PDA

Zobacz pełną wersję : jakie CB 300-400zł pomozta chooopy

MaTi04PJ
31-01-09, 17:42
witam tak jak w temacie mam zamiar kupic cb do mojego eg3 htb wraz z antena w tym przedziale co podalem max 100cm wys anteny inne po prostu do tego auto nie pasuja wzgledy stylistyczne;) tak wiec co polecacie panowie ;)

p.s nie wiedzialem gdzie wrzucic wiec niech moderator przeniesie jak nie pasi

sebush
31-01-09, 17:59
http://allegro.pl/item533635467_mega_okazja_cb_uniden_pro_520_xl_520 xl_wtyk.html

lub

http://allegro.pl/item537966243_cb_uniden_510_xl_510xl_wtyk_nowe_lod z.html

a antenka http://allegro.pl/item535855197_antena_cb_hustler_ic_100_sklep_krako w_faktura.html

kumpel ma 520 + ta antene i bardzo sobie chwali :) ewentulanie jakas presidenta

MaTi04PJ
31-01-09, 18:34
nio dosc fajny zestawik widze i za nie wielka kase dzieki za podpowiedz pozdrawiam i czekam na dalesze opinie;)

Bodzlo
31-01-09, 22:16
Tu nie ma co więcej pisac w tym przedziale cenowym to dobry zestaw choć na twoim miejscu brałbym jednak dłuzsza antene ML145 mam i tą i tą i jeszcze jakąś krótsza :D bo jak to mówia apetyt rosnie ...:D ML jeżdzi ze mną a dwie pozostałe pozyczyłem :D

Mobilek
31-01-09, 22:41
Osobiscie polecam zestaw UNIEDEN 520XL PRO + Antena Sirio ML 145 ( nie jakas podrobka tylko) zestawik bardzo dobrze sie spisuje w terenie zabudowanym jak i w trasie, antena 145 moze jest dluga ale zato jakos odbierania i nadawania jest o wiele lepsza no i wiekszy zasieg, wczesniej mialem Hustlera 1m to bylo stanowczo za malo. Ten zestaw jedzi obecnie u mnie i jeszcze paru kolegow i kazdy z Nas nie mial najmiejszych problemow i wszyscy sobie chwala a cena nie jest jakas straszna w porownaniu do wysokosci mandatu albo zaoszczedzonego czasu w korku :)

pppawelek
03-02-09, 17:04
Mam ten sam zestawik co kolega Mobilek i też polecam! Wg mnie najlepszy wybór za te pieniądze....

tomi77
04-02-09, 19:31
takie pytanie, bo w internecie dużo jest o braku deklaracji zgodności (czy homologacji) tych radyjek, i teraz pytanko jak to jest? bo dużo tego a w sumie wynika że nie można używać

dmx
04-02-09, 19:35
podobno Unideny utraciły homologację ale sam mam 520xl z Sirio 145 i jest git,poza tym nie słyszałem żeby kogoś karali za to radio;)

Manies
04-02-09, 20:29
podobno Unideny utraciły homologację ale sam mam 520xl z Sirio 145 i jest git,poza tym nie słyszałem żeby kogoś karali za to radio
Kiedyś gdzies była podana taka informacja ale jest nie prawdziwa odnośnie orginalnych radyjek. Radze wystrzegać sie przy zakupie super okazji typu Uniden520 za 180 zł są tak zwane refabrishery czyli radia które z fabryki wychodzą jako złom sa skupowane i sprzedawane jako sprawne po czym po zakupie działaja 2 tygodnie. Oryginał kosztuje ok.300zł do tego hustler 100 cm lub anteny Sirio(lepszy stuff) i mamy najlepszy zestaw do osobówki. Krótkie anteny typu President Florida nie spełniaja swojego zadania w osobówki bo jest za mała powierzchnia dachowa do tej anteny.

Jako lepszy sprzet polecam radio President Johny II i antenke coś z gamy Sirio.

Mobilek
05-02-09, 16:45
podobno Unideny utraciły homologację ale sam mam 520xl z Sirio 145 i jest git,poza tym nie słyszałem żeby kogoś karali za to radio;)

Zgadza sie niby one nie posiadaja Homologacji ale nie spotkalem sie z zadnym przypadkiem kontroli tego czy maja czy nie, jedynie sklepy oficjalnie nie moga sprzedawac tego radia z tego co sie kiedys dowiedzialem. Nie ma zakazu uzytkowania.

pppawelek
05-02-09, 18:04
Pytałem w dobrym sklepie z CB radiami i podobno był problem przez chwile z ta homologacja, ale juz jakis czas można je legalnie użytkować i sprzedawać w sklepach.

imm3
05-02-09, 19:49
Bierz unidena 520xl a antena do 1 metra to polecam ten zestaw
http://www.allegro.pl/item540969549_uniden_520_xl_wtyk_wilson_little_wil l_krakow.html
Do tej kwoty co szukasz to tylko uniden lepsze sa od nich presidenty ale to już inny przedział cenowy.

Nie ma żadnego problemu z homologacja radia sa dopuszczone do użytku.

A CB radia polecam kazdemu nie tylko na kontrole drogowe

Bzyk_
06-02-09, 19:58
Pokażcie tę obecną homologację. Uniden nie ma i raczej nie będzie miał homologacji u nas. A skoro nie ma homologacji to oficjalnie nie powinno się tego radia używać. Inna sprawa, że radio jest naprawdę za tę kasę super. I jeszcze nie słyszałem żeby misie czy ktokolwiek inny komuś sprawdzał papierki od radia.

imm3
07-02-09, 12:23
http://www.cb.nio.pl/homologacje/uniden-510.jpg

Grześ
07-02-09, 12:34
Tanim sprawdzonym zestawem nie dla maniaka będzie antena sirio AS 100 i radio emperor kenji asc (prawie jak president).

Bzyk_
07-02-09, 13:19

Zobacz jaka jest data. Dawno już stracili homologację. Uniden po prostu nie pcha się na Europę.

Polecam cały wątek:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic585871-90.html

Mobilek
07-02-09, 17:57

Kolego Uniden 510 posiada homologacje ale nie UNIDEN520 o ktorym tu wiekszosc mowila. Jak napisalem wczesniej lepiej dluzsza antenka bo same + sa jej no chyba ze dla kogos - jest jest dlugosc ale jak chce sie miec dobry odbior i zasieg nadawania to lepsza dluzsza :)

Bzyk_
07-02-09, 20:33
510 też nie ma homologacji

pawulon_
08-02-09, 15:29
dołóż troszeczke, kup alana 78 i turbo 1000

radyjko malutkie, swietnie sie miesci pomiedzy fotel pasazera a podlokietnik, mega wygodne, zbiera i nadaje jak talala

Manies
08-02-09, 15:58
Przestancie już z tą smieszną homolagcją jest czy nie ma jakie to ma znaczenie skoro wszyscy i tak twierdzą że nikt tego nie kontroluje. Jeżdze po austrii gdzie cb jest zabronione w osobówce i nigdy po mimo jakiś dziwnych kontroli nie miałem sprawdzania radia, dajcie spokuj! Uniden w swoim przedziale cenowym jest najlepszym radiem do osobówki i tyle! :D

januwek
16-02-09, 23:25
Koledzy mam alana 100 plus i powiem szczerze że bede zmieniał radio bo nie jestem zadowolony. Co polecacie? Tego unidena 520 czy presidenta Johny 2? Czy jakoś tak? I co powiecie o antenach presidenta? Dlaczego nie sprawdzają się do osobówki jak tu ktoś pisał??

dmx
16-02-09, 23:31
ja mam unidena 520 i styka jest git do tego antena sirio ml-145 i tez wystarczy nie potrzeba presidenta gośc w sklepie powiedział ze przy antenach to się głownie za firmę dopłaca :D

januwek
17-02-09, 00:06
A czy na takim pożądnym radiu też słychać trzaski i szumy? Bo u mnie nie ma filtrów i jak ktoś jest dalej albo coś to wogóle bardzo dużo słyszę szumów i trzasków. I czy jest różnica w którym miejscu na dachu postawi się antene?? I jeszcze jedno jak się antenę odkręca żeby schować to można ją w ten sposób rozstroić? I czy lepiej jest mieć antenę na magnes czy na stałe do karoseri przyczepioną??

dmx
17-02-09, 10:35
A czy na takim pożądnym radiu też słychać trzaski i szumy? Bo u mnie nie ma filtrów i jak ktoś jest dalej albo coś to wogóle bardzo dużo słyszę szumów i trzasków. I czy jest różnica w którym miejscu na dachu postawi się antene?? I jeszcze jedno jak się antenę odkręca żeby schować to można ją w ten sposób rozstroić? I czy lepiej jest mieć antenę na magnes czy na stałe do karoseri przyczepioną??

Trzaski słychać bo ja jeżdżę po Warszawie:D W trasie bez zarzutu:) Jak kupujesz antenę w sklepie to ją powinni dostroić i wtedy decydujesz w którym miejscu będziesz ją stawiał i do tego miejsca dostrajają najlepszy odbiór,jak ją chowasz tonie rozstrajasz.Co do ostatniego pytania to nie jestem pewien ale to chyba bez znaczenia jak antena jest dobrze dostrojona to i na magnes i jak przykręcona będzie to będzie dobrze działać

januwek
17-02-09, 11:00
A co polecacie z anten jeśli miała by być krótka? ok 1metr? Nie lepszy był by president? Może być droższa ale chodzi o to żeby to dobrze działało

Manies
17-02-09, 16:11
Do osobówki najlepsza antena to min 1 metr. Pisałem o Presidencie że sie nie nadaje ale na myśli miałem i z tego pamiętam napisałem President Florida krótka antenka ok. 50 cm. Jesli natomiast bedzie miała co najmniej metr to president jak najbardziej ale to już koszty większe. Ogólnie bardzo dobrze sie sprawdza antena Hustlera metróweczka, i ja osobiście brał bym z magnesem a dlaczego? bo tak! :D zawsze mozna ją zdjąc i schować:)

januwek
17-02-09, 22:57
A w takim razie lepiej metrową magnesówkę na dach czy lepiej taką Z półtora metra i przyczepić do tylniej klapy od dołu na taki uchwyt??

Manies
17-02-09, 23:18
Powiem tak im dłuższa antena tym lepiej a sposób w jaki ją zamocujesz na aucie to już twoja sprawa:D
Oczywiście mówimy o markowych antenach a nie krzakach ;)

piter123
21-02-09, 20:11
także polecam anteny Sirio, jak nie chcesz ml145 to są też krutsze 100cm sirio, też się dobrze spisuja, jadnak coś za coś :)

tm151
23-02-09, 07:43
Radio wystarczy spoookojnie Uniden 520, z anten to miałem Sirio AS 100 i szczerze mowiac nie byłem z niej zadowolony...teraz mam Presidenta Floride i jest suuuper!!!:D Z antenek polecam jeszcze Lemm'a...jeżeli juz Sirio to tylko ML145 bo ona jest jedną z lepszych w tej długości anten, wiem bo stroiłem każde z tutaj wymienionych:p

__________________ w najlepszym niedostrojonym radiu będą szumy, chociaż przy zestrojonych też sie mogą pojawić z różnych czynników, na to nie ma konkretnej reguły...oczywiście że jest różnica w miejscu w którym postawisz antene, jeżeli podepniesz refletometr to widać ze czasem przesunięcie o 5cm całkowicie zmienia parametry, dlatego jezeli juz na aucie zestroisz Antenę, po zdjęciu musisz w to samo miejsce ją założyc, aha i nie wierzyc w shity z Allegro ze gotowy, zestrojony zestaw:p bo wiekszej sciemy nie słyszałem, antene stroi sie na aucie, i położona w tym samym miejscu np w golfie a civicu bedzie miała zupełnie inny SWR!!! z reguły "lepsze" okazują sie anteny montażowe, ale ja bym nie dał Hanki "podziurawic":D

januwek
23-02-09, 16:37
Więc może mi poradzicie jakiś punkt gdzie mogę kupić oryginalne radio i antenę tak żeby nie trafić na jakiś bublowaty egzęplarz jak było wsześniej pisane o tanich radiach z allegro. Chodzi mi o okolice Warszawy lub Legionowa. A jeśli antena jest zamontowana na stałe to ją się odkręca i zostaje sam uchwyt czy nie? I czy przy magnesówce jak jest dostrojona do jakiegoś miejsca i ją zdejmiemy a póżniej postawimy w to samo miejsce ale troche obrócona według własnej osi to ma wpływ na odbiór już? I czy to prawda że takie przezroczyste naklejki pod antene żeby nie rysować lakieru zakłócają pracę radia???

Manies pisze : "Krótkie anteny typu President Florida nie spełniaja swojego zadania w osobówki bo jest za mała powierzchnia dachowa do tej anteny." a tm151 napisał: "teraz mam Presidenta Floride i jest suuuper!!!" to w końcu jak to jest?:)

ivan667
23-02-09, 16:54
ja uzywam unidena 510 z presidentem florida i zarowno w civicu czy w ducato ten zestaw zdawal egzamin jako "unikacz wszelkiego zła :) " ale nie spodziewaj sie sprzetu do pogaduszek na dlugie dystanse. ma poprostu maly zasieg. nie oszukujmy sie niecale 50 cm anteny na magnesie nie da CI zasiegu na 10 km. realne w obie strony to okolo 2-3 km. oczwiscie uslyszysz z powiedzmy 10 km jakiegos "wzmocnionego" nadawce ale on nawet twojego szumu nie poczuje. tak to jest ze taki zestaw lepiej wyłapuje bo tu duzo zalezy od nadawcy.
mi osobiscie sie sprawdza na trasie, z tym ze trzeba miec to na uwadze ze mozesz nie uslyszec rozmow gdzie nawzajem sie ostrzegaja i samemu zapytac mobilka z przeciwka jak tam sciezka na...
w mieiscie niestety szum trzask i malo przydatny dlatego nie uzywam ale kupilem go na trase. ja wiedzialem czego sie moge po tym zestawie spodziewac wiec jestem zadowolony.
Podsumowujac, jesli masz oczekiwania takie jak ja to bierz taki zestaw. jesli chcesz wiecej, kup U520 z batem 145 tak jak chlopaki polecaja i uwierz jak wyprobujesz dlugi bat szczegolnie nie na magnesie to nie spojrzysz na kijka 45cm florida :)

tm151
23-02-09, 20:12
Manies pisze : "Krótkie anteny typu President Florida nie spełniaja swojego zadania w osobówki bo jest za mała powierzchnia dachowa do tej anteny." a tm151 napisał: "teraz mam Presidenta Floride i jest suuuper!!!" to w końcu jak to jest? wiesz to czy sie komuś podoba czy nie to jest pojęcie względne...niektorym np radiostacja nie bedzie oodpowiadac bo np. japońskiego nie zna;p wg mnie nie ma sensu miec 25 30 km zasiegu jak w odległosci 2 km przed Tobą nagle rozstawi sie radiowoz...ja jestem zadowolony z zestawu Uniden 520 + President Florida, jak nie jestes jakims kierowca zawodowym i potrzebujesz zestawo do normalnego uzytku to ten Ci wystarczy.
I czy przy magnesówce jak jest dostrojona do jakiegoś miejsca i ją zdejmiemy a póżniej postawimy w to samo miejsce ale troche obrócona według własnej osi to ma wpływ na odbiór już? nie spotkałem się, jezeli ma wpływ na odbior to taki ze nie zauważysz różnicy;]

januwek
23-02-09, 21:05
Koledzy pisaliście o antenie sirio ml-125 a na allegro znalazłem president ml-145. Powiem tak mogę mieć i długą antene i górna granica na antene to 250zł ale nie chce żeby była łamana. Czy lepiej missourie?

dmx
24-02-09, 12:08
ja b\mam sirio ml-145 za jakieś 130 i jest git:)

tm151
24-02-09, 15:58
Sirio Ci wystarczy!

Manies
24-02-09, 17:45
Sirio to według mnie jak i również ludzi którzy sa o wiele lepiej zagłębieni w temat najlepsza firma od anten.
Odnosnie Presidenta Floridy to powiem tak jak chcesz mieć fajną antenke na dachu i nie wiele informacji na drodze to polecam ale jeżeli kupujesz radio po to by spełniało funkcjie do jakich służy to kup porządną antene conajmniej 1 metr.
Mówienie że na Floridzie jest super odbiór jest dla mnie śmieszną sprawą i świadczyć moze jedynie o braku doświadczenia z innym sprzętem.

Januwek powiem Ci tak jak chcesz mieć dobry sprzęt to kup nawet słabsze radio a dobrą antene bo na nawet mega *****istym radiu bez dobrej anteny nic nie zdziałasz, A Florida jest anteną typowo dla ludzi którzy stawiaja na wygląd a nie na funkcjonalnośc!! Na co dzień latam z Johnym II i Sirio anteną (ok.1 metra) w busie i miałem przyjemność :D dwa dni przetestować Floride i powiem Ci tak porównanie jak "gówno do twarogu"!! :D

januwek
24-02-09, 20:42
To znaczy poczekam aż dozbiore kasy i chciałem kupić i radio i antene presidenta. Nie chce na tym oszczedzać bo nie warto się potem wkur.... I myślałem o antenie presidenta ponad metr. Wiem że cena większa od tej sirio no ale tak jak nówię nie chce potem żałować. A radio to chyba kupię albo Johnego II albo Harego II. Wacham się teraz i myślę nad tą sirio ml-145. Bo zestaw który mam to jest o dupe potłuc. Musze go na allegro wystawić może będzie na nową antene:p

tm151
25-02-09, 07:15
Sirio to według mnie jak i również ludzi którzy sa o wiele lepiej zagłębieni w temat najlepsza firma od anten.
Odnosnie Presidenta Floridy to powiem tak jak chcesz mieć fajną antenke na dachu i nie wiele informacji na drodze to polecam ale jeżeli kupujesz radio po to by spełniało funkcjie do jakich służy to kup porządną antene conajmniej 1 metr.
Mówienie że na Floridzie jest super odbiór jest dla mnie śmieszną sprawą i świadczyć moze jedynie o braku doświadczenia z innym sprzętem.
Kolego miałem na aucie jedną i druga, dostroiłem jednych i drugich dziesiątki!!! Fakt Sirio ma lepszy zasięg, Florida ładniej wygląda, ale duzoo tej 1metrówce Sirio nie ustepuje!! (co innego model ML145) do jazdy typu 100km do szkoły w weekendy, czy trasa 30km gdzies do miasta w zupełności wystarczy!!! Nie wiem jak długo na niej jezdziłes jak to było wystrojone, ale ja jezdze na tym sprzecie od półtora roku, fakt jak siadłem do auta z ML145 to niebo a ziemia, ale mojego sprzętu nie mam zamiaru narazie zmieniac, bo się w zupełności sprawdza...poza tym nie do końca bym sie zgodził że Sirio robi najlepsze anteny, bo "najlepsze" to w tym temacie pojęcie względne, niektorzy maja Hustlera i świata poza nim nie widza, a inni nie założą na dach czegoś innego niz President...

nochikanin
25-03-09, 21:00
Witam wszystkich i przyłączam sie do dyskusji. Sam pzrymierzam do zakupu zestawu wczesnego ostrzegania przed misiaczkami :) Ciekawi mnie czy ktoś z Klubowiczów eksperymrntował z podłaczeniem radyjka "na stałe". Na celowniku jest półka w konsoli środkowej (civic 6gen) na samym dole, nad "miseczką" na pierdoły. Ktoś coś próbował?

dmx
25-03-09, 23:34
powiem Ci że nie wiem kto ale gdzieś widziałem u kogoś na forum tam umocowane radio na stałe i sam tez się przymierzam:)

Arks
26-03-09, 22:21
witam tak jak w temacie mam zamiar kupic cb do mojego eg3 htb wraz z antena w tym przedziale co podalem max 100cm wys anteny inne po prostu do tego auto nie pasuja wzgledy stylistyczne;) tak wiec co polecacie panowie ;)

p.s nie wiedzialem gdzie wrzucic wiec niech moderator przeniesie jak nie pasi

Polecam Unidena Pro520XL i antene magnes omega 27 sirio z magnesem o srednicy 125mm... Do 220 km/h jak nie ma duzego wiatru nie spadnie:D
Zasieg na trasie ok 10-12 km

nochikanin
28-03-09, 15:56
również oplecam unidena 520 xl bo właśnie zakupiłem i bardzo fajnie jak na razie. Do tego przymieżam sie do takiego tematu
http://allegro.pl/item581867584_kieszen_do_cb_uniden_president_5_wys ylka_od_ss.html teraz czeka mnie walka z zamontowaniem i bedzie naprawdę komforcik :)

dimo
28-03-09, 22:19
A ja mam radyjko omege i polecam jako legalna alternatywe dla unidena 520... antena Hustler IC100 (a wlasciwie jej podroba ale odbiera tak samo jak IC100, sprawdzalem)...
szerokości:D

januwek
30-03-09, 09:21
Ja mam tak założone CB w VIgenie http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=41089 a właściwie bardzo podobnie:)

Mobilek
31-03-09, 22:51
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8459e74c6466a62.html a ja mam tak w 5 gen moze duzo nie widac ale wycialem ta kieszen kupilem ramke do cb za 20zl wpasowalem i pod reka i nie kusi zlodziei

mc47
02-04-09, 00:14
http://www.allegro.pl/item588050547_antena_cb_president_missouri_w_wa.ht ml

a ja jeżdżę na takiej antenie i do tego uniden 520 ( antena nie dla wyglądu ale dla poręczności)

antena ma tylko 70 cm ale jak chciałem się coś dowiedziec to się dowiedziałem i zasięg na trasie to w granicach 4-5 km to w zasadzie zawsze (robiłem sobie pomiary z kolegami i nie tylko i sprawdzone)
robię jakieś 4000 na miecha i mam antene od roku
owszem nie mialem nigdy innej ale po co mam próbować inne skoro na tej mi wystarczy ... tak tak dłuższe baty zbiorą lepiej ale często zasięg na 10 km i więcej będzie przeszkadzał bo zamuli się to wszystko jakimiś ziomami z oddali co mają jakieś lipne sprzęty i tylko będą przeszkadzać
wiec jak ktoś po drugiej stronie ma normalne radio i antenę to się wszystko usłyszy ... a jak ktoś ma jakieś ścierwo to i antena na 5 m nie wystarczy :)

to też zależy jak ktoś potrzebuje z anteny korzystać .. jak trzeba często zdejmować (jak ja mam) to taka wystarczy w zupełności a jak nie to lepiej kupić ciut dłuższą za mniejsze pieniądze i będzie działać tak samo

pozdro