PDA

Zobacz pełną wersję : półka civic

bartek3
17-01-06, 18:34
mam pytanie z czego najlepiej zrobic tylna polke w civicu z 92r 3d.ma to byc pod glosniki6/9 helixa.

_Qba_
17-01-06, 19:10
no coz jak zawsze najlepszy bedzie mdf. tansza wersja plyta wiorowa lub jakas sklejka. w kazdym przypadku grubosc najlepiej ok 15-20mm

graf78
17-01-06, 19:22
mam pytanie z czego najlepiej zrobic tylna polke w civicu z 92r 3d.ma to byc pod glosniki6/9 helixa.

MDF kupisz w OBI, pomysl jeszcze nad mocowanie tel polki zeby przy ewentualnej kolizji nie pofrunela z glosnikami do przodu bo moze byc to nie bezpieczne. Ja sie ineteresuje car audio i naglosnilem kilka aut i szczerze to ci odradzam montowac glosniki w tylna polke (chyba ze masz kino w aucie ). Polecam zamontowac z przodu 13-16tki w wytlumione drzwi + tweeter w deske/slupek, a do tego subwoofer 25 cm do bagaznika (25tka wystarczy bo civ jest maly). Z glosnikow polecam Hertza ESK, podlacz to wszytko pod wzmak 4 kanalowy lub glosniki pod radio a sub zasil wzmakiem kanalowym. Dodam ze poprawnie zamonotawany przod z glosnikiem 16tka w wytlumionych drzwiach daje duzo wiecej basu niz 6x9 w polce. Pozdrawiam

emg
17-01-06, 19:42
Tylna półka zawsze poleci do przodu przy większej kolizji ucinając przy okazji głowy. Chyba że stelaż półki przyspawa się do karoserii.

Najlepszy jest mdf 18mm, bo cieńszy z biegiem czasu się zapadnie

Kvasir
17-01-06, 19:53
Zgadzam się z przedmówcą. Osobiście jak kupiłem auto miałem w tylnej półce głośniczki i je wywaliłem bo denerwował mnie dzwiek dochodzący z tyłu. Najlepszym wyjściem w tym aucie są 16 na przód (z tańszych niż hertz polecam BLAUPUNKT) tweetery w słupki, wygłuszenie drzwi i bagarznika i sub do niego.

Jeżeli jednak będziesz upierał się przy tylnej półce to zrób to ze sklejki (wystarczy 10 - 12 mm) i od spodu wzmocnij ją kontownikiem z aluminium. Wystarczy malutki kontownik o ściankach 5 mm a półka na 100% się nie wygnie.

bartek3
17-01-06, 20:01
no to daliscie mi teraz do myslenia z ta tylna polka.chyba zrobie tak jak mowicie.pomysle cos nad tym prozdem i jakis wooferke do tylu.dzieki za podpowiec. :)

NFS
17-01-06, 22:45
proponuje Ci zapomniec o głosnikach w polke bo to rozwiazanie rodem z wiejskiego tunningu kaszlaka lub do kina(jak napisał wczesniej graf78).

polecam z tanszych sinuslive, wygłusz, zamontuj, zapomnisz o połce.

TDP
17-01-06, 22:56
zgadzam się, ze 6x9 nie ma sensu - ale z braku pieniedzy czemu nie
ale w moim pierwszym autku (sejcento) zrobiłem sobie półke - mdf - siatka + materiał dźwięko przepuszczający i było super 6x9 infinity grały nieziemsko miałem wtedy radyjko pionnierka i było ustawione ze z tyłu leciał tylko bas ... a przód robił za gwizdki (10cm)

Kvasir
18-01-06, 01:01
W tym przypadku zamiast wydawac pieniadze na 6/9 kupic jakies 16 i na mdf wmontowac w drzwiczki a suba sie wstawi jak bedzie doplyw gotowki, na samych 16 w drzwiach i tak lepszy efekt niz na czymkolwiek w tylnej polce.

Red9
06-05-06, 00:56
hej a ja mam zamiar kupić audio jbl przód 2 głośniki + tweetery i zwrotnice, 6x9 na tył + radio skrzynia i wzmacniacz w media markt z montażem gratis, czy mam rozumieć, że mam wyrzucić z tego zestawu głośniki tylne?

ppm702
06-05-06, 02:24
wyrzucić z tego zestawu głośniki tylne
oraz patrzeć na ręce panom z MM - oni często nie wiedzą co robią... :?