Zobacz pełną wersję : Jak dobierać moc ???
Mam pytanko odnoście doboru mocy wzmacniacza pod głośniki. Otóż zamierzam kupić sub JL o mocy 300W RMS. Pytanie mam takie... czy mam szukać wzmaka którego moc w RMS jest zbliżona do max mocy głośnika ? czy może powinna być większa lub mniejsza ? Z góry dzięki za pomoc :)
zawsze jest lepiej dać mocniejszy wzmacniasz, wtedy przy większej mocy głośnik będzie lepiej kontrolowany.
ale lepiej jest mieć nieco mocniejsze głośniki niż moc wzmacniacza, fakt nie wykorzystasz ich na max mozliwości, ale tez nie spalisz zbyt dużą mocą podaną przez wznaczniacz jeśli to wzmaczniacz byłby o wiele mocniejszy.
Wzmacniacz powinien mieć mniej więcej taką samą moc co głośnik.
Jeżeli była by sporo większa można spalić głośnik, jeżeli mniejsza może nie mieć odpowiedniej kontroli nad głośnikiem. A tak na marginesie to wzmacniaczem o dużo mniejszej mocy niż głośnik, też można spalić głośnik
no tak jak się zacznie sprawdzać ile głośnik wytrzyma to normalne że się spali:p
u siebie miałem głośnik 12 o mocy 250RMS podpięty pod wzmacniacz o tej samej mocy i grało to, ale jak podłączyłem go pod wzmacniacz który miał prawie 800RMS to dopiero wtedy ten głośnik grał jak powinien, przy wzmacniaczu o mocy 250 RMS głośnik się gubił, strasznie latał a przy tym 800RMS głośnik miał mniejszy skok membrany i znacznie silniejszy czystszy dźwięk.
zasada jest taka że dobiera się wzmacniacz przynajmniej o 20 RMS większej mocy od głośnika i oczywiście nie kręcimy na maksa;)
Tak tż mi się wydawało, że lepiej żeby wzmak był trochę mocniejszy niż głośnik, ale potrzebowałem potwierdzenia :) dziękował koledzy :)
I jak wszystko zależy od wielu czynników, od rezystancji głośnika, od klasy wzmacniacza np. mamy niby 2 wzmacniacze tej samej mocy ten dobrej klasy będzie miał małe zniekształcenia przy swojej mocy max. a ten słabej jakości duże. Wniosek się nasuwa sam
ale p... Panowie... Ręce opadają.
Głośniki "palą się" od zniekształceń generowanych przez końcówkę mocy przy danym poziomie wysterowania. Im więcej tym zniekształceń więcej.
Więc dla poprawnego grania należy dobrać mocowo głośnik do wzmacniacza tak, aby wzmacniacz mógł swobodnie kontrolować głośnik. Prawidłowe wystrojenie i nie ma ryzyka spalenia czegokolwiek.
A jak mi ktoś znowu napisze, że im więcej watófff w głośniku tym głośniej itd to zbanuję ;)
BTW - głosniki nie mają rezystancji, a impedancję.
należy dobrać mocowo głośnik do wzmacniacza tak, aby wzmacniacz mógł swobodnie kontrolować głośnik.
BTW - głosniki nie mają rezystancji, a impedancję.
A na polski to znaczy właśnie, że wzmak ma być trochę mocniejszy i lepszej klasy, żeby lepiej kontrolować głośnik ? dobrze zrozumiałem ? ;)
w mocnym uproszczeniu tak ;)