air Recirculation Button As Well As A/C Button PRZYTRZYMAJ JEDNOCZESNIE GUZIK OD WEWNĘTRZNEGO OBIEGU I GUZIK OD KLIMATYZACJI

5. Keep Both Buttons Depressed and Start Car TRZYMAJ NADAL GUZIKI I ODPAL SAMOCHÓD

6. Keep Both Buttons Depressed for 7 Seconds POTRZYMAJ GUZIKI WCIŚNIĘTE JESZCZE PRZEZ 7 SEKUND

7. *AC LIGHT SHOULD BLINK* LAMPKA OD KLIMY POWINNA ZACZĄĆ MIGAĆ

OD TERAZ BĘDZIESZ MIAŁ KONTROLE NAD ZAŁĄCZANIEM KLIMATYZACJI. BY POWRÓCIĆ DO POPRZEDNICH USTAWIEŃ POWTÓRZ PROCEDURĘ.

Pati_crx
01-02-09, 11:31
W europejczykach to nie działa bo już kiedys próbowałem, ale miałem ten sam problem w moim d17a1 i po przeszukaniu civicforums znalazlem ten sam sposob i zadziałał :D

Szejklo
01-02-09, 13:18
Potwierdzam,w sporcie klima działa tylko i wyłącznie na przycisk :D

agent
01-02-09, 13:53
A nie jest tak ze ten sposób działa tylko z klimą automatyczną? Bo co (jaki czujnik) miałby wiedzieć ze przekręciliscie pokrętło w pozycję na szybę w klimie manualnej?

Leeo
01-02-09, 14:13
ja mam manualna i pati na penwno tez mial, bo u nas nie bylo raczej automatycznej..

civicmax
01-02-09, 15:18
Można jakos jasniej? bo ja jakiś niekumaty chyba. Co mi to da? Ja mam akurat automatyczną jak biore nawiew na szybe automatycznie załacza sie klima...

jacor
01-02-09, 16:42
ja przy automatycznej tez mam że mi się klima załącza samoczynnie

Leeo
01-02-09, 17:57
hehe, no to jak Wam to pasuje, to ok :) Mnie to np irytuje, ze za kazdym razem jak wlaczam nawiew na szybe, to dziala klima. Pierwsza minuta dzialania klimy wystarcza do odparowania szyby, a potem nie jest do tego konieczna, wiec mozna wylaczyc wedlug wlasnej woli.

Jacor, nie wiedzialem, ze w EM2 byly automatyczne, bajer ! Na stany wychodzily chyba tylko manualne :/ Masz tez jakis miernik temperatury w aucie, zeby sprawdzic, czy trzyma ustawiona?

jacor
01-02-09, 19:52
normalne na pokrętle mam stopnie C i przełączam sobie na daną temperature. Leeo ja mam konkret fure :D:D:D

Leeo
01-02-09, 20:35
spadówa ;) wazne, ze mrozi :)

A co do sposobu przedstawionego przeze mnie, to mi cos nie podchodzi :) Pati, nadal mi sie wlacza wiatrak od klimy, mimo tego, ze blyskala dioda od zamkniecia obiegu(nie klimy jak w opisie) :/ Powiedz jeszcze jak Ty dokladnie to zrobiles? Gdzie miales ustawione pokretlo od kierunku nawiewu?

Pati_crx
02-02-09, 16:35
Z tego co pamiętam to trzeba trzymac az lampka od klimy sie zaswieci, a nie bedzie blyskala. Dla tych co nie kumaja to powiem, ze w amerykanskiej wersji jak wlaczy sie nawiew na szybe to zalacza sie klima i nie mozna jej wylaczyc dopoki jest na szybe ustawione, w europejczykach jest to odblokowane dlatego to temat nie dla was :P

PS: W amerykancu mialem klime manual i lepiej mmi sie jej uzywalo niz automatycznej w europejskim EM2 :D

Leeo
03-02-09, 01:20
Miles racje :) najpierw miganie wewnetrzenego obiegu, potem sie zapala AC i dziala :D

szeggy
03-02-09, 15:40
W autku z Japonii tez to zadziała?

Alchemiq
04-02-09, 12:27
a mnie nic nie wkurza :) bo klima włącza się automatycznie po zapaleniu silnika, tylko wtedy, jeśli przed wyłączeniem auta chodziła.. ;)

ps.
Leeo mogłeś wątek zatytułować "EM2 - automatyczne załączanie klimy... "

Leeo
04-02-09, 13:14
myślałem, żeby tak zatytułować, ale nie wiedziałem, ze to tylko EM2 ma taki myk :)

szeggy, a załącza Ci automatycznie klima tak, ze nie możesz jej wyłączyć przy nawiewie na szybę? Jak nie, to nie masz problemu :)

Po tym jak ja wykonałem ten zabieg, to sytuacja zmieniła się w taki sposób:
- wcześniej - przy ustawieniu pokrętła na nawiew na szybę, lub nogi+szyba załączała się automatycznie klima i to nawet bez zapalania kontrolki od A/C, wiec nie dało się tego w żaden sposób wyłączyć.
- teraz - przy takich samych ustawieniach też załącza się sama klima, ale zapala się juz kontrolka A/C i w każdej chwili mogę wyłączyć klimatyzacje :)

Pati_crx
04-02-09, 13:18
Podejrzewam, że w sedanach na rynek US też jest ta sama opcja. U mnie jak włączyło się nawiew na szybę, albo nogi i szybę to zapalała sie kontrolka od klimy, ale po naciśnięciu nie gasła u Ciebie widzę, że trochę inaczej już było, ale ważne że metoda działa :D

jozek_marek
19-03-09, 21:27
Potwierdzam,w sporcie klima działa tylko i wyłącznie na przycisk :D
nie prawda, u mnie wraz z przekręceniem na szybkę i klima się załącza. A cifff to również sport.

jedynie co muszę zrobić to wymienić czujnik temp w kabinie bo wydaje mi się że oszukuje o jakieś 4-5stopini. Denerwujące w trakcie upałów. Leciałem na wakacje to przy 26-28stopniach na zewnątrz klima chodziła na maksa włącznie z nawiewem. z przodu było miodzio ale z tyłu pasażerowie strasznie narzekali i prosili o otwarcie szyby. W porównaniu z accordem VII gen to na codzień jeżdżę 19-20stopni. w civicu musi być około 23-24 żeby była ta sama temp. fakt faktem że w acc jest 2 strefowa klima a w cifie 1.

Brad
22-03-09, 11:03
u mnie w sporcie po lifcie klima dziala na przycisk, ale u brata w sporcie przed liftem zalacza sie automatycznie jak nastawi nawiew na szybe:)

Jesse999
22-03-09, 13:56
umnie w EP2 jest taki myk! [kilma automatyczna wersja europa]

Drake111
15-03-10, 09:46
Ja mam EP2 2004r. z automatyczna klima i ten sposob jakos nie dziala.. dodaj iz auto jest made in UK. ale bede jeszcze tego probowal, tylko jedno pytanie gdzie ustawic pokretlo od kierunku nawiewu?

Napisalem do ASO i mam odpowiedz: EP2 z automatyczna klima
"jest to moduł sterowny automatycznie nie ma mozliwosci wyłaczenia"
dla jasnoci konsola wyglada u mnie tak:

http://lh4.ggpht.com/_z-uCgZpGaik/S5lVUsiUpqI/AAAAAAAAA2U/AGhmconi_U8/s512/100_1751%20%5B1024x768%5D.JPG