PDA

Zobacz pełną wersję : Osłona pod silnikiem

berserker1
29-01-09, 13:37
Posiadam Hondę 1.4 IS 5D rocznik 2000. Ostatnio wjechałem na takie wybrzuszenie na drodze i zawiesiłem się i ta osłona pod silnikiem pogięła się - zaczęła już trzeć o pasek, ale w porę wyłączyłem silnik i jakoś wypchnąłem za pomocą lewarka i podłożonych desek pod koło. Teraz te śrubki od osłony są całkowicie poluzowane-chciałbym wymienić ją na nową bo jest odkształcona.
Czy taniej będzie zamówić przez sklep internetowy i samemu to wymienić czy w serwisie?
Znalazłem na internecie koszt z wysyłką to 107 zł za nową:
http://www.wirtual.waw.pl/sklep/product_info.php/cPath/25_25017/products_id/25017005
Czy ta będzie dobra do mojego modelu?
Ile tam jest śrub mocujących tę osłonę?
Edytuj/Usuń Wiadomość

czara
30-01-09, 13:55
Czy taniej będzie zamówić przez sklep internetowy i samemu to wymienić czy w serwisie?

w serwisie zawsze jest drożej jesi taki element jest dostępny w sklepie to za pewne będzie tańszy no chyab ze serwisujesz Swoja hondę i chcesz wszystko mieć robione w serwisie:D, co do wymiany jeśli nie masz kanału to trochę sie nawojujesz z tym, ja kiedyś wymieniałem w innym aucie i wjechałem na takie podjazdy ale i tak sie trochę męczyłem bo to jednak na leżąco ;/ wybór zostawiam Tobie....

OSCAR
30-01-09, 14:34
vtam,

jak juz chcesz kupic nowa to spraw sobie pelna oslone taka jak w linku:
http://moto.allegro.pl/item537818628_oslona_silnika_honda_civic_95_00_rov er_400_420_pe.html
pasuje idealnie i zaslania cala komore silnika, nic ci nie chlapie z pod kol i idealnie pasuje.

a jak cchesz oryginal taka 1/3 z przodu to na allegro chodza po 40-60pln.
link: http://moto.allegro.pl/item535020442_oslona_silnika_honda_civic_5d_vti_95 _00.html

na kanale wymienia sie raz dwa.
pozdrawiam

berserker1
30-01-09, 14:57
vtam,

jak juz chcesz kupic nowa to spraw sobie pelna oslone taka jak w linku:
http://moto.allegro.pl/item537818628_oslona_silnika_honda_civic_95_00_rov er_400_420_pe.html
pasuje idealnie i zaslania cala komore silnika, nic ci nie chlapie z pod kol i idealnie pasuje.

Tak tylko, że ta osłona jest do silników diesla może nie pasować do benzyny...
Zamówiłem już nową - może trochę drogo 116 zł z transportem, ale nowa, a w moich terenach raczej musieliby i tak sprowadzać bo to małe miasteczko gdzie mieszkam:)
Sam założę to i tak wyjdzie pewnie taniej niż miałbym w serwisie to zrobić...

OSCAR
30-01-09, 19:34
Tak tylko, że ta osłona jest do silników diesla może nie pasować do benzyny...
..

wiem co pisze, skoro mowie ze pasuje to pasuje, kupilem u tego goscia wlasnie taka do disla i idealnie pasuje do vti, jakby nie patrzec benzyna.
mechanik, ktory mi to zakladal przy okazji zmiany oleju myslal ze to oem, ladnie wykonane i do tego tylko przykrecic bez zadnego docinania.

pozdrawiam

MikeFoto
31-01-09, 23:44
wiem co pisze, skoro mowie ze pasuje to pasuje, kupilem u tego goscia wlasnie taka do disla i idealnie pasuje do vti, jakby nie patrzec benzyna.

Oscar kiedys zalozyalem temat z pytaniem w sprawie takiej dokładki ale nikt nie napisal nic sensownego na ten temat, nareszcie wartościowa odpowiedz.

Powiedz mi jakie sa wady / zalety takiej oslony, najbardziej jestem ciekaw czy:
- autko jest bardziej ciche?
- czy silnik sie mniej brudzi, czy wogole woda (np. bloto posniegowe) dostaje sie mimo to do komory silnika
- czy sie nie przegrzewa (niektorzy motywowali brak sensownosci montazu takiej oslony zmniejszonym chlodzeniem miski olejowej a co zatym idzie calego silnika
- czy przez czas ekspoatacji oslona gdzies pekla, uszkodzila sie?

Dzieki za info

OSCAR
01-02-09, 09:52
Oscar kiedys zalozyalem temat z pytaniem w sprawie takiej dokładki ale nikt nie napisal nic sensownego na ten temat, nareszcie wartościowa odpowiedz.

Powiedz mi jakie sa wady / zalety takiej oslony, najbardziej jestem ciekaw czy:
- autko jest bardziej ciche?
- czy silnik sie mniej brudzi, czy wogole woda (np. bloto posniegowe) dostaje sie mimo to do komory silnika
- czy sie nie przegrzewa (niektorzy motywowali brak sensownosci montazu takiej oslony zmniejszonym chlodzeniem miski olejowej a co zatym idzie calego silnika
- czy przez czas ekspoatacji oslona gdzies pekla, uszkodzila sie?

Dzieki za info

uzywam jej juz ponad rok, przez ten okres nigdy temperatuta nie doszla mi nawe do polowy. czy jest ciszej? na to liczylem byc moze jest trudno mi to ocenic (ale powinno byc), silnik mniej sie brudzi jasna sprawa. nigdzige mi nie pekla i raczej nie peknie, material jest dobrej jakosci.

wada jest chyba tylko jedna, mniejsza kontrola auta od spodu. zazwyczaj jak bylem na kanale to ogladalem auto od spodu czy cos niepokojacego nie wylazi, z oslona praktyznie cala komora jest przykryta, wiec nie da rady rzucic okiem na silnik, poloski, miske, kolektor itd. i w pore zauwazyc jaka awarie.
no moze druga wada, ale mnie ona nie dotyczy tylko mechanika, ktory zmiania olej, musi pare srubek wiecej odkrecic. niby jest w tej oslonie taka klapka zeby wymienic olej, ale jest troche za mala i nie jest to wygodne - mechanik zazwyczaj sciaga cala oslone.

pozdrawiam

jjurgiel
01-02-09, 19:03
czy jest jakieś mocowanie w tylnej części tej osłony bo fabryczna jest mocowana tylko z przodu a tył wisi luźno

OSCAR
01-02-09, 19:54
tu masz zdjecie z otworami montazowymi:

wszystko ladnie sie przykreca, nic nie wisi. osobiscie tego nie przykrecalem ale mechanik mowil, ze pasuje pieknie i przy wymianie oleju u innego miechanika tez nie mial zadnyhc problemow zeby przykrecic ta oslone.

pozdrawiam

zeeuss
01-02-09, 20:40
tu masz zdjecie z otworami montazowymi:

wszystko ladnie sie przykreca, nic nie wisi. osobiscie tego nie przykrecalem ale mechanik mowil, ze pasuje pieknie i przy wymianie oleju u innego miechanika tez nie mial zadnyhc problemow zeby przykrecic ta oslone.

pozdrawiam

Ja też posiadam osłonę (fabryczna) sam wymieniałem olej i nie ściągałem całej osłony, tylko tą klapkę do wymiany oleju (3 zatrzaski) i było dość miejsca by olej spuścić i filtr wymienić. Ale mam silnik Diesla, to może dlatego bo większy...;)