Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wymiana pompy wspomagania 5D 1.4i

oli11
28-01-09, 07:43
witam, moja honia była delikatnie stuknięta i bije mi koło od pompy wspomagania na lewo i prawo, zakupiłem całą pompę, i teraz pytanie:
1. Lepiej wymienić całą pompę czy samo kółko?
2. Co po kolei krok po kroku odkręcać? Jak zdjąć pasek i go naciągnąć itp
3. Czy będzie potrzebny dodatkowy płyn do pompy?
z góry dzięki

DamianPietras
28-01-09, 13:56
Spróbuj wymienić na razie samo koło pompy. jeśli to nic nie pomoże to dawaj nową pompę . Płyn tylko z ASO Hondy ok 80 zł / litr , Ja nie wymieniałem jeszcze dlatego , niech sie ktoś wypowie co to robił :D

Konrad84
28-01-09, 14:33
Słyszałem że bywają problemy z odpowietrzeniem tej pompy. Wydaje mi się że powinieneś w miare możliwości zalać pompe i przewody płynem przed założeniem.
Co do wymiany to odkręcasz wyjmujesz, wkładasz nową przykręcasz i gotowe. Sprawdź przed zdjęciem naciąg paska, żebyś miał porównanie jak naciągnąć.

oli11
29-01-09, 17:52
przed chwilą wymieniłem całą pompę, jak się okazało najtrudniejsze było odkręcić śrubkę z którą pół godziny się męczyłem tak trzymała,
1. odkręcenie starej pompy - 2 śrubki po boku i 1 od góry, + 2 śrubki od wężyka
2. zlanie płynu z wężyków i starej pompy do słoiczka
3. założenie nowej pompy, przykręciłem lekko na 2 boczne śrubki założyłem pasek wkręciłem śrubkę z motylkiem tą do góry która podciąga pompę w górę a tym samym pasek się naciąga, musi być na maksa, dokręciłem resztę,
4. strzykawką nalałem płynu do nowej pompy ze słoiczka
5. założyłem wężyki
6. odpowietrzenie - obroty 2000 kręcenie kierownicą kilka razy lewo prawo (w sam naprawiam tak było)
czas ok 1godz gdyby nie ta śrubka byłoby 30 min...
dzięki za pomoc:)

Konrad84
30-01-09, 08:36
ta śrubka od naciągu nie musi być na maksa, jak za mocno naciągnąłeś pasek, to łożysko może szybko ci odmówić posłuszeństwa.

virusek
30-01-09, 11:18
Też czeka mnie wymiana pompy bo piszczy i kółko jest krzywe. Pytanie jaką pompe mam kupić do silnika D15z8 Słyszałem że są rożne w zleżności czy się ma klimę czy nie. Prawda to?

oli11
31-01-09, 21:12
chyba prawda bo jak kupowałem to się pytali czy mam klimę, co do paska to naciąg jest taki jak był, na siłę nie naciągałem na razie śmiga ale zauważyłem że mam minimalnie płynu w zbiorniczku od wspomagania poniżej minimum prawie pół centymetra, można z tym jeździć czy lepiej szybko zakupić taki płyn i dolać?

Konrad84
31-01-09, 21:22
zakup i dolej dla św spokoju.