Zaloguj siê

Zobacz pe³n± wersjê : ch³odnica, p³yn, ubytek...pomocy

yogiszczecin
28-01-09, 21:19
Witam, mam takie objawy,¿e znika mi p³yn ch³odniczy.
To raczej nie uszczelka g³owicy, bo auto zapala bez problemu nawet w temperaturze ujemnej i po kilku dniach postoju. Oleju nie ubywa i nie przybywa. Pod korkiem wlewu oleju nie ma szlamu.
Ostatnio zmieni³em przewody od ch³odnicy i przewód od bloku silnika do regulatora nagrzewnicy.
W ch³odnicy jest p³yn, auto siê nie grzeje ale znika p³yn ze zbiornika wyrównawczego. Zbiorniczek te¿ nie ma dziurki. Zaobserwowa³em natomiast,¿e jak siê auto nagrzeje to paruje ch³odnica od strony wentylatora!?!?! Czy to normalny objaw? Ch³odnica by³a wymieniona w 2007 roku. Czy mo¿e to wina korka ch³odnicy? Mam na 1.1. bara. Auto to civic eg8 d15b2 z 1992 roku.

patyk_lks
28-01-09, 21:32
jak paruje to musi byc jakis wyciek. Woda leci na chlodnice i stad ta para.

airman
28-01-09, 21:36
Mi puszcza³a ch³odnica, ale by³a od nowo¶ci:) Od roku mam nowa... mimo wszystko pewnie jednak uszczelka, co do korka to by¶ widzia³ chodzia¿ jaki¶ osad jak by puszcza³.

Wojtek Ksiezopolski
28-01-09, 22:36
sprawdz termostat... niedogrzany samochod moze byc powodem znikania plynu

yogiszczecin
28-01-09, 22:47
w³a¶nie termostat chyba chodzi OK, auto po oko³o 3km ³apie temperaturê robocz± i j± trzyma. Ogrzewanie bardzo wydajne.

a mo¿e to ma znaczenie.. ch³odnica zalana jest p³ynem ró¿owym (borygo) mo¿e inny p³yn by by³ leprzy?

WaSSIL
28-01-09, 23:56
ch³odnica zalana jest p³ynem ró¿owym (borygo) mo¿e inny p³yn by by³ leprzy?
nie ma to znaczenia - raczej obstawiam wyciek/ w±¿/ch³odnica - nie zaczê³o ci go ubywaæ po jakim¶ modzeniu ??wymiana p³ynu?? mo¿e uk³ad zapowietrzony...

sprawdz termostat... niedogrzany samochod moze byc powodem znikania plynu
pisze ¿e nie gubi temperatury, wiêc teoretycznie termostat bêdzie na pewno ok

yogiszczecin
29-01-09, 00:00
raczej nie. Auto sprowadzi³em z DE we wrze¶niu i dolalem p³ynu bo by³o sucho w zbiorniczku. Zrobi³em jakie¶ 4-5kkm i znów pusto by³o nawet w ch³odnicy. Przebieg ma 260kkm i chyba byl lekko bity w przód dla tego nowa jest chlodnica.

d1ck
29-01-09, 00:36
mialem ten sam problem ale sam ustal. wymienilem rozrzad paski olej swiece i nagle przestalo ubywac. powiem szczerze ze moze to byc przyczyna korka chlodnicy (nieszczelnosc pod pewnym cisnieniem) lub wezyk z wyrownawczego.
mi widac lekki wyciek pod korkiem chlonicy wiec albo wezyk albo korek. pzdr

kwiatu88
29-01-09, 08:32
byc moze pompa wody przepuszcza mam podobny problem, obecnie cienko z kas± a jak pompa to i caly rozrz±d siê robi narazie zalalem prestone (STP tez jest dobry). I nie ubywa. Ma inn± konsystencje bardziej lepk± i uszczelnia uklad chlodzenia. Na borygo czy tam innym syfie z orlenu co chwile gubilem plyn. Moze to czysty zbieg okolicznosci ale... Decyzje zostawiam Tobie.

Whiplash
29-01-09, 09:02
byc moze pompa wody przepuszcza mam podobny problem,
dokladnie tak, a pod autem nie bedzie sladow plynu, bo leci na miske olejowa i odparowuje, ja dopiero ostatnio zauwazylem gdzi emi plyn spi***, jak pompa zatrzela lac jak z kranu:( wymienilem i jest OK

MrUkAs
29-01-09, 09:30
Mam ten sam problem, z ktorym walcze od kupna samochodu (rok temu kupilem). MIanowicie ucieka mi plyn z chlodnicy. Auto zapala bez problemow, nawet po dlugich postojach i duzych mrozach. Pod korkiem wlewu oleju nie ma masla, na bagnecie olej bez z mian nie przybywa go, jedynie ubywa. Korek od chlodnicy wymienialem, bo myslalem ze to korek. Jednak teraz pod korkiem widze jakby minimalny osad, ale i tak sadze, ze to nie od korka. Wycieku zadnego nie zauwazylem, pod autem suchutko. Plynu teraz to mi ubywa jakies 0,5l na jakies 200km to strasznie duzo :( Dolewalem uszczelniacza do chlodnicy, ale w niczym nie pomogl...Nie mam juz pomyslow na to i sil :/ Jezdze i dolewam plynu, ale jest to denerwujace bo jak nie doleje plynu, to w korkach temperatura podnosi mi sie o jakies 3-4mm na skali. Termostat chyba ok, bo auto lapie temperature szybko i ja trzyma.

kwiatu88, ja mam jakis niemiecki plyn i jakbym teraz przeszedl na prestone to myslisz, ze chociaz cos by organiczylo ubytki? No i czy moge tak sobie przejsc na prestone mieszajac z tym niemieckim??

kwiatu88
02-02-09, 23:45
prestone tak samo jak i stp mozna mieszac z kazdym rodzajem i kolorem ktory masz juz w chlodnicy ale NIE Z WOD¡. Nielej uszczelniaczy to syf, raz góra dwa razy a potem dupa niepomoze a moze jeszcze zaszkodzic to takie dorazne uleczenie hmm jak piwo na kaca:P

MrUkAs
03-02-09, 09:11
No juz wiecej nie leje, bo i tak juz nie pomaga. Ogolnie gdy tylko wlalem to nic nie pomoglo...Nie wiem gdzie dalej szukac przyczyny.

yogiszczecin
03-02-09, 23:38
no i Honda osta³a now± pompê wody bo ze starej siê la³o!