Zobacz pełną wersję : automatyczne załączanie klimy...
Automatyczne załączanie klimy przy włączaniu nawiewu na przednią szybę - macie u Was w autkach takie cuś? Mnie to troche drażni i bede probowal to zmienic, ale mam na poczatku pytanie - czy ktos juz tego probowal? Zostawiłem angielskie zdania, bo może ktoś sobie inaczej przetłumaczy :D
1. Turn Car Off WYŁĄCZ HONDZIE
2. Turn Temperature Knob To Full Blue (All the way to the left - Counter-Clock Wise) PRZESTAW POKRĘTŁO OD TEMPERATURY DO KOŃCA NA NIEBIESKIE POLE
3. Turn Vent Knob To Off (All the way to the left - Counter-Clock Wise) PRZESTAW POKRĘTŁÓ OD WENTYLACJI NA POZYCJĘ off
4. Hold Down Air Recirculation Button As Well As A/C Button PRZYTRZYMAJ JEDNOCZESNIE GUZIK OD WEWNĘTRZNEGO OBIEGU I GUZIK OD KLIMATYZACJI
5. Keep Both Buttons Depressed and Start Car TRZYMAJ NADAL GUZIKI I ODPAL SAMOCHÓD
6. Keep Both Buttons Depressed for 7 Seconds POTRZYMAJ GUZIKI WCIŚNIĘTE JESZCZE PRZEZ 7 SEKUND
7. *AC LIGHT SHOULD BLINK* LAMPKA OD KLIMY POWINNA ZACZĄĆ MIGAĆ
OD TERAZ BĘDZIESZ MIAŁ KONTROLE NAD ZAŁĄCZANIEM KLIMATYZACJI. BY POWRÓCIĆ DO POPRZEDNICH USTAWIEŃ POWTÓRZ PROCEDURĘ.
W europejczykach to nie działa bo już kiedys próbowałem, ale miałem ten sam problem w moim d17a1 i po przeszukaniu civicforums znalazlem ten sam sposob i zadziałał :D
Potwierdzam,w sporcie klima działa tylko i wyłącznie na przycisk :D
A nie jest tak ze ten sposób działa tylko z klimą automatyczną? Bo co (jaki czujnik) miałby wiedzieć ze przekręciliscie pokrętło w pozycję na szybę w klimie manualnej?
ja mam manualna i pati na penwno tez mial, bo u nas nie bylo raczej automatycznej..
Można jakos jasniej? bo ja jakiś niekumaty chyba. Co mi to da? Ja mam akurat automatyczną jak biore nawiew na szybe automatycznie załacza sie klima...
ja przy automatycznej tez mam że mi się klima załącza samoczynnie
hehe, no to jak Wam to pasuje, to ok :) Mnie to np irytuje, ze za kazdym razem jak wlaczam nawiew na szybe, to dziala klima. Pierwsza minuta dzialania klimy wystarcza do odparowania szyby, a potem nie jest do tego konieczna, wiec mozna wylaczyc wedlug wlasnej woli.
Jacor, nie wiedzialem, ze w EM2 byly automatyczne, bajer ! Na stany wychodzily chyba tylko manualne :/ Masz tez jakis miernik temperatury w aucie, zeby sprawdzic, czy trzyma ustawiona?
normalne na pokrętle mam stopnie C i przełączam sobie na daną temperature. Leeo ja mam konkret fure :D:D:D
spadówa ;) wazne, ze mrozi :)
A co do sposobu przedstawionego przeze mnie, to mi cos nie podchodzi :) Pati, nadal mi sie wlacza wiatrak od klimy, mimo tego, ze blyskala dioda od zamkniecia obiegu(nie klimy jak w opisie) :/ Powiedz jeszcze jak Ty dokladnie to zrobiles? Gdzie miales ustawione pokretlo od kierunku nawiewu?
Z tego co pamiętam to trzeba trzymac az lampka od klimy sie zaswieci, a nie bedzie blyskala. Dla tych co nie kumaja to powiem, ze w amerykanskiej wersji jak wlaczy sie nawiew na szybe to zalacza sie klima i nie mozna jej wylaczyc dopoki jest na szybe ustawione, w europejczykach jest to odblokowane dlatego to temat nie dla was :P
PS: W amerykancu mialem klime manual i lepiej mmi sie jej uzywalo niz automatycznej w europejskim EM2 :D
Miles racje :) najpierw miganie wewnetrzenego obiegu, potem sie zapala AC i dziala :D
W autku z Japonii tez to zadziała?
a mnie nic nie wkurza :) bo klima włącza się automatycznie po zapaleniu silnika, tylko wtedy, jeśli przed wyłączeniem auta chodziła.. ;)
ps.
Leeo mogłeś wątek zatytułować "EM2 - automatyczne załączanie klimy... "
myślałem, żeby tak zatytułować, ale nie wiedziałem, ze to tylko EM2 ma taki myk :)
szeggy, a załącza Ci automatycznie klima tak, ze nie możesz jej wyłączyć przy nawiewie na szybę? Jak nie, to nie masz problemu :)
Po tym jak ja wykonałem ten zabieg, to sytuacja zmieniła się w taki sposób:
- wcześniej - przy ustawieniu pokrętła na nawiew na szybę, lub nogi+szyba załączała się automatycznie klima i to nawet bez zapalania kontrolki od A/C, wiec nie dało się tego w żaden sposób wyłączyć.
- teraz - przy takich samych ustawieniach też załącza się sama klima, ale zapala się juz kontrolka A/C i w każdej chwili mogę wyłączyć klimatyzacje :)
Podejrzewam, że w sedanach na rynek US też jest ta sama opcja. U mnie jak włączyło się nawiew na szybę, albo nogi i szybę to zapalała sie kontrolka od klimy, ale po naciśnięciu nie gasła u Ciebie widzę, że trochę inaczej już było, ale ważne że metoda działa :D
jozek_marek
19-03-09, 21:27
Potwierdzam,w sporcie klima działa tylko i wyłącznie na przycisk :D
nie prawda, u mnie wraz z przekręceniem na szybkę i klima się załącza. A cifff to również sport.
jedynie co muszę zrobić to wymienić czujnik temp w kabinie bo wydaje mi się że oszukuje o jakieś 4-5stopini. Denerwujące w trakcie upałów. Leciałem na wakacje to przy 26-28stopniach na zewnątrz klima chodziła na maksa włącznie z nawiewem. z przodu było miodzio ale z tyłu pasażerowie strasznie narzekali i prosili o otwarcie szyby. W porównaniu z accordem VII gen to na codzień jeżdżę 19-20stopni. w civicu musi być około 23-24 żeby była ta sama temp. fakt faktem że w acc jest 2 strefowa klima a w cifie 1.
u mnie w sporcie po lifcie klima dziala na przycisk, ale u brata w sporcie przed liftem zalacza sie automatycznie jak nastawi nawiew na szybe:)
umnie w EP2 jest taki myk! [kilma automatyczna wersja europa]
Ja mam EP2 2004r. z automatyczna klima i ten sposob jakos nie dziala.. dodaj iz auto jest made in UK. ale bede jeszcze tego probowal, tylko jedno pytanie gdzie ustawic pokretlo od kierunku nawiewu?
Napisalem do ASO i mam odpowiedz: EP2 z automatyczna klima
"jest to moduł sterowny automatycznie nie ma mozliwosci wyłaczenia"
dla jasnoci konsola wyglada u mnie tak:
http://lh4.ggpht.com/_z-uCgZpGaik/S5lVUsiUpqI/AAAAAAAAA2U/AGhmconi_U8/s512/100_1751%20%5B1024x768%5D.JPG