Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pompa wspomagania albo pasek

gregorb
18-01-06, 21:05
Od czasu jak nastaly silniejsze mrozy zauwazylem u siebie, ze jak odpalam zimny silnik po nocy to przez jakies 3 minuty mam takie swiszczenie jakby pasek ocieral gdzies o kolo pasowe. Wiem, ze ma to zwiazek z pompa wspomagania lub samym jej paskiem.
Pare tygodni temu, jak zmienialem zarowke w reflektorze, to wyjalem zbiorniczek plynu wspomagania z takiej wsuwki, zeby miec lepszy dostep, jednak zapomnialem go dobrze tam wsunac. Czesc plynu podczas jazdy (jakies 200ml) polecialo wlasnie mi na pasek i okolice. Plyn dolalem na drugi dzien i zbiorniczek trafil na swoje miejsce i wszystko bylo ok.
Jak teraz odpalam wlasnie silniku w te mrozy to mam takie gwizdzenie czy swisczenie pochodzace od tego paska lub pompy. Wiem, ze to na pewno stad pochodzi, bo jak na zimnym silniku krece kierownica w miejscu to glos sie nasila. Jednak po 3 minutach jazdy jest cisza jak makiem zasial.

Czy to moze byc to, ze pasek nasiaknal tym plynem i teraz w czasie mrozow jakos sie odzywa ?
Moze nie ma to zwiazku z tym, ze mi sie tam wlasnie wylal, a po prostu pasek szlag powoli trafia ?
Moze pompa...? Jednak wspomaganie dziala bez zadnego zarzutu.

jaqb
19-01-06, 21:30
he he mam cos podobnego, trwa to bardzo krotko i tylko jak jest zimno, tylko rano jak pierszy raz odpalam honde, pomiedzy 1500 - 2000 obr/min, potem sobie niknie i juz do konca dnia niema tego. Auto dziala poprawnie, wspoma tez ale niewiem jak sie tego pozbyc, nic nie cieknie wszystko szczelne..

byl u mnie kumpel berlingo wczoraj i tez mu tak swiszcze i gwizdze ale u niego non stop...moze to francuz i dlatego ;)

Rida
19-01-06, 22:10
i ja mam cos takiego i u moich rodzicow w escorcie tak jest :)

gregorb
19-01-06, 22:14
Widze, ze to dosyc popularna sprawa. Na forum H3M rowniez wiele osob potwierdzilo, ze to ma. Ale czy u Was jest tez tak ze uaktywnia sie to mocniej w takie mrozne dni ?

jaqb
19-01-06, 22:21
raczej tak jak jest zimno i tylko przy pierwszym odpaleniu auta danego dnia..........
nawet jak pare razy przegazuje to szybko niknie

LIO
19-01-06, 22:24
nic takiego nie mam

Lcfr
19-01-06, 22:51
czesc plynu podczas jazdy (jakies 200ml) polecialo wlasnie mi na pasek i okolice.

sprawdz czy zbiorniczek jest szczelny-->tzn czy pasek go nie przetarł do dziury...
Jezdzac z odczepionym zbiorniczkiem mozna go łatwo przetrzec i cieknie płyn ....
widzialem juz 3 takie cify z klejonym zbiorniczkiem, których własciciele zapomnieli go włozyc na miejsce po wymianie zarÓffffki :lol:
sprawdz lepiej...

Caingorn
19-01-06, 23:01
Czy to moze byc to, ze pasek nasiaknal tym plynem i teraz w czasie mrozow jakos sie odzywa ?

No i sam sobie odpowiedziałeś :grin:
Po za tym jak ja pojawiają sie "świerszcze" to znaczy że pasek sie slizga i nie pracuje jak powinien wiec trzeba naciągnać albo najwyzsza pora już zmienić

jaqb
19-01-06, 23:09
wlasnie ze to nie swierszcze ani pszczolka maja..........ciezko ten dzwiek okreslic

ciamek
20-01-06, 08:48
czesc plynu podczas jazdy (jakies 200ml) polecialo wlasnie mi na pasek i okolice.

sprawdz czy zbiorniczek jest szczelny-->tzn czy pasek go nie przetarł do dziury...
Jezdzac z odczepionym zbiorniczkiem mozna go łatwo przetrzec i cieknie płyn ....
widzialem juz 3 takie cify z klejonym zbiorniczkiem, których własciciele zapomnieli go włozyc na miejsce po wymianie zarÓffffki :lol:
sprawdz lepiej...

Tak wlasnie zrobilem kilka dni temu :/ W piatek 13tego... Ale zbiorniczek udalo sie zalepic zywica do mat szklanych i narazie sie trzyma.

Lcfr
20-01-06, 08:56
ano zdarza sie... :|
tez tak kiedys zrobilem :) (daaaawno bardzo)
teraz pamietam... ;)

gregorb
21-01-06, 00:42
Odpowiedz juz mam k..wa: w czasie gdy zbiorniczek nie byl wlozony w osadzenie to dolny przewod gumowy przetarl sie o kolo pasowe pompy i caly plyn wyciekl. Tak jezdzilem jakies 2 tygodnie. Na szczescie tylko jedna dluga trasa i 10km dziennie po miescie. Jutro mam zamiar wymienic ten przewod na nowy i teraz mam pytania. Mam nadzieje, ze pompa bedzie w porzadku po zalaniu pleju, bo teraz wycisza sie ona po jakis 5 minutach. Wspomaganie caly czas mam jak mialem.

1. Czy jest szansa, ze pompa bedzie w porzadku mimo ze na zimnym silniku (jak pracowala bez plynu) troche gwizdala na poczatku ?

2. Czy ten przewod mozna dostac w ASO i ile kosztuje ? Moze lepiej po prostu dorobic ?

3. Czy mozna zalac inny olej niz z ASO a jak nie to ile kosztuje 1litr tego oleju z ASO ?

PS. Nastepnym razem pojade wymienic zarowki do serwisu chyba

[ Dodano: Sob 21 Sty, 2006 ]
Sprawa zalatwiona.

Mechanik dorobil mi taki przewod - 20zl, w ASO krzykneli za ten przewod 150zl.

Olej w ASO - 20zl.